Thibau Nys maakt favorietenstatus waar op BK veldrijden in Antwerpen
foto: Cor Vos
zaterdag 11 januari 2020 om 14:33

Thibau Nys maakt favorietenstatus waar op BK veldrijden in Antwerpen

Thibau Nys mocht zich al Europees kampioen bij de junioren noemen, maar de 17-jarige veldrijder is nu ook de regerend nationaal kampioen. De topfavoriet werd aanvankelijk flink uitgedaagd door Lennert Belmans, maar reed de laatste twintig minuten solo. Belmans finishte als tweede, Emiel Verstrynge pakte het brons.

Nadat eerder de nieuwelingen al in actie waren gekomen in Antwerpen, was het de beurt aan de mannen-junioren. Alle ogen waren gericht op Thibau Nys, de regerend Europees kampioen en dé topfavoriet voor de nationale titel. De 17-jarige Nys was ook uitstekend weg op het snelle parcours in Antwerpen, maar de kopstart was toch echt voor Jetze Van Campenhout.

Belmans daagt Nys uit 
De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal reed aan halve ronde op kop, maar werd toen afgelost door Lennert Belmans, die indruk maakte op het strand van Sint-Anneke. De winnaar van de Brussels Universities Cyclocross liep zelfs even weg van Nys en consorten, maar de grote favoriet reed op kracht en techniek weer naar het wiel van Belmans, die niet van plan was om het tempo zomaar te laten zakken.

Het tempo van Belmans en Nys lag duidelijk te hoog voor de concurrentie, waardoor we met twee koplopers begonnen aan de tweede ronde. De eerste achtervolger – Emiel Verstrynge – probeerde nog wel het gaatje te dichten, maar de nummer drie in koers bleek uiteindelijk niet sterk genoeg om helemaal vooraan aan te sluiten. We kregen kortom een duel tussen de oersterke Belmans en de technisch superieure Nys.

foto: Cor Vos

De topfavoriet maakt het waar 
Nys won dit seizoen onder meer in Koksijde, Zonhoven, Namen, Zolder, Diegem én Baal, maar werd in Antwerpen toch flink getest door Belmans, die meerdere keren een klein gaatje wist te slaan. De vinnige Nys wist echter telkens weer terug te komen, met dank aan zijn technische hoogstandjes in het zand en over de balken. De Europese kampioen besloot na goed twintig minuten zelf een versnelling hoger te schakelen.

Het bleek de doodsteek voor de dappere Belmans, die niet in staat was om het (verhoogde) tempo van Nys te volgen. Die laatste begon de voorlaatste ronde met tien seconden voorsprong op zijn voornaamste uitdager, terwijl de achterstand van Verstrynge was gegroeid naar meer dan twintig tellen. Nys, Belmans en Verstrynge: de renners kwamen in deze volgorde over de finish, waardoor Nys op het podium de tricolore trui kreeg omgehangen.

Het podium – foto: Cor Vos

Uitslag BK veldrijden junioren – Antwerpen
flag-nr1 Thibau Nys
flag-nr2 Lennert Belmans
flag-nr3 Emiel Verstrynge
4. Ward Huybs
5. Victor Van De Putte
6. Arne Baers
7. Jente Michels
8. Yorben Lauryssen
9. Mathis Avondts
10. Jelle Harteel

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.