Tinkov zit in ploegleiderswagen: “Dat zet onze renners onder druk”
vrijdag 8 mei 2015 om 08:55

Tinkov zit in ploegleiderswagen: “Dat zet onze renners onder druk”

Oleg Tinkov zal tijdens de Giro d’Italia plaatsnemen in de ploegleiderswagen van Tinkoff-Saxo. Met Alberto Contador heeft de ploeg de absolute topfavoriet voor de eindzege in huis en na een uiterst moeizaam voorjaar, verwacht Tinkov nu niets minder dan de eindwinst. Zijn aanwezigheid in de ploegleiderswagen moet de renners onder druk zetten.

“Een tweede plaats in de Giro zou me niet bekoren”, aldus Tinkov in zijn blog voor Cyclingnews. “In de Tour ligt dat anders, want dan zijn Froome en Nibali erbij, maar in de Giro zie ik oprecht niet wie Alberto uit kan dagen. Als alles goed gaat, denk ik niet dat het een probleem wordt om de Giro te winnen… Hopelijk. Natuurlijk houden we mannen als Aru, Porte en Uran in de gaten, maar we weten dat Alberto veel sterker dan ze is, echt een niveau hoger.”

PIC494325379

Tinkov zal de eerste en laatste week aanwezig zijn in de Giro; in de periode tussen deze weken in ondergaat hij een knieoperatie. Als hij in Italië is, zal hij plaatsnemen in de ploegleiderswagen. “Ploegeigenaren zitten vaak niet in de auto, maar ik vind dat erg leuk”, liet de Rus weten. “Ik denk dat ik een goede vervanger ben voor Bjarne Riis. Mensen begrijpen nu waarom hij vertrok, hij deed in feite niet zo veel. Zijn rol was om in de ploegleiderswagen te zitten, de tactiek te bepalen en de renners te vertellen wat ze moesten doen. Hij bemoeide zich niet met de voorbereiding van de renners, of het management van het team. Dat wilde ik wel, maar hij deed het niet. Dat is één van de redenen waarom we uit elkaar zijn gegaan.”

“En nu zit ik dus in de ploegwagen. Ik denk niet dat het nu gemakkelijker wordt voor de renners. Ik bemoei me niet met tactieken en zal de radio met rust laten. Dat is voor de ploegleiders. Maar mijn aanwezigheid zal zorgen voor druk bij de renners om te presteren. Ik denk dat de renners beter gaan rijden, naarmate de druk op hun schouders hoger wordt.”

Tinkov had tenslotte ook nog een woordje over voor Peter Sagan, die bij zijn nieuwe ploeg nog niet echt weet te schitteren. Sagan rijdt in de Ronde van Californië en zijn baas verwacht het nodige. “Peter is een moeilijke kwestie”, zei Tinkov. “Hij lijkt iets verloren te hebben. Het is maanden geleden sinds hij een grote koers wist te winnen. Dat ligt niet aan Tinkoff-Saxo, want ook bij Cannondale won hij minder dan verwacht. Het ligt ook niet aan zijn coach Bobby Julich, het gaat dieper dan dat. Hij moet uitvinden wat er mis is en weer gaan winnen. Daar kan ik hem niet bij helpen.”

Lachend: “En daarbij ben ik degene die in de problemen zit, want ik betaal hem veel geld. Hij krijgt een flinke cheque en hij presteert niets. Dat is niet goed.”

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
8 mei 2015 09:03
Die Russen hebben het kapitalisme toch redelijk snel onder de knie gekregen.
8 mei 2015 09:26
Hopelijk wint Contador want ik vind het een prachtige renner, maar de verwachtingen zijn wel iets te hoog gespannen...
8 mei 2015 09:29
Wat een vreselijke griezel is deze man toch....

"We weten dat Alberto beter is. Echt een ander niveau" - best een foute opmerking gezien het dopingverleden van A.C.

