Thijs Aerts over zijn toekomst: “Ploegmaat van Toon blijven, is geen must”
Foto: Cor Vos
Niels Bastiaens
maandag 13 juni 2022 om 20:05

Thijs Aerts over zijn toekomst: “Ploegmaat van Toon blijven, is geen must”

Interview Terwijl broer Toon wacht op een verdict van de UCI na een positieve dopingtest, heeft Thijs Aerts (25) al zijn tiende koersdag op de weg achter de rug. Lichamelijk gaat het steeds beter, getuige zijn knappe veertiende plaats in Dwars door het Hageland, maar natuurlijk zit ook hij in met de situatie van zijn broer.

Aerts zoekt in koersen als Dwars door het Hageland terug zijn beste benen, na een lastige crosswinter. Daarin zagen we hem drie keer bij de eerste tien van een klassementscross. “De laatste twee jaar heb ik heel veel pech gehad. Eerst verloor ik een vingerkootje, daarna kreeg ik ook toxoplasmose. Frustrerend, want ik kon pas naar mijn beste niveau beginnen zoeken als ik volledig hersteld was. Nu heb ik nog redelijk weinig last. Hopelijk definitief, want in het crossseizoen wil ik graag nog eens tonen tot wat ik in staat ben.”

Nog meer dan andere jaren is het bij Baloise-Trek uitkijken naar het wegseizoen, want met Thibau Nys beschikken ze over een volwaardige kopman. “We hebben nu iemand die het kan afmaken. Dat straalt af op de hele ploeg en maakt het plezanter koersen. Je hebt een duidelijk doel, terwijl het anders toch meer ieder voor zich is. Zelf probeer ik mij vaker weg te cijferen, en zo mijn graantje in de ploegsuccessen mee te pikken. Maar iets als het Hageland doe ik ook zelf heel graag.”

Einde contract
Net als zijn broer, is Aerts in december einde contract bij Baloise-Trek. Hun toekomst is tot op heden onzeker. “Wij horen ook de roddels dat Toon aan het eind van het jaar zou vertrekken bij de ploeg, maar ik weet zelf niet vanwaar die komen. Momenteel is er nog niets, dat kan ik wel zeggen. Toon zijn situatie zit ook een beetje vast, zolang er geen duidelijkheid is vanuit de UCI.”

Foto: Cor Vos

“Of het een must is om samen te blijven? Niet echt. Wij willen aanzien worden als twee afzonderlijke renners. Ieder heeft zijn talenten en we willen allebei ons best doen om de best mogelijke renner te zijn. Is dat in dezelfde ploeg, dan is dat natuurlijk heel plezant. Je kent elkaar goed en het maakt de sfeer ook familialer. Maar ik moet niet per sé wachten. Als we in 2023 niet meer samen rijden, is het ook zo.”

Trainen met Toon
Al overschaduwt de situatie van zijn broer ook Thijs zelf. Zolang Toon moet wachten op een verdict naar de UCI (wat eigenlijk half mei al werd verwacht), blijft er natuurlijk onzekerheid binnen de familie. “Het is niet plezant om mee te maken. We maken er allemaal het beste van en hopen dat het snel achter de rug is. Maar daar kan ik momenteel dus geen termijn op plakken.”

“Toon is gewoon zijn trainingsritten aan het doen en we gaan af en toe ook samen trainen. Niet dagelijks, want ik ben momenteel veel wedstrijden aan het doen. Dan loopt het schema net iets anders bij Toon dan bij mij, omdat ik intensiever moet trainen. Maar vanaf het moment dat hij weer zou mogen koersen, zal hij klaar zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.