Benoot: “Niet bang om in Vlaams programma te snijden en hoop op grote winst”

dinsdag 10 december 2019 om 18:15

Tiesj Benoot was vandaag aanwezig bij de ploegenpresentatie van zijn toekomstige werkgever Team Sunweb, al kreeg de Belgische klassiekerspecialist van zijn (nog altijd) huidige ploeg Lotto Soudal geen toestemming om al in het nieuwe tenue op het podium te staan. Benoot blikt in gesprek met WielerFlits echter wél vooruit op 2020.

Tom Dumoulin: de Girowinnaar van 2017 was uiteraard niet aanwezig in Amsterdam voor de presentatie van Team Sunweb, aangezien de ronderenner inmiddels een contract heeft getekend bij Jumbo-Visma. “Ik begrijp Dumoulin wel”, zo vertelt Benoot. “Hij heeft acht of negen jaar bij deze ploeg gereden, dan is het op een gegeven moment op. Ik voelde hetzelfde bij Lotto Soudal, al had Tom nog meer het gevoel van: het is genoeg.”

Benoot begrijpt de keuze van zijn collega, maar had ook graag met Dumoulin in één ploeg gereden. “Ik heb bij de contractbesprekingen aangegeven in een grote ronde graag te willen rijden voor een kandidaat eindwinnaar. Dat zal nu waarschijnlijk niet meer het geval zijn. Maar chapeau voor de keuze die hij heeft gemaakt, soms moet je een nieuwe stap zetten om weer beter te worden. Maar ik had graag met Tom Dumoulin voor een eindwinst in een grote ronde gegaan”, stelt de 25-jarige Benoot.

Andere aanpak 
Team Sunweb heeft dan wel afscheid moeten nemen van een boegbeeld, Benoot heeft vertrouwen in komend seizoen. “Men spreekt ook niet vaak meer over Dumoulin, de ploeg kijkt duidelijk naar de toekomst.” Zo wil de Duitse WorldTour-formatie komend seizoen schitteren in de klassiekers. “Ik voel een andere aanpak richting de voorjaarswedstrijden.”

foto: Cor Vos

“Vroeger was er minder focus, maar nu zijn er al verkenningsdagen gepland en worden er materiaaltesten gedaan. En we hebben ook meerdere renners voor het voorjaar”, aldus Benoot, die zich in 2020 dus voornamelijk zal richten op het klassieke voorjaar. “Ik ga in februari eerst op hoogtestage naar Zuid-Afrika. Ik zal mijn seizoen beginnen met het Belgische openingsweekend”, doelt Benoot op Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne.

Combineren van kassei- en klimklassiekers 
“Ik richt mij daarna op de eendagswedstrijden tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Ik begin laat aan mijn seizoen, in de hoop zo fris mogelijk te zijn tot Luik. Ik zal ook de kasseiklassiekers betwisten, maar ik laat Parijs-Roubaix schieten. Ik hoop wel aan de start te staan van de Ronde van Vlaanderen. Het zal een beetje een programma zijn zoals dat van Alejandro Valverde”, refereert Benoot aan de combinatie van kassei- en klimklassiekers.

“De Ronde van Vlaanderen is altijd mijn droomkoers geweest”, zegt hij. “Maar als Team Sunweb nu tegen mij zegt: ‘Jij bent meer gemaakt voor de Ardennenklassiekers of voor in het rondewerk’, dan sta ik daar absoluut voor open en om dan in het Vlaamse werk te knippen. Wanneer mijn jaar geslaagd is? Als ik een grote overwinning boek. Sinds de zege in Strade Bianche moet ik ook niet op minder mikken. In de GP Ouest France en in de Tour de France was ik twee keer dichtbij. Ik ben altijd stabiel. Maar die uitschieter is nodig voor een goed seizoen.”

Ontdekkingstocht
De Gentenaar is nieuw bij Team Sunweb, maar heeft al een duidelijk beeld van de ploeg. “Lotto Soudal en Team Sunweb werken op twee verschillende manieren. Ik heb nu gekozen voor een wetenschappelijke en gestructureerde aanpak. Men werkt bij Team Sunweb op planmatige wijze, en dat is iets wat ik zelf ook altijd heb gedaan. Je hebt bij Lotto Soudal wat meer vrijheid, wat ook een voordeel is, maar ik hoop hier de volgende stap te zetten.”

“Concreet hoop ik mijn tijdrit hier te verbeteren”, geeft Benoot invulling aan dat stapje. “Deze ploeg heeft veel ervaring op dat vlak, maar ook in het rondewerk. Kijk maar eens naar Tom (Dumoulin, red.), die ook nog eens wereldkampioen tijdrijden werd. Ook met voeding zijn ze heel concreet bezig, dus ik ben benieuwd wat ze mij te bieden hebben. Of er een grote ronderenner in mij schuilt? Dat weet ik niet. Het is iets wat ik nog nooit geprobeerd heb. Maar op dat vlak ben ik wel nieuwsgierig. Niet voor dit jaar, maar misschien op termijn wel.”


Meer video’s zien uit het peloton?
Abonneer je dan nu op ons YouTube-kanaal!

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.