Foss heeft eindzege in L’Avenir bijna binnen, Van Wilder klimt naar het podium

Foss heeft eindzege in L’Avenir bijna binnen, Van Wilder klimt naar het podium

foto: Cor Vos

zaterdag 24 augustus 2019 om 14:55

Tobias Foss lijkt deze Tour de l’Avenir te gaan winnen. De Noor reed in de loodzware bergrit naar Tignes al zijn concurrenten uit het wiel, om vervolgens als tweede binnen te komen. De etappezege ging naar de Hongaar Attila Valter, die als enige overbleef uit de vroege vlucht.

Met Tobias Foss in de leiderstrui begon het peloton aan het slotweekend van de Tour de l’Avenir, waarin nog twee bergritten het algemeen klassement op zijn kop konden zetten. Zaterdag werd er gefinisht op een col van eerste categorie in het bergdorpje Tignes, op meer dan tweeduizend meter hoogte.

Zestien coureurs op avontuur in zware bergetappe
Onderweg stonden ook nog de beklimmingen van de Côte des Chapelles (8 kilometer aan 6 procent), Côte de Montvalezan (7,9 kilometer aan 6,8 procent) en de Côte de Montalbert (3,1 kilometer aan 10,1 procent) op het menu. Zestien coureurs smulden van dit parcours, en trokken vroeg in de etappe ten aanval.

De opvallendste namen in deze kopgroep waren Attila Valter, Jon Agirre, Stefan Bissegger, Samuele Battistella, die allemaal met klassementsambities naar Frankrijk waren afgereisd, maar na acht dagen allemaal tegen een ruimte achterstand op leider Tobias Foss aankeken. Battistella was op de zesde plaats de hoogst geplaatste coureur in de kopgroep.

Koers in groep der favorieten, zeven coureurs blijven over
Zij reden een voorsprong van hoogstens twee minuten bij elkaar. Meer kon de groep der favorieten ook niet toegeven, want ook daar werd bijna de gehele etappe gekoerst. Clément Champoussin plaatste op de Côte de Montvalezan tevergeefs een aanval, terwijl coureurs als Mauri Vansevenant en Matteo Jorgenson veel tijd verloren.

Tobias Foss, Torjus Sleen, Georg Zimmermann, Lars van den Berg, Ilan van Wilder, Clément Champoussin en Giovanni Aleotti bleven over in de groep der favorieten bij het oprijden van de slotklim. Zij jaagden op twee koplopers die als laatste overbleven uit de vroege vlucht: Valter en Agirre.

Valter alleen naar de meet, Foss beste van de klassementsrenners
Op de slotklim moest Agirre vervolgens eerst afhaken bij Valter, waardoor de Hongaar alleen richting de meet in Tignes reed. Valter had een ruime voorsprong, maar moest nog hard doorrijden omdat Foss oorlog maakte in de groep der favorieten. Sleen moest passen, evenals Van den Berg, Battistella en Champoussin.

Foss lijkt L’Avenir te gaan winnen
Van Wilder, Zimmermann en Aleotti konden iets langer mee met de Noor, maar ook zij moesten uiteindelijk passen. Foss wist uiteindelijk Valter niet meer bij te halen, maar de Noor deed wel uitstekende zaken voor het klassement. Als Foss zondag standhoudt in de laatste etappe, wint hij de Toekomstronde.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.