Tobias Lund Andresen klopt Danny van Poppel in Turkije bij afwezigheid van Jakobsen
foto: Cor Vos
woensdag 24 april 2024 om 15:20

Tobias Lund Andresen klopt Danny van Poppel in Turkije bij afwezigheid van Jakobsen

Tobias Lund Andresen heeft Danny van Poppel verslagen in de vierde etappe van de Ronde van Turkije. Na een lastige etappe wist de jonge Deen van dsm-firmenich PostNL de sprint te winnen van een uitgedund peloton. Fabio Jakobsen, die eerder deze week de openingsrit won, was al gelost, dus kreeg Andresen de kans om te sprinten. Van Poppel (BORA-hansgrohe) en Henri Uhlig (Alpecin-Deceuninck) werden tweede en derde.

Na de bestrafte sprint van Danny van Poppel ging de Ronde van Turkije vandaag verder met een etappe van 138 kilometer van Marmaris naar Bodrum. Een rit met hoogtemeters, maar ook een waarbij de laatste forse beklimming ver voor de meet lag. De top van de klim van de tweede categorie lag op een kleine 40 kilometer van de streep. De finale was ook niet geheel vlak.

Acht renners kozen de aanval in deze vierde etappe, waaronder de Nederlander Owen Geleijn (Tour de Tietema-Unibet) en de Belg Gianni Marchand (Tarteletto-Isorex). Zij kregen onder meer James Whelan (Q36.5) en Calum Johnston (Caja Rural-Seguros RGA) met zich mee. Vanuit het peloton werd het verschil klein gehouden door Astana Qazaqstan en Polti Kometa.

foto: Cor Vos

Op de zwaarste beklimming van de dag, die met de top op 40 kilometer van de meet, werd het gat tussen de kopgroep en het peloton gedicht tot op een minuut. De vlucht werd daar ook uitgedund, waardoor een zestal met Geleijn, Marchand, Whelan, Johnston, Manuele Tarozzi en bergtruidrager Vinzent Dorn aan de finale begon. De Duitser liet zich uiteindelijk uitzakken, waardoor vijf vluchters overbleven.

Peloton heeft moeite om aanvallers terug te pakken
Ook het peloton was flink uitgedund, want sprinters Fabio Jakobsen en Sam Welsford waren gelost. Daardoor kwam alle druk in de finale op de schouders van Polti Kometa, dat met Giovanni Lonardi de leider in haar rangen had. De koplopers draaiden echter goed rond, waardoor het verschil lange tijd rond de 40 seconden bleef hangen. Dat was 15 kilometer voor de finish zo, maar ook met nog 10 kilometer te gaan.

De weg liep nog even vies omhoog tot 7 kilometer voor de meet, maar daarna volgde weer een dalend stuk dat in het voordeel was van de aanvallers. Geleijn, Marchand en co mochten dus dromen van ritwinst, al moest de Nederlander lossen. De samenwerking viel daarna weg toen Tarozzi begon aan te vallen. Met succes, want bij zijn tweede demarrage reed de Italiaan solo weg.

In de oplopende finishstraat viel Tarozzi echter compleet stil, waardoor het toch een sprint ging worden. Daarin wist Tobias Lund Andresen na een faire sprint af te rekenen met Danny van Poppel. De derde plaats was voor Henri Uhlig, die Sebastian Nielsen en Tour de Tietema-Unibet van een podiumplaats afhield. De Nederlandse Tsjech Matyas Kopecky werd vijfde.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.