Thibau Nys: “Blij dat ik eindelijk kan bevestigen, hoop deze lijn door te trekken”
Het podium na de Azencross Loenhout U23 - foto: Nico Dick/WielerFlits
vrijdag 31 december 2021 om 07:30

Thibau Nys: “Blij dat ik eindelijk kan bevestigen, hoop deze lijn door te trekken”

Interview Thibau Nys kwam er dit seizoen nog nauwelijks aan te pas, hoewel hij begin november goed vertrokken leek. Hij werd immers derde tijdens de Koppenbergcross en op het EK veldrijden U23. Nadien zakte hij ver weg en voor de Wereldbeker van komende zondag in Hulst werd hij door bondscoach Sven Vanthourenhout zelfs gepasseerd. Donderdag won Nys in Loenhout.

“Ik voel me al weken, nee maanden, heel erg goed op training. Maar het is pas nu dat ik dat voor het eerst in een wedstrijd kan laten zien”, lacht Nys junior in het bijzijn van onder meer WielerFlits. “Ik voel me al tijden echt super op training en ik trapte waardes die ik nog nooit eerder haalde. Maar het kwam er gewoon niet uit, er zat echt een blok op. Ik hoop dat ik nu vertrokken ben, want ik heb eindelijk bevestigd dat ik écht goed ben. Dat is niet altijd even simpel.”

De opluchting bij de Europees kampioen U23 op de weg is groot. “Het is niet dat ik in de put zat, helemaal niet”, zegt hij daarover. “Ik heb er steeds vertrouwen in gehouden en ik wist dat het een kwestie van tijd was vooraleer het eruit zou komen. Toen ik na stage terugkeerde, voelde ik in Namen dat ik nog een cross of drie zou nodig hebben om op niveau terug te geraken. En hier zijn we. Ik ben blij dat ik eindelijk kan bevestigen en ik hoop deze lijn door te trekken.”

Een aanwijsbare reden voor zijn mindere reeks wedstrijden is er niet, vertelt hij ons. “Samen met mijn vader, trainer en de rest van de entourage heb ik erop vertrouwd dat we moesten verder doen zoals we bezig waren. Natuurlijk is het helemaal niet leuk om rond te rijden met het idee dat het véél beter kan, maar dat het niet gaat. Het was wachten tot het moment dat het er wél uit ging komen. Hier had ik dan voor het eerst datzelfde supergevoel als op training. Dat is een hele opluchting.”

Dat Nys er niet bij is in Hulst en mogelijk een selectie voor het WK onzeker is, kan de jongeling heel goed plaatsen. “Dat is vol terecht, denk ik. De laatste wedstrijden was het terug iets beter. Maar hoe ik de laatste weken rondreed, verdiende ik absoluut die selectie niet. Dat is vervelend, omdat je voelt en weet dat het beter kan. Ik verwacht nu zeker niet dat ik de komende wedstrijden allemaal makkelijk ga winnen, maar ik wil wel tonen dat ik er terug sta en mijn ding kan doen.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.