Thibau Nys: “Sprinters zijn klootzakken, ik wil er niet mee geassocieerd worden”
foto: Cor Vos
zaterdag 18 mei 2024 om 10:29

Thibau Nys: “Sprinters zijn klootzakken, ik wil er niet mee geassocieerd worden”

Thibau Nys heeft er een bijzonder goede seizoensstart opzitten. De jonge Belgische renner won een rit in de Ronde van Romandië, twee ritten in de Ronde van Hongarije én het eindklassement in die laatste rittenkoers. “In Hongarije heb ik drie dagen lang al mijn records gebroken, dat wil zeggen dat ik mezelf nog aan het ontdekken ben”, aldus Nys.

Zijn eindoverwinning in de Ronde van Hongarije smaakt naar meer, vertelt Nys aan Het Nieuwsblad. “Ik rijd dit jaar ook de Ronde van Zwitserland, maar daar heb je echte cols. Dat zal altijd te zwaar zijn. Maar Tirreno-Adriatico kan ik ooit misschien wel een keer proberen. Om mee te doen in die kleinere rondjes moet ik aan mijn tijdrit werken. Ik zal nooit een specialist worden, maar op dit moment kan ik niet inschatten welk niveau ik kan halen.”

‘Wat er in een sprint gebeurt, is soms crimineel’
Nys geeft aan dat hij op dit moment nog niet weet welk type renners hij nu is. Volgens zijn coach heeft hij de benen van een sprinter, maar niet het hoofd. “Absoluut niet het hoofd”, zegt Nys. “Sprinters zijn klootzakken. Ik wil er niet mee geassocieerd worden. Wat er in een sprint gebeurt, is soms crimineel. Letterlijk crimineel. En dan heb ik het niet over die sandwich in Romandië, want dat viel nog heel goed mee.”

“In Hongarije heb ik zwaardere toestanden meegemaakt. Zoom in de eerste etappe in op het helikopterbeeld van de laatste anderhalve kilometer en je kan vijf, zes man in de bak smijten. Echt waar. Aan vijfenzestig, zeventig per uur zie je renners anderen wegduwen met de hand. Het is zeker niet alleen Dylan Groenewegen, maar die heb ik in rit twee ook weer een toer zien uithalen. Sam Welsford reed zijn wiel kapot tegen de nadar. Dan weet je het wel. Elke keer ik een massasprint meedoe is dat een interessante leerervaring, maar echt waar, ik ben blij dat ik er mijn brood niet mee moet verdienen.”

Nys: “Eigenlijk denk ik dat k het meest op Julian Alaphilippe lijk”
Bij Het Laatste Nieuws vergelijkt Nys zich met andere renners. “Ik ben niet de nieuwe Wout van Aert of Mathieu van der Poel. Die vraag heb ik mezelf nog niet gesteld. Durf ik me ook niet stellen. Dat zijn twee heel uitzonderlijke mannen. Ik vind het moeilijk om me met iemand te vergelijken. Ik weet niet eens welk type renner ik ben.”

“Een soort Michael Matthews? Ik denk dat ik beter klim. Een beetje zoals de jonge Philippe Gilbert misschien. Eigenlijk denk ik dat ik het meest op Julian Alaphilippe lijk, al denk ik niet dat ik zo goed en lang kan klimmen als hij. Ik ben benieuwd waar ik over vijf jaar ga staan. Want ik heb echt geen idee. In Hongarije heb ik drie dagen lang al mijn records gebroken, dat wil zeggen dat ik mezelf nog aan het ontdekken ben”, sloot hij af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.