Timo Kielich ploegt naar Belgische titel bij de beloften
foto: Cor Vos
zondag 13 januari 2019 om 14:36

Timo Kielich ploegt naar Belgische titel bij de beloften

Timo Kielich heeft van start tot finish het Belgisch kampioenschap bij de beloften gedomineerd. In Kruibeke was hij met afstand de beste. Lander Loockx finishte op bijna anderhalve minuut achterstand als tweede. Niels Vandeputte pakte het brons.

De eerste meters van de wedstrijd werden ontsierd door een massale val. Na een snelle start kwam een renner rond de vijftiende positie ten val, waarna een aanzienlijk deel van het peloton eroverheen klapte. De favorieten voor de nationale titel bleven ongehinderd doordat zij vóór de valpartij zaten. Korte daarna wist Kielich meteen al een gat te slaan op zijn tegenstanders.

Halverwege de tweede ronde wist Loockx de tweede positie in de wedstrijd over te nemen door op de schuine kanten, die door de modder zeer veel techniek vereiste, Vandeputte voorbij te rijden. Ondertussen bleef de achterstand op Kielich oplopen. De renner uit het Limburgse Alken was vandaag een klasse te sterk voor de concurrentie. Na twee rondes bedroeg zijn voorsprong al meer dan een halve minuut.

Een ronde later gaf de klok bij start/finish al een verschil aan van een minuut. De strijd om de tweede plek werd felbetwist tussen door Loockx en Vandeputte. Eerstgenoemde lukte het om in ronde vier een paar meter voorsprong te nemen, maar bij het uitdraaien van een bocht bleef hij met zijn voorwiel achter een paaltje haken, waardoor zijn opponent (Vandeputte) weer kon aansluiten.

Bij het ingaan van de laatste ronde nam de foutmarge toe bij de renners. Het parcours in Kruibeke was zo zwaar dat de renners soms met moeite overeind wisten te blijven. De grimassen op de gezichten spraken boekdelen. Echter was de spanning al uit de wedstrijd.

In de achterhoede waren Anton Ferdinande, Mathijs Wuyts en Maxim Vandewulf, op ruime achterstand van de leider, verwikkeld in een strijd om de vierde, vijfde en zesde plek. Het leek erop dat alleen materiaalpech Kielich nog van de nationale titel kon weerhouden.

Op een halve ronde van het einde wisselde hij in de materiaalzone naar een schone fiets, waardoor hij ongehinderd al een feestje kon vieren. Na meer dan een uur cross, wat bijzonder lang is voor een beloftencross, mocht hij de armen in de lucht steken. Loockx finishte als tweede (+1:22), voor Vandeputte (+1:37). Als vierde finishte Wuyts, Ferdinande werd vijfde.

Belgisch kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag beloften mannen

flag-nr1 flag-be Timo Kielich
flag-nr2 flag-be Lander Loockx
flag-nr3 flag-be Niels Vandeputte
4. flag-be Mathijs Wuyts
5. flag-be Anton Ferdinande

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
13 januari 2019 14:42
Kielich duidelijk de beste! Mooi om Vandeputte te zien rijden, was duidelijk technisch beter dan Loockx op die schuine kanten maar Loockx heeft net wat inhoud al.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.