Thibaut Pinot (32) stopt na dit seizoen als profwielrenner
foto: Cor Vos
donderdag 12 januari 2023 om 17:28

Thibaut Pinot (32) stopt na dit seizoen als profwielrenner

Voor Thibaut Pinot zal 2023 zijn laatste jaar in het profpeloton zijn. De 32-jarige Fransman hangt na komend seizoen zijn fiets aan de haak. Dat meldt zijn ploeg Groupama-FDJ in een persbericht.

Pinot zal tijdens de Ronde van Lombardije (7 oktober) voor de laatste keer in actie komen. In 2018 wist hij dit monument te winnen. In zijn afscheidsjaar wordt de Giro d’Italia het hoofddoel, maar Pinot hoopt ook nog eenmaal de Tour de France te betwisten, laat hij aan L’Équipe weten.

“Het is een besluit waar ik goed over heb nagedacht de afgelopen jaren”, zegt Pinot in het persbericht van Groupama-FDJ. “Ik kijk uit naar de nieuwe dingen die ik kan ervaren na mijn carrière, maar ik heb ook zin om nog één jaar te koersen. Ik ben zelden zo gemotiveerd geweest voorafgaande aan een seizoen en ik wil afsluiten met een hoogtepunt. Ik doe er alles aan om de best mogelijke resultaten te behalen en zal dat blijven doen.”

Voor Marc Madiot, de teammanager van Groupama-FDJ, was het geen verrassing toen Pinot aangaf te willen stoppen met koersen. “Ik had het bijna al verwacht. Je kan zeggen dat het het juiste moment is, of juist niet, maar het is zijn keuze. Ik heb het zelf meegemaakt. Ik weet wat topsport is, en hoe het is als je lichaam en geest tegelijkertijd zeggen: het is tijd. Thibaut heeft een succesvolle comeback gemaakt en ik weet zeker dat hij een succesvol afsluiting krijgt.”

In zijn carrière won Pinot etappes in alle drie de grote rondes: één in de Giro, twee in de Vuelta en drie in de Tour. In die laatste wedstrijd eindigde hij één keer (in 2014) op het podium. Hij werd toen derde. Daarnaast behaalde hij een vierde plaats in de Giro (2017) en een zesde plek in de Vuelta (2018). Ook boekte de klimmer meerdere ritzeges in wedstrijden als de Tour of the Alps, Ronde van Romandië en Ronde van Zwitserland. In 2018 was hij de beste in Milaan-Turijn.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.