"Riis was duur en voerde niks uit"- Als Riis nou ergens niet om bekend stond was het we luiheid...

"Omtrent Sagan. Het ligt niet aan Tinkoff" - volgens mij is het jou werknemer die ondermaats presteert?
8 mei 2015 09:31
Wat je ook van hem vindt, hij Heeft een sterke mening en handelt daar ook naar. Druk opleggen kan werken op korte termijn, op de lange termijn denk ik dat veel renners gillend van hem gaan wegrennen naar andere ploegen.
Sagan wint 1 koers en rijdt bij de klassiekers zowat elke finale mee, ja het zat niet mee dit jaar maar ondermaats presteren is wel weer het andere uiterste
8 mei 2015 09:37
Ik was geen fan van Riis en voor de sport is het misschien geen slechte zaak dat hij weg is... maar wat Tinkov hier uitkraamt is wel heel veel disrespect richting het vak van teammanager. Ik denk dat Riis wel meer deed dan maar een beetje rondrijden in zijn auto en een tactiek uitstippelen, wat hij trouwens wel weer briljant deed. De manier waarop deze man als een olifant door een porseleinkast gaat is vernietigend voor zijn eigen ploeg. Dit kan nooit goed gaan en juist die enorme druk kan wel eens verlammend werken, en gezien de prestaties dit jaar van de ploeg doet dit het al.
8 mei 2015 09:40
Ik mag hem wel ! Type ouderwets de beuk erin en niet-politiek correct recht voor zijn raap. Nieuws over Tinkov is nooit saai ! Prima. (zal mij totaal worst wezen of hij in zijn mediageile proces al dan niet zijn eigen ploeg opblaast)
8 mei 2015 09:43
Hij mag wel van Froome en Nibali verliezen dus, jammer dat het dan op een teleurstelling gaat uitlopen want ik denk dat vooral Quintana gehakt maakt van Contador in de Tour. Gekke man die Tinkov.
8 mei 2015 09:52
Ik vraag me af of Contador hier op zit te wachten, denk dat hij meer aan een rustige omgeving heeft. Ik geef 'ikbenprocycling' wel gelijk, nooit saai die Tinkov!
8 mei 2015 10:03
Poe, rake teksten, hij windt er in elk geval geen doekjes om.

Ik zou alleen absoluut niet voor zo'n man willen rijden/werken.
8 mei 2015 10:03
Wat een ongelooflijke zak stront is deze man. Voor het imago van de sport is het toch ook lekker bevoordelijk dat dit soort idioten het voor het zeggen hebben.... Maar niet heus. Die opmerkingen over Sagan, wat een vreselijk non-management. Gadverdamme.
8 mei 2015 10:04
Ge-wel-dig. Het proletariaat is tot grote rijkdom verheven.
Met als uitsmijter: niet Sagan maar ik heb een probleem, want ik betaal hem en hij presteert niks.
8 mei 2015 10:19
@Turtlehead, ergens heeft hij wel gelijk. Niet dat je op deze manier verder komt, maar goed.

Vergelijk het eens met eens met een groot concern; er wordt een nieuwe CEO aangesteld. De beste man krijgt 3 miljoen per jaar. De eerste kwartaalcijfers laten gelijk een dalende winst en omzet zien. Wie heeft dan (het grootste) een probleem. De aandeelhouders of de CEO?
8 mei 2015 10:25
Natuurlijk houden we mannen als Aru, Porte en Uran in de gaten, maar we weten dat Alberto veel sterker dan ze is, echt een niveau hoger.”

