Wellens vloert Hirschi in BinckBank Tour na spectaculaire Ardennenrit
foto: Cor Vos
donderdag 15 augustus 2019 om 16:30

Wellens vloert Hirschi in BinckBank Tour na spectaculaire Ardennenrit

Tim Wellens heeft de vierde etappe in de BinckBank Tour gewonnen. De kopman van Lotto Soudal was na een spectaculaire Ardennenetappe in en rond Houffalize net een tikkeltje sneller dan de beloftevolle Zwitser Marc Hirschi. Laurens De Plus finishte namens Jumbo-Visma als derde. Wellens is tevens de nieuwe leider.

Dylan Groenewegen, Jasper Philipsen, een kapotte fiets: niks of niemand kon Sam Bennett stoppen in de BinckBank Tour. De Ierse kampioen wist de eerste drie etappes met verve te winnen, maar vandaag mochten we toch echt een andere winnaar verwachten. De organisatie had in en rond Houffalize namelijk een korte maar pittige Ardennenetappe uitgetekend, met meerdere passages van de steile Mur de Saint-Roch (1,1 km aan 11%).

Favorieten laten zich al vroeg zien 
De laatste kilometers op weg naar Houffalize waren dan weer vlak, waardoor de Philippe Gilberts en Greg Van Avermaets van deze wereld al vroeg oorlog moesten maken. En toch wisten ‘vroege vluchters’ Iljo Keisse en Stan Dewulf een voorsprong van ongeveer twee minuten bij elkaar te fietsen, maar het was niet lang wachten op de eerste serieuze speldenprik van een van de favorieten.

De eerste aanvaller – foto: Cor Vos

Zo zagen we een versnelling van Tim Wellens, maar de tweevoudig eindwinnaar werd al even snel weer ingerekend. Niet veel later begon het steeds meer te regenen, maar Dewulf en Keisse lieten zich niet afschrikken. De twee Belgen begonnen op zestig kilometer van de streep aan een zoveelste passage van de Mur de Saint-Roch. In het peloton zagen we plots een tempoversnelling van de mannen van Jumbo-Visma.

Leider Bennett piept en kraakt in stromende regen 
Het grootste slachtoffer was de man in de groene leiderstrui. Bennett moest nog niet definitief lossen, maar de renner van BORA-hansgrohe moest zich wel volledig uit elkaar trekken om het uitgedunde peloton te volgen. En alsof het nog niet zwaar genoeg was voor de Ier, viel de regen ook nog eens met bakken uit de hemel. In de afdaling van de Saint-Roch moest Bennett definitief passen, waardoor we een nieuwe leider kregen in deze BinckBank Tour.

De veelvraat uit Wervik was gelost, maar Jumbo-Visma bleef maar op kop beuken van de uitgedunde groep. De Nederlandse ploeg – met Mike Teunissen in een glansrol – zag na een heuse lead-out kopman Laurens De Plus aanvallen, waardoor de koers volledig ontplofte. De Belgische klimmer kreeg al snel het gezelschap van toppers als Van Avermaet, Wellens, Zdeněk ŠtybarSøren Kragh Andersen en Marc Hirschi.

Laurens De Plus valt aan – foto: Cor Vos

Topfavorieten vinden elkaar in elitegroepje 
Deze favorieten wisten niet veel later vroege vluchters Dewulf en Keisse in te rekenen, waardoor we plots een kopgroep van negen renners hadden. Topfavorieten als Wellens, Van Avermaet en Štybar waren dus mee, maar kleppers als Bob Jungels en Dylan van Baarle hadden zich laten ‘verrassen’. Of konden ze gewoon niet beter? Het verschil tussen de groep Wellens-Van Avermaet en de achtervolgers was echter nog speelbaar.

Op iets minder dan veertig kilometer van de streep leken we zelfs weer een hergroepering te krijgen, maar Wellens weigerde zich te laten inrekenen. De renner van Lotto Soudal wist zijn metgezellen met een flinke demarrage uit het wiel te kletsen, maar hij zag niet veel later toch het heilloze van zijn missie in. Het was immers nog behoorlijk ver tot de finish. Wellens liet zich dan ook inrekenen door een achtervolgend groepje.

Spektakel op de muur van Saint-Roch  
En dus begonnen we met een compacte favorietengroep aan de laatste lokale ronde, maar vlak na het overschrijden van de finishlijn was het weer tijd voor de Mur de Saint-Roch. Op de steilste stroken zagen we nogmaals een aanval van De Plus. Het bleek de versnelling teveel voor Vanmarcke, Štybar en Van Avermaet, maar een bijzonder sterke Wellens en een indrukwekkende Hirschi wisten hun wagonnetje wel aan te haken.

foto: Cor Vos

De drie aanvallers kregen net voor de Rue Bois des Moines (1200 meter aan 8%) het gezelschap van de Spanjaard Iván García, die in z’n eentje de oversteek wist te maken. Hierdoor gingen we met vier koplopers naar de Gouden Kilometer, waar we enkele pittige sprintjes kregen om de bonificatieseconden. Wellens, Hirschi, De Plus en García waren duidelijk de sterkste renners in koers, want het verschil met de achtervolgers werd alsmaar groter.

Twee Belgen en een Zwitser voor de zege 
Het was nog vijftien kilometer tot de finish in Houffalize, maar de koplopers moesten met de Côte La Chouffe (800 meter aan 8%) nog een vervelend klimmetje overwinnen. Het bleek het ideale moment voor De Plus om een zoveelste versnelling uit zijn benen te toveren. Wellens en Hirschi wisten met enige vertraging weer aan te sluiten, maar bij de dappere García ging het licht uit. De Spanjaard werd zelfs weer ingerekend door de achtervolgers.

Wellens, De Plus en Hirschi waren aan elkaar gewaagd, waardoor ze gezamenlijk naar de laatste kilometer reden. De drie aanvallers keken elkaar het wit uit de ogen, het was wachten op de daadwerkelijke sprint. De op papier snellere Hirschi ging van ver aan, maar leek lange tijd op weg naar de ritzege. Het was echter Wellens die in extremis nog op en over de Zwitser ging.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.