Titelverdediger Anna van der Breggen past voor het WK tijdrijden
foto: Cor Vos
dinsdag 14 september 2021 om 13:02

Titelverdediger Anna van der Breggen past voor het WK tijdrijden

Anna van der Breggen komt maandag niet in actie tijdens het WK tijdrijden 2021 in Vlaanderen. De 31-jarige regerend wereldkampioen op de weg én in de tijdrit, verdedigt haar titel dus niet. “Anna had te veel op haar bord en dan loopt de emmer soms wat over”, vertelt haar SD Worx-teammanager Danny Stam aan het Algemeen Dagblad.

De toprensters zwaait na dit seizoen af en gaat als ploegleider aan de slag bij haar huidige ploeg. Onlangs meldde ze zich al af voor het EK, omdat ze niet haar gebruikelijke niveau haalt. Ze onderging een aantal onderzoeken en daaruit bleek dat het WK tijdrijden te vroeg komt. “We hebben de uitslagen van haar bloedwaarden gezien en haar vaatje met energie is wat leeg, dus moet ze het rustiger aandoen. De tijdrit is een heel specifiek onderdeel en kost veel energie”, legt Stam uit.

Of Van der Breggen in stijl afscheid kan nemen van de wielersport met een nieuwe topprestatie op het WK op de weg, valt nog te bezien. Ook daar is ze immers titelverdediger. “Het is duidelijk dat de voorbereiding ook daarvoor niet ideaal is, maar met Anna weet je het nooit. Ze heeft zoveel klasse”, stelt Stam. Van der Breggen zelf zou na afloop van de onderzoeken bepalen hoe de rest van haar seizoen er zou uitzien. Hoe dat ervoor staat, is op dit moment niet duidelijk.

Bondscoach Loes Gunnewijk kan geen vervanger voor Van der Breggen oproepen voor de tijdrit. Als titelverdediger had ze een eigen, extra plek. Desondanks blijven er drie Nederlandse dames over die strijden om eremetaal: tweevoudig wereldkampioene Annemiek van Vleuten (2017 en 2018), eenmalig wereldkampioene Ellen van Dijk (2013) en Riejanne Markus, onlangs nog vijfde op het EK.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.