Titelverdediger Sosa klimt in Burgos naar de zege en leiderstrui

donderdag 15 augustus 2019 om 16:49
Titelverdediger Sosa klimt in Burgos naar de zege en leiderstrui

foto: Cor Vos

Iván Ramiro Sosa heeft de macht gegrepen in de Ronde van Burgos. De jonge Colombiaan van Team Ineos bleek de sterkste klimmer op de Picon Blanco. De 21-jarige Sosa reed in mistige omstandigheden naar de ritzege en de leiderstrui, voor Óscar Rodríguez en Antonio Pedrero.

Na twee explosieve etappes naar de Alto del Castillo en Lerma, was het vandaag tijd voor de eerste echte bergetappe in de Ronde van Burgos. De organisatie ontdekte twee jaar geleden de slotklim naar Picon Blanco (7,8 km aan 9,3%) en sindsdien wisten Mikel Landa en Miguel Ángel López te zegevieren. Het was dus uitkijken naar de pure klimmers. Konden we een titanenduel verwachten tussen Giro-winnaar Richard Carapaz en titelverdediger Iván Ramiro Sosa?

Zes koplopers kregen niet veel ruimte 
Al vrij snel kon de ardoisier de namen van de vluchters op zijn bordje schrijven. Ángel Madrazo, Bart De Clercq, Lucas De Rossi, Matthias Brändle, Juan Camacho en Simon Pellaud probeerden als eerste de voet te bereiken van de Picon Blanco. De zes vluchters kregen een maximale voorsprong van drie minuten, maar uitzicht op een prestigieuze ritzege hadden ze nooit. Op goed zeven kilometer van de top werden de laatste overlevers ingerekend.

Het laatste woord was dus aan de favorieten voor de eindzege. De 26-jarige Carapaz had duidelijk goede benen, aangezien hij zijn ploeggenoten op kop liet rijden. Het tempo van Eduardo Sepúlveda lag hoog, maar de mannen van Team Ineos wisten de groep nog wat verder uit te dunnen. Op drie kilometer van de streep zagen we een eerste versnelling van David de la Cruz, maar de nummer drie van vorig jaar kreeg geen ruimte.

Sosa fladdert weg van de concurrentie 
De Spanjaard zag Carapaz aansluiten, niet veel later gevolgd door onder meer titelverdediger Sosa, de sterke Pedrero en Guillaume Martin. Ook een nieuwe versnelling van De la Cruz werd gepareerd, maar Carapaz en Pedrero bleken niet in staat om een tweede demarrage van Sosa te beantwoorden. De jonge Colombiaan reed in de mist steeds verder weg en was op weg naar een dubbelslag.

Achter een zegevierde Sosa zagen we plots Óscar Rodríguez als tweede finishen. De Spaanse kopman van Euskadi-Murias – vorig jaar nog ritwinnaar in de Vuelta a España – wist Pedrero en Carapaz nog in te rekenen en achter te laten. Pedrero finishte uiteindelijk als derde, nog voor zijn kopman Carapaz. Morgen gaat de Ronde van Burgos verder met een geaccidenteerde etappe naar Clunia.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.