Tim Merlier verrast door declassering: “Vind niet dat ik iemand in gevaar heb gebracht”
foto: Cor Vos (archief)
donderdag 16 mei 2024 om 13:10

Tim Merlier verrast door declassering: “Vind niet dat ik iemand in gevaar heb gebracht”

Tim Merlier kwam woensdag in de elfde etappe van de Giro d’Italia als tweede over de finish, maar werd uiteindelijk gedeclasseerd. Zijn manoeuvre in de massasprint is door de jury beoordeeld als strafbaar. Maar hoe kijkt Merlier naar deze beslissing? “Ik was toch wel verrast. Ik had het zeker niet verwacht”, liet hij voor de start van de twaalfde rit weten aan Sporza.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Merlier ging de sprint in Francavilla al Mare vroeg aan en koos ervoor om op dat moment langs de hekken te sprinten. Daarmee hinderde hij de opkomende Juan Sebastián Molano, die zijn benen stil moest houden en een goede uitslag kon vergeten. Merlier werd nog ingehaald door de uiteindelijke ritwinnaar Jonathan Milan en werd zelf tweede, maar die plaats is hij dus kwijt.

“Mijn mening? Dat maakt niet veel uit. Het is de commissaris die uitleg moet geven. Ik heb hem zelf niet gehoord. Jammer. Ja, ik was toch wel verrast. Ik had het zeker niet verwacht. Veel collega-sprinters hebben me een berichtje gestuurd”, geeft Merlier aan. “Op deze manier zullen nog veel renners gedeclasseerd worden, denk ik.”

“Er zijn andere manoeuvres gebeurd in de voorbereiding die valpartijen veroorzaakt hebben. Die konden minder door de beugel”, is de sprinter van Soudal Quick-Step van mening. “Ik ga aan en moet mijn loods passeren. Ik kan Bert (Van Lerberghe, red.) ook niet omverrijden. Ik vind niet dat ik iemand in gevaar heb gebracht. Molano had ik niet gezien en ik heb hem ook niet horen roepen.”

“Ik vind mezelf een brave sprinter”
“Ik denk ook niet dat ik volledig de deur sloot. Ik hield afstand van de dranghekken en ik vond zelf dat de nadar een beetje mijn richting opkwam.” De jury is het duidelijk niet eens met Merlier en besloot de sprinter terug te zetten in de daguitslag. “Begrijpen wie kan… Ik heb geen uitleg kunnen geven, de commissaris heeft die ook niet aan mij gegeven. Ik moet het ondergaan.”

“Ik vind mezelf een brave sprinter. Misschien zijn er andere meningen over, maar ik zal extra voorzichtig moeten zijn, zeker? Ik krijg nu een stempel op mijn voorhoofd door die declassering. Dat vlekje probeer ik weg te gommen”, besluit Merlier.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.