Timothy Dupont over strijd tussen ProContinental teams: “Dit is niet plezant koersen”

Door , vrijdag 18 oktober 2019 om 07:27
Timothy Dupont over strijd tussen ProContinental teams: “Dit is niet plezant koersen”

foto: Cor Vos

Niet onbelangrijk in deze laatste week van het seizoen: de strijd om de beste plaatsen in de ranking van de ProContinental Teams. Zo moet Wanty-Gobert in de Tour of Guangxi vol aan de bak. “Het is een koers in de koers. Maar plezant is het allerminst”, aldus Timothy Dupont.

Punten pakken. Het is de enige opdracht die de renners van Wanty-Gobert hebben meegekregen voor de start van de Tour of Guangxi. “Ik moet daar niet over liegen. Dat klopt volledig”, vertelt Timothy Dupont aan WielerFlits net voor de start van de tweede rit. “Voor mij persoonlijk zeker niet evident, want in de ritten zijn alleen UCI-punten te rapen voor de top drie. Ik doe mijn best. Maar belangrijker is het eindklassement. Daar liggen de meeste punten te rapen. Met Guillaume Martin moeten we hier zeker kunnen scoren. Hij is dus onze uitgesproken kopman.”

Guillaume Martin
Dat het niet fijn koersen is, weet Dupont. “Echt niet. Het is een koers in de koers. Corendon-Circus is hier niet. Maar als een mannetje van Total Direct Energie aanvalt, moeten we onmiddellijk in de achtervolging. Omgekeerd ook. Er is zelfs een strijd met Cofidis aan de gang. Het Franse team moet blijkbaar nog punten pakken om zeker te zijn van het WorldTour-statuut dat het heeft aangevraagd.” Navraag leert ons dat Cofidis gespreid over drie jaar het beste ProContinental team moet zijn om te kunnen promoveren.

Opmerkelijk: Wanty-Gobert-kopman Guillaume Martin verhuist straks naar… Cofidis. Hoe blij is zijn toekomstige werkgever met het feit dat Martin vandaag nog punten moet pakken voor een rechtstreekse concurrent? “Dat is een zeer bizarre situatie”, beseft ook Dupont. “Maar Guillaume is professioneel genoeg om daar mee om te gaan. Hij zal deze week nog wel een laatste keer voluit gaan voor ons.”

‘Tevreden van 2019’
In de openingsetappe in Guangxi kwam Dupont niet in aanmerking voor een dichte ereplaats. “Ik heb mijn sprint veel te vroeg ingezet. Door de aanval van Campenaerts in de finale reden mijn ploegmaats vol om de kloof te dichten. Daardoor zat ik veel te snel in de wind. In de laatste kilometer van de finish werd ik langs alle kanten gepasseerd. Maar als de sprint normaal verloopt, moet ik wel in staat zijn mee te doen voor een goed resultaat. Hopelijk loopt het vandaag beter.”

Dupont (31) blikt overigens tevreden terug op zijn seizoen. “Veel heb ik niet gewonnen, maar ik vond mezelf zeer regelmatig en ik heb een hoop punten gepakt. Daar is de ploeg tevreden mee. Door een hamstringblessure moest ik passen voor de Tour de France, maar veel spijt heb ik daar niet van. Ik ben eerlijk gebleven met de ploegleiding en aangegeven dat ik niet honderd procent fit was. Dat werd geapprecieerd en dat voelt goed.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.