‘Tizanidine in haarmonsters gevonden bij Bahrain Victorious tijdens Tour de France’

donderdag 21 oktober 2021 om 13:42
‘Tizanidine in haarmonsters gevonden bij Bahrain Victorious tijdens Tour de France’

foto: Cor Vos

Update

Het National Centre for Biotechnology Information heeft Tizanidine aangetroffen in haarmonsters die zijn afgenomen bij profwielrenners. Dat staat in een publicatie op de website van het NCBI. Daarbij wordt de link gelegd met de inval van de Franse autoriteiten bij Bahrain Victorious in de meest recente Tour de France.

Er wordt in de medische publicatie uitgelegd dat Tizanidine een drug is die gebruikt wordt als spierverslapper. Gebruik kan een ontspannend effect hebben op de spieren (sneller herstel, makkelijker slapen) en het vermindert mogelijk kramp. Het wordt verstrekt door de merken Sirdalud en Zanaflex. Het gebruik van dit middel is niet verboden volgens het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA), maar kan voor therapeutische doeleinden alleen worden verkregen via een machtiging voor tijdelijk gebruik.

Volgens het NCBI kwam de Franse publieke gezondheidsinstantie met het verzoek om haarmonsters te onderzoeken in het laboratorium. Zij wilden dat deze monsters, die verzameld zijn bij internationale wielrenners, getest zouden worden op Tizanidine. Uit het onderzoek bleek dat bij drie renners (van de zeven monsters) inderdaad Tizanidine was aangetroffen. De concentratie van dit middel was bij de drie positieve monsters 1.1, 3.7 en 11.1 picogram per milligram.

Voor de onderzoekers is het de eerste keer dat bewezen is dat Tizandine is opgenomen in mensenhaar. Het is volgens de resultaten echter niet mogelijk om op basis van de data te interpreteren om hoeveel doses het gaat hoe vaak het middel is toegediend of ingenomen. Daarvoor is nog te weinig studie uitgevoerd.

foto: Cor Vos

Bahrain Victorious
Nergens in de publicatie wordt gesproken over een specifieke ploeg of een datum van afname. Maar de link met de inval bij Bahrain Victorious in de Tour de France kan worden gemaakt, omdat het verzoek van de organisatie komt van een Franse publieke gezondheidsinstantie.

In het volledige rapport, dat in handen is van WielerFlits, valt ook het volgende te lezen: “Tijdens een internationale drieweekse wielerwedstrijd in Frankrijk controleerde een speciale gezondheidsorganisatie van de politie een gehele ploeg. Naast de controle van de slaapkamers en de medische gegevens en producten door de politie, werd een getrainde forensisch patholoog gevraagd om haarmonsters te nemen van zeven wielrenners. […] De lengte van de haren was tussen de 2 en 12 centimeter, vooral 2 of 3 centimeter. Naast andere substanties, werd specifiek gevraagd naar tests op Tizanidine. Dit was het doel van de jury en deze vraag was gebaseerd op een verdenking, aangezien er meerdere verpakkingen Tizanidine werden gevonden in de kamer van de arts van het team.”

Dat sluit goed aan bij het verhaal van Bahrain Victorious. Afgelopen juli, toen het team door de opgave van Jack Haig nog maar zeven renners in de Tour had, werd bij de ploeg een politie-operatie uitgevoerd door het parket van Marseille en het OCLAESP, een Franse eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu.

Bij de inval werden de hotelkamers van de renners en stafleden doorzocht en moesten sommigen enkele bezittingen afstaan. Ook werden enkele mensen uit de ploeg verhoord. Door de Franse aanklager werd ook een vooronderzoek geopend naar dopingbeschuldigingen bij Bahrain Victorious. Het onderzoek was gericht op de aankoop, het transport en het bezit van verboden middelen of methodes door een sporter, zonder medische doeleinden. Sindsdien is het stil rondom deze zaak.

Doorheen het gehele bericht zijn updates doorgevoerd.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.