woensdag 27 maart 2024 om 17:44

Tim van Dijke over horrorcrash Wout van Aert: “Ik zag Wout gaan… Dat was een akelig gezicht!”

Video Hét moment van Dwars door Vlaanderen 2024 was de massale valpartij met onder meer Wout van Aert. Iemand die de crash van dichtbij meemaakte, was Van Aerts ploeggenoot Tim van Dijke. Na afloop deed de Nederlander zijn verhaal bij WielerFlits.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

“Ik reed op dat moment op kop”, begon Van Dijke. “Ik reed in volle lead-out naar Kanarieberg. Iedereen weet dat het dan ongelofelijk hard gaat. In de laatste achthonderd meter hoorde ik een klap. Ik keek achterom en zag Wout daar gaan, samen met nog wat andere jongens. Dat is een ontzettend akelig gezicht!”

“We rijden daar met tachtig, negentig per uur”, vervolgt Van Dijke. “Je weet: als ze daar gaan, kom je er heel slecht vanaf. Er ligt grind en alles… Ieder jaar is het daar met samengeknepen billen naar beneden, niemand geeft elkaar daar een duimbreedte. Dit is waardeloos hè?”

Wat maakt de afdaling richting de Kanarieberg zo gevaarlijk? “Iedereen weet: de Côte de Trieu (ook wel Knokteberg, red.) en Berg ten Houte zijn superbelangrijk, en op de Kanarieberg gaan de favorieten. Jongens zoals ik zetten die mannen daar af. Maar ik ben niet de enige die dat moet doen. Een hele hoop jongens hebben die taak. In het peloton gaat het er dan soms heel hard aan toe.”

Rotdag
Van Dijke reed de koers uit, maar was in gedachten vooral elders. “Ik kan alleen maar denken aan Wout en de andere jongens die daar gevallen zijn. Dit is niks hè”, toont hij zijn lycra-pakje. “Je rijdt daar aan tachtig of negentig kilometer per uur, volgens mij. Je gaat all-out, dus al je dan valt… Spring maar eens uit de auto met negentig per uur in je blote kont. Dat is echt… Ik heb het nog nooit gedaan, maar het is niet best joh.”

Visma | Lease a Bike won de wedstrijd nog wel met Matteo Jorgenson, maar die zege werd flink overschaduwd, aldus Van Dijke. “Het is een rotdag, wat dat betreft. Maar wel ontzettend knap dat we het als Visma | Lease a Bike kunnen omdraaien naar dit resultaat. Dat is ook het enige wat je op dat moment kunt doen, voor de overwinning blijven rijden. Of we dat in de Ronde van Vlaanderen ook kunnen doen? Natuurlijk, daar geloof ik wel in.”

Van Dijke in de Ronde van Vlaanderen?
Van Dijke had de Ronde van Vlaanderen oorspronkelijk niet op zijn programma: hij zou zaterdag de Volta NXT Classic rijden. Maar wellicht komt daar nog verandering in. “We zijn aardig geteisterd door valpartijen en weet ik het allemaal. De ploeg moet nog een beslissing maken, maar de optie is daar nog wel.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.