zondag 23 juni 2024 om 18:49

Thibau Nys maakt de wedstrijd op BK: “Ik had de benen om er kort bij te zijn”

Video Thibau Nys zette zijn vier Lidl-Trek-ploegmaats hard aan het werk op het Belgisch kampioenschap, en trok op de kasseien van de Lippenhovestraat zelf tot twee keer in de aanval. De nog altijd maar 21-jarige Nys was een van de sterkste mannen in de koers, maar moest zich uiteindelijk tevredenstellen met plaats vier. Van enige teleurstelling was geen sprake.

“Nee, ik wist dat we een sprint tegen die kanonnen moesten proberen te vermijden. Uiteindelijk komt het wel in dat scenario uit, en dan had ik onderweg iets te veel krachten verspeeld om echt mijn beste benen vol te houden voor de sprint. Ik zat ook net te ver. Ik denk dat ik een heel goede dag had, maar het was net niet lastig genoeg om het verschil te maken. Het geluk viel net niet aan onze zijde.”

De pogingen van Nys oogden nochtans sterk. “Ik dacht dat ik het goede moment had gekozen om de wedstrijd open te breken. Achteraf gezien moet ik vaststellen dat het alleen onmogelijk was om naar de kopgroep te rijden,. Maar dat weet je niet. Wie weet komen op dat moment de grote kanonnen aansluiten van vanachter met Wout van Aert en zo. Dat gebeurde niet, en dan zwem je in het niets. In het slot werd er weer op de kasseien aangevallen. Ik sprong naar die mannen, dacht ik: oké, we zijn terug weg. Maar dan verspil je veel te veel krachten om te sprinten. Ik had wel de benen om er heel kort bij te zijn.”

Ligt zo’n vlakke massasprint Nys ook niet gewoon minder? “Ik denk dat ik iets beter had kunnen presteren in die sprint, maar we hadden daar niet op gegokt en onze krachten ergens anders in gestoken. Dan mis je die paar procentjes om mee te doen. Als ik die knop sneller had omgedraaid om mee te sprinten, dan sta ik misschien op het podium en ben ik er korter bij. Maar die gok mochten we niet maken, vond ik. Ik heb gekoerst en verloren. Met onze hele ploeg, trouwens. Met vijf renners hebben we het meeste werk opgeknapt van de hele koers.”

En zo komt er nog maar eens een knappe prestatie bij in de zomer van Nys, die eerder al ritten op WorldTour-niveau in de Ronde van Romandië en Zwitserland won, en ook de Ronde van Hongarije naar zijn hand zette. “Mijn eerste deel zit er nu wel echt op. Het is tijd om voor vijf dagen op vakantie te vertrekken en te werken naar het tweede deel van het seizoen, dat ik begin met de Tour de Wallonie. Daarna volgen de Ronde van Polen en de Grote Prijs van Plouay.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.