Thomas De Gendt voert nummertje op in openingsrit Catalonië
foto: Cor Vos
maandag 25 maart 2019 om 17:06

Thomas De Gendt voert nummertje op in openingsrit Catalonië

Thomas De Gendt heeft op geheel eigen wijze de openingsetappe van de Ronde van Catalonië gewonnen. De erkende aanvaller van Lotto Soudal sprong mee in de vlucht van de dag en ging op de voorlaatste klim solo verder. Het peloton zag de Belg pas na de finish in Calella terug.

De Gendt en Duyn in de vlucht
Zonder Steve Morabito, die gisteren op training viel en daarbij een blessure aan zijn bekken en een hersenschudding opliep, aan de start begon de 99ste editie van de Ronde van Catalonië. Zes vluchters vormden de kopgroep van de dag, met daarbij de Belg Thomas De Gendt en Nederlander Huub Duyn.

De Gendt op kop in de vlucht van de dag – foto: Cor Vos

Zij kregen Alvaro Cuadros, Alexis Gougeard, Angel Madrazo en Luis Angel Maté mee. De voorsprong werd niet groter dan vijf minuten. Op de dubbele beklimming Alt El Muntanya-Coll Formic ging De Gendt er solo vandoor, zoals ondertussen van hem verwacht kan worden. Hij pakte zo de volle mep aan bergpunten op beide cols van eerste categorie.

Zo kennen we De Gendt…
Van op de top van de Formic was het nog 54 kilometer tot de finish, grotendeels in dalende lijn. Alleen De Gendt (drie minuten voorsprong) en Maté (op 1.10 van De Gendt) wisten voor het peloton de top te ronden, maar de Cofidis-Spanjaard werd na de afzink in de kraag gegrepen.

Veel sprinters waren gelost op de klim en moesten nog terugkeren, waardoor De Gendt alsmaar verder uit kon lopen. Hij breidde zijn voorsprong uit naar vier en een halve minuut, omdat de achtervolging van onder meer Euskadi-Murias, Arkéa-Samsic en Team Sunweb niet hard genoeg ging.

foto: Cor Vos

Peloton verkijkt zich
De laatste klim van de dag, de Port de Collsacreu van derde categorie, was nauwelijks een hindernis voor De Gendt. Met een kleine vier minuten voorsprong ging hij de laatste, snelle kilometers richting Calella in. In de laatste kilometers was er wat onenigheid in het peloton over de achtervolging. Maximilian Schachmann demarreerde op een stil moment en kwam net voor het sprintende peloton over de finish, ruim 2.30 na De Gendt. Grega Bole won daarachter de sprint voor plek drie.

In het klassement hebben Alejandro Valverde en Egan Bernal al een slagje geslagen. Zij pakten onderweg respectievelijk twee en één bonificatieseconde.

RIDE Magazine
2 Reacties
Sorteer op:
25 maart 2019 17:45
De Gendt is zo een coureur die een paar dagen per jaar de sterkste renner ter wereld is. Petje af voor nog maar eens een memorabele prestatie. Solo eindigen met drie minuten voorspront in een WT-wedstrijd, het is er weinigen gegeven.
26 maart 2019 00:18
De Gendt is zo'n renner waar je altijd plezier aan beleeft. Dat ze hem er nu maar eens uitrijden! Hij heeft al wel eens op het podium gestaan in de Giro, he. Ik gun het hem zo.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.