Hahahaha wat een uitspraak
8 mei 2015 10:34
"Natuurlijk houden we mannen als Aru, Porte en Uran in de gaten, maar we weten dat Alberto veel sterker dan ze is, echt een niveau hoger."
Klinkt natuurlijk arrogant, maar hij heeft uiteindelijk wel gelijk. Vergelijk de erelijsten eens, en je weet genoeg...
8 mei 2015 10:35
He Bah, nu moet ik weer gaan zitten hopen dat Contador naast het podium dondert.
8 mei 2015 10:36
Contador moet dit toch ook gewoon winnen? Geen excuses. Hij heeft een prima ploeg om zich heen en de absolute toppers (Froome, Nibali en Quintana) doen hier niet mee.
8 mei 2015 11:06
Als mensen bedragen met zes nullen verdienen, mag je er ook wel wat van verwachten en dat zijn geen smoesjes of je de hele winter vol laten lopen met allerhande alcoholische versnaperingen.

Het is in ieder geval een kleurrijk figuur.
8 mei 2015 11:08
Tinkov is een man naar mijn hart!
8 mei 2015 11:29
Quote:
“Riis was duur en voerde niks uit”- Als Riis nou ergens niet om bekend stond was het we luiheid…


Quote:
Stories of the Dane growing more and more distant from his riders, of his input becoming sporadic, have nonetheless been legion for several years. One is still repeatedly, gleefully retold by members of Saxo Bank’s 2010 Tour de Suisse team: of a rider dropping back to the team car for instructions midway through one key stage, only to find that Riis’s ears were plugged with headphones, and his eyes were glued to his laptop. Spooling across the screen were not live pictures of the race but scenes from the hit American drama, The West Wing.


bron
8 mei 2015 11:32
Het is een grapjas, hopelijk leert hij zelf wat van het meerijden in de ploegwagen en gaat hij wat meer genuanceerd denken over de koers en zijn renners.

Maar ik vind het wel grappig wat hij zegt. Uiteindelijk is hij zelf zo dom geweest om Sagan en Contador zulke inmense bedragen aan te bieden.
8 mei 2015 12:36
Pfffffffffffffiasco
8 mei 2015 13:09
Inhoudelijk zit hij er toch niet ver naast.
Contador is gewoon de grote man t.o.v. zijn uitdagers. Riis was niet altijd even actief bezig met zijn renners en Sagan heeft niet de stap gemaakt die van hem verwacht werd.
Alleen hij drukt zich altijd op zo een extreme Tinkov manier uit waar veel mensen zich aan ergeren.
8 mei 2015 13:11
In mijn ogen zegt hij eigenlijk niet zoveel geks. Ik vind het redelijk normaal om te verwachten dat Contador de Giro wint en ik vind het ook niet gek dat hij zegt meer te hebben verwacht van Sagan.

Dat hij nu in de ploegleiderswagen zit moet hij zelf weten. Ik denk dat hij best z'n plek weet en weet wat de functie van de andere begeleiding van de ploeg is. Hij heeft vast die bank niet opgebouwd als hij niet perfect wist welke personen op welke plek het beste renderen.
8 mei 2015 13:14
Geld is geen garantie en druk kan ook averechts werken. Kan me ook niet indenken dat deze bon vivant ooit gewerkt heeft voor zn geld. Maar zoals rahims al zei, de olifant in de porseleinkast ruimt zelden zn eigen scherven op.
8 mei 2015 14:37
Wat een interview vol domheid. In welk tijdperk leeft deze man en snapt hij überhaupt wel hoe topsport werkt??? Overduidelijk niet, maar zelfs in zijn 'machine-benadering' van personeel: ook een machine waarvan je de druk steeds verder opvoert, barst een keer. Iets met natuurkunde enzo...

Grappig dat hij voor de Tour als concurrenten Froome en Nibali (!) noemt. De grootste uitdager wordt Quintana, met Froome. Toont maar weer aan hoe ouderwets deze man denkt: ex-winnaars als concurrent zien, de rest telt niet mee. Of ze nu magistraal 2e werden, de Giro wonnen, het past niet in zijn simplistische wereldbeeld.

Zeer respectloos hoe hij over Riis praat. Deze man graaft zijn eigen (sportieve) graf met te denken dat hij alles beter weet, omdat... hij geld heeft.
Proleet 1e klas.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.