Tim Wellens hoopt op ritzege in Tour de France
Foto: Marcel Koch
dinsdag 2 juni 2015 om 15:53

Tim Wellens hoopt op ritzege in Tour de France

Tim Wellens start volgend maand in juli met een beschermde rol in de Tour de France. Zijn ploeg Lotto Soudal zal voor een groot deel gebouwd worden rond sprinter André Greipel, maar in de lastigere ritten mag de jonge Belg zijn kans gaan. Bij zijn debuut in Le Grande Boucle zet hij hoog in, hij gaat vol voor een ritzege.

“Vorig jaar was ik er in de Giro twee maal dichtbij”, zegt de 24-jarige renner op Sporza. “Hopelijk is het dit jaar in de Tour prijs.” Wellens heeft ook al één rit in het bijzonder aangestreept. “Ik was goed in de Waalse Pijl, dus de rit met aankomst op de Muur van Hoei spreekt mij zeker aan. Daar wil ik meedoen om te winnen.”

Zelf vind de talentvolle klimmer niet dat hij te hoog inzet. “Na mijn prestaties van vorig jaar verwacht de buitenwereld meer van mij, en zelf verwacht ik ook meer van mezelf.”

Zelf verwacht ik ook meer van mezelf

Voorjaar
De heuvelklassiekers vielen voor Wellens dan toch een beetje tegen. De beste prestatie van de Lotto Soudal-renner was een negentiende plek in de Amstel Gold Race. “Ik had inderdaad verwacht dat het iets makkelijker zou gaan. Na mijn vierde plaats in de Ronde van Lombardije van vorig najaar, had ik gedacht dat ik dit seizoen in de voorjaarsklassiekers hetzelfde zou kunnen brengen. Maar het verliep niet helemaal zoals verwacht.”

Een oorzaak voor zijn mindere prestaties in het voorjaar heeft hij wellicht al gevonden. “Een hoogtestage plannen voor eendagskoersen bleek niet zo nuttig te zijn.”

RIDE Magazine
26 Reacties
Sorteer op:
2 juni 2015 15:57
Ik hoop dat hij daarnaast ook eens probeert een klassement te rijden.
2 juni 2015 15:59
Wellens is geen renner voor het hooggebergte, dus een klassement rijden heeft geen zin.
2 juni 2015 16:01
Lombardije is natuurlijk andere koek dan de Ardennen, bijna niemand is daar in topvorm. Een Tourrit winnen zie ik hem trouwens wel doen.
2 juni 2015 16:04
@tendam
Ach, alle toppers in de Ardennen starten ook wel in Lombardije. Ze zijn alleen allemaal moe. Is hetzelfde principe dus ;)
2 juni 2015 16:19
Volgens mij weet hij zelf nog niet waar zijn mogelijkheden liggen... hoorde het afgelopen jaar de een roepen dat het een ronderenner in de dop is... de andere meer een type Gilbert... ik ben benieuwd wat hij nu werkelijk kan en waar hij toe in staat is. Hoop voor Belgie dat hij een ronderenner kan worden, anders wordt het op dat gebied erg mager voor onze zuiderburen.
2 juni 2015 16:26
@rahims, ik ben ook benieuwd naar zijn mogelijkheden inderdaad. Op dit moment heeft hij zich in ieder geval nog niet bewezen in het hooggebergte, maar lijkt hij in de Ardennen en het middelgebergte prima uit de voeten te kunnen. Een type Gilbert zou ik niet zo snel zeggen eigenlijk - meer iemand die het van een langere aanval moet hebben volgens mij.
2 juni 2015 16:46
@purito
In Lombardije is het meer wie er nog gemotiveerd is, in de Ardennen is iedereen dat.
2 juni 2015 16:59
Eens met ten Dam, Lombardije is geen hoofddoel, de Ardennen wel. Eigenlijk zou het gehele voortraject van Lombardije, met Milaan-Turijn de ronde van Piemonte en Emillia een financiele injectie, statusopwaardering en prominente air-time moeten krijgen zodat het werkelijk interessant wordt voor de gehele Ardennentop om er nog eens flink de focus op te leggen.
2 juni 2015 17:01
ON: Ik zie in Wellens een aanvaller met veel kwaliteiten maar zowel geen heuvelpuncher als ronderenner. Een rit winnen zal, zoals voor nagenoeg iedereen, ook voor hem zeer moeilijk worden.
2 juni 2015 17:12
@tendam
Nee klopt wel. Maar als je in een dergelijke zware wedstrijd als Lombardije 4e kunt worden, dan moet top-10 ook wel lukken in een Luik. Het zal eerder een kwestie zijn van een mindere dag of teveel stress, dan daadwerkelijk de vorm niet hebben. Ik zie ook genoeg renners top-10 behalen in Luik waarvan ik denk: nja.

