Tobias Lund Andresen snelt naar zege op punchy aankomst in CRO Race
foto: Cor Vos
vrijdag 4 oktober 2024 om 16:53

Tobias Lund Andresen snelt naar zege op punchy aankomst in CRO Race

Tobias Lund Andresen heeft de vierde etappe van de CRO Race gewonnen. De renner van dsm-firmenich PostNL was de snelste op een punchy aankomst. Edoardo Zambanini en Odd Christian Eiking mochten mee op het podium, Brandon McNulty blijft leider.

De vierde en op twee na laatste etappe van de CRO Race was er eentje van 160 kilometer. De renners moesten van Krk naar Labin rijden over een uitdagend terrein. Dat had alles te maken met de beklimming van de Poklon, een klim van buitencategorie. In de laatste tien kilometer moesten ook nog twee lastige klimmetjes bedwongen worden.

Marsman mee in de kopgroep 
Het lastige terrein zorgde er niet voor dat aanvallers afgeschrikt werden. Integendeel, we kregen zelfs een sterke vroege vlucht te zien. Nederlander Tim Marsman (Metec-SOLARWATT) zat mee in een groep van vijf met ook Andreas Leknessund (Uno-X Mobility), Ryan