Timo Kielich na winst in Bulgarije: “Perfect combineerbaar met het crossen”

Timo Kielich na winst in Bulgarije: “Perfect combineerbaar met het crossen”

foto: Tour of Bulgaria

woensdag 7 juli 2021 om 08:00
Interview

Timo Kielich heeft Alpecin-Fenix Development Team de eerste overwinning op de weg geschonken. In de schaduw van de Tour trokken de manschappen deze week naar de Ronde van Bulgarije, waar Kielich knap de slotetappe op zijn naam schreef. “Ik heb meteen berichtjes gekregen van de jongens van de profploeg en de gebroeders Roodhooft. Leuk dat ze dit soort koersen ook opvolgen”, vertelt Kielich aan WielerFlits.

Voor de aandachtige volger zat deze zegeruiker er een tijdje aan te komen. In zijn acht koersdagen dit seizoen viel de aalvlugge Kielich nog geen enkele keer uit de top-10, en in de Tour d’Eure-et-Loir strandde hij op de dichtste ereplaats. “Maar elke keer waren er wat kleine dingetjes die misliepen, waardoor ik vaak net niet kon winnen. Nu hadden we met drie ploegmaats een lastige klim van 13 kilometer overleefd en hebben ze mij perfect afgezet. Ik moest het alleen maar afwerken.”

En of het een opluchting was… “Omdat het al een paar keer op rij niet gelukt was, kreeg ik het wat moeilijker. Die jongens reden elke dag de ziel uit hun lijf voor mij en ik maakte het dan niet af. Daar voelde ik me niet zo goed bij. Maar met deze zege is dat vertrouwen terug. Ik was echt opgelucht dat ik die jongens eindelijk kon geven waar we de hele week voor hadden gewerkt.”

Amper wegervaring
Het zegt veel dat Kielich telkens het vertrouwen van de ploegleiding kreeg. Erg veel ervaring in koersen op de weg had hij tot op heden niet. “Bij de juniores was ik nog aan het mountainbiken en reed ik amper op de weg. En in mijn eerste jaar als belofte heb ik vooral voor anderen gereden, waardoor ik nooit die kans heb gehad. Dit was de eerste keer dat ik voor eigen rekening mocht rijden en dat vroeg wat tijd. Ik heb nooit geleerd om me te plaatsen in de sprints, al ben ik redelijk snel. Daar moet ik nog altijd aan werken, maar het zegt veel dat het vertrouwen in mij behouden werd.”

“Al was ik ook vorig jaar al goed”, merkt Kielich, die toen negende werd in de GP d’Isbergues, nog op. “Maar ik had toen ook te vaak materiaalpech. Ik had nooit het gevoel dat ik al op mijn top was en mij ten volle had kunnen tonen. Dat maakte het voor dit seizoen extra spannend. Ik kan best goede wattages trappen, dus daarin had ik wel vertrouwen. Maar dit is echt de bevestiging die ik wilde.”

Kielich pakte het brons in Oostende – foto: Cor Vos

Die bevestiging kreeg hij ook van de ploeg uit, in de vorm van talrijke felicitaties. “Het is logisch dat dit in de schaduw van de resultaten in de Tour de France staat. Maar ik krijg toch berichtjes van ploegmaats van het ProTeam en van de gebroeders Roodhooft. Het is heel fijn dat ze daar toch ook mee bezig zijn en dat opvolgen. Het is toch een stapje lager dan de wedstrijden waar ze doorgaans mee bezig zijn, maar daarom zit ik ook nog in het Development Team hé (lacht). Ik ben nog altijd belofte.”

Veldrittalent
Kielich is niet zomaar een belofte. Aan het begin van dit jaar redde hij de vaderlandse eer nog met een bronzen medaille op het WK veldrijden bij de beloften in Oostende. Kielich is momenteel met voorsprong onze beste Belgische crosser bij de beloftencategorie, maar ook bij hem kriebelt het weggevoel nu. “In mijn ogen is alles perfect combineerbaar. Voorlopig denk ik dat ik het verste in het veldrijden ga geraken, maar ik koers ook graag op de weg. Misschien ben ik in het ene ooit duidelijk beter dan in het andere, maar voorlopig wil ik niet op één discipline gaan focussen. Als je goed genoeg bent, kom je wel terecht waar je moet zijn. Kijk maar naar Merlier.”

Opvallend genoeg heeft Kielich voor komend veldritseizoen nog geen profcontract op zak. Dat zou je van een derde op het WK niet meteen verwachten. “Maar nu ik gewonnen heb, is dat toch weer een extra puntje in mijn voordeel. Ik zal zeker wel ergens terechtkunnen. Ik heb heel mijn belofteperiode bij de gebroeders Roodhooft gezeten en ik heb het daar altijd goed gehad. Daarom zie ik geen reden om weg te gaan.”

Ook al omdat Alpecin-Fenix bij uitstek de ploeg is waar je het wegwielrennen en veldrijden optimaal kan combineren. “Absoluut. Ik hoop dit najaar ook nog een paar keer met de profploeg op pad te mogen. Vorig jaar hebben we die kans ook al gekregen als stagiair en ik vind dat je daar heel veel uit leert. Die jongens nemen je mee op sleeptouw en geven al de informatie die je als jonge renner moet weten over hoe het er aan toegaat in een profpeloton. Heel leerrijk.”

Afstuderen
Voor het komende crossseizoen ziet de 21-jarige Limburger alvast een belangrijke troef voor zichzelf. “Tegen dan ben ik eindelijk klaar met mijn opleiding lichamelijke opvoeding. Ik studeer normaal in augustus af, dus vanaf dan kan ik mij volledig richten op het fietsen. Vorig jaar miste ik in de cross vooral een goede startpositie. Toen moest ik altijd van de vierde of vijfde rij komen. Nu heb ik heel wat UCI-punten van het WK en ik ga waarschijnlijk ook naar de Verenigde Staten. Dus ik ga veel beter staan bij de start, wat een groot verschil kan zijn. Ik denk dat ik dicht bij die top-5 kan aanleunen. Dat zal niet elke week zijn, maar dat is wel het doel voor dit seizoen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.