Tobias Foss wint Tour de l’Avenir, Van Wilder behoudt podiumplek
foto: Jan Brychta (archief)
zondag 25 augustus 2019 om 14:49

Tobias Foss wint Tour de l’Avenir, Van Wilder behoudt podiumplek

Tobias Foss heeft de Tour de l’Avenir 2019 gewonnen. De 22-jarige Noor – die volgend seizoen zal uitkomen voor Jumbo-Visma – kwam niet meer in de problemen tijdens de laatste Alpenetappe, met dank aan een ijzersterke ploeg. Ilan van Wilder wist zijn derde plaats vast te houden. De ritzege ging naar de Ecuadoraan en vroege vluchter Jefferson Cepeda.

De 57e editie van de Tour de l’Avenir eindigde vandaag met een korte maar krachtige Alpenetappe tussen Saint-Colomban-des-Vilards en Le Corbier. De grote vraag was of Tobias Foss zijn leiderstrui kon verdedigen in een etappe over de beroemde Col du Glandon, de Col du Mollard en de slotklim naar Le Corbier. De Noorse geletruidrager zag al vroeg in de etappe dertien renners wegrijden op de flanken van de eerste Alpencol.

Sterke Schelling probeert het solo 
Ide Schelling, Barnabás Peák, Michel Ries, Jacob Hindsgaul, Nicolas Prodhomme, Iñigo Elosegui, Urko Berrade, Jon Agirre, Jefferson Alexander Cepeda, Alexander Evans, Juan Diego Alba, Jhojan García en Henok Mulubrhan wisten enkele minuten uit te lopen op het peloton, waar we de Noorse equipe op kop zagen rijden. Vooraan leek Schelling over de beste benen te beschikken. De Nederlander ging daarom solo verder, op weg naar de zege?

De 21-jarige Schelling – eerder al winnaar van een etappe in de Giro Valle d’Aosta – begon met een mooie bonus aan de afsluitende Le Corbier. Heel even leek de renner van SEG Racing Academy op weg naar een prestigieuze overwinning, maar Schelling begon steeds meer af te zien. Waar hij eerst nog een soepele tred had, begon de eenzame koploper steeds meer te schokschouderen. Het verschil met de achtervolgers werd alsmaar kleiner…

Wisseling van de wacht 
Op vijftien kilometer van de top ging het licht definitief uit bij Schelling, die voorbij werd gereden door Péak. De sterke Hongaar ging erop en erover, maar de aanwinst van Mitchelton-Scott moest ook nog meer dan dertien kilometer afzien. Dit bleek toch te lang voor de 20-jarige Péak, die enkele kilometers verder alweer het gezelschap kreeg van eerste achtervolgers Elosegui, Cepeda en Ries. Niet veel later moest de Hongaar zelfs lossen.

Ries, Elosegui of Cepeda: een van deze renners leek te gaan zegevieren op de top van Le Corbier. Met nog drie kilometer te gaan versnelde de Spanjaard, wat funest bleek voor de kansen van Ries. De Luxemburger moest definitief passen, maar Cepeda zat direct in het wiel van Elosegui. Wat heet: de Ecuadoraan schakelde nog een tandje bij in een poging zijn Spaanse tegenstrever uit het wiel te kletsen.

Cepeda wint slotetappe, Foss pakt de eindzege 
Het tempo van Cepeda lag te hoog voor Elosegui, die noodgedwongen moest kiezen voor zijn eigen tempo. De 21-jarige Cepeda moest vervolgens nog twee kilometer flink doortrappen, maar de Zuid-Amerikaan wist alsmaar verder uit te lopen, waardoor hij uitgebreid de tijd had om te zegevieren. Ries wist in de slotkilometer nog over Elosegui te wippen, maar het was ‘slechts’ voor de tweede plaats.

Leider Foss kwam op de slotklim niet meer in de problemen, met dank aan een ijzersterke Noorse ploeg. Hierdoor wint de 22-jarige renner de Tour de l’Avenir 2019, ongetwijfeld tot tevredenheid van Jumbo-Visma. Foss zal volgend seizoen namelijk uitkomen voor de Nederlandse WorldTour-formatie. De Italiaan Giovanni Aleotti eindigt als tweede in de Toekomstronde, voor Van Wilder.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.