@RV
Ach. Lombardije is nu eenmaal een wedstrijd die het moet hebben van zijn historie en bijna religieuze karakter. En er wint elk jaar wel een topper. En de grote renners schatten in zege in Lombardije hoger in dan pakweg een overwinning in WP of AGR. Luister maar naar enkele interviews van Gilbert, die Lombardije steevast als een van zijn mooiste overwinningen noemt.

Het is wel prima zo.
2 juni 2015 17:27
Voor mij is RvL wel een grotere wedstrijd dan AGR en al he-le-maal dan WP, maar met goede omkadering van de voorafgaande wedstrijden en de finish in Bergamo terugbrengen valt er nog veel meer uit te halen. T'zal wel teveel geld en moeite kosten.
2 juni 2015 17:31
@RVS
Klopt. De finale van pakweg pre 2009 was hemels, met de San Fermo della Battaglia en inderdaad de finish in Bergamo. Maar ja, het is een ziekte van de laatste jaren: het parcours vernieuwen in de hoop op betere wedstrijden. Maar tegelijkertijd 'verneuk' je wel zo'n wedstrijd.

Nu valt het bij de RvL nog mee. Het blijft toch een magische koers, met prachtige beklimmingen. Het is dat LBL de belangrijkste klimklassieker is in het voorjaar, maar dat vind ik nou een koers zonder uitstraling.
2 juni 2015 18:00
Wie is er nou de beste sprinter heuvelop in de tour ????? Mathews sagan degenkolb ????
2 juni 2015 18:02
Kristoff waarschijnlijk
2 juni 2015 18:08
Ik dacht kristoff echt voor het vlakke was ?
2 juni 2015 18:13
@Teeg: Theo bos schijnt er hard op getraind te hebben, evenals cheng ji en Bram tankink
2 juni 2015 18:58
Lekker een Kruijswijkje doen en tig keer in de aanval.
2 juni 2015 19:37
Quote:
Hoop voor Belgie dat hij een ronderenner kan worden, anders wordt het op dat gebied erg mager voor onze zuiderburen.


Het is al een jaar of 30 mager. Ik zou liever een nieuwe Belgische topsprinter hebben à la Steels of Nelissen dan een Belgische ronderenner (er vanuit gaande dat een nieuwe Merckx of zelfs een nieuwe Van Impe niet realistisch is en dat alleen een type Bruyneel of Criquielion haalbaar is)
2 juni 2015 19:43
Hoeveel renners zouden wel niet als doel voor de Tour kiezen voor "een paar riten uitkiezen en daarvan één winnen"?
Er zijn er maar heel weinig die daarin slagen, en die hebben dan vaak nog specifieke kwaliteiten.
Ik vind het een vrij laf doel, tenzij je Voeckler of Fedrigo heet.
Een renner als Wellens zou eerst eens serieus moeten proberen hoe ver hij in het klassement kan komen. Als je in het hooggebergte al een paar keer best redelijke etappes hebt gereden (Giro) dan zou dat toch een serieuze optie moeten zijn.
Maar elke dag vol aan de bak vindt Wellens, naar ik vrees, niet zo aantrekkelijk als je met een paar dagen volle inspanning al zo populair bent in eigen land.
2 juni 2015 20:04
Ik vrees dat hij een beetje te weinig kracht heeft om een echte winnaar te worden, en dat dat niet meer zal veranderen.
2 juni 2015 21:22
@sjabu
Daar ben ik het niet eens mee, want hij heeft zowel in Eneco, Lombardije als in De Waalse pijl laten zien da hij de grote plaat kan draaien, natuurlijk zal het moeilijk worden om een etappe te winnen, maar hij heeft er de kwaliteiten voor
2 juni 2015 21:22
Leuk als hij met zijn tweelingbroer (uiterlijk gezien) Kelderman een sprint a la deux kan uitvechten in de tour. (en dan uiteraard verliest van Willie).
2 juni 2015 22:52
@Ideefiks
Ik vind het niet verkeerd om bij je tourdebuut niet meteen voor een klassement te gaan. Laat m dat eerst maar eens proberen in Giro of Vuelta.
2 juni 2015 23:29
Nu weet ik op wie ik Zakarin vind lijken. Tim Wellens. Net zo'n type, alleen lijkt Zakarin hem nu al voorbij te zijn.
2 juni 2015 23:50
Alleen lijkt Zakarin.. oh nee, wacht ...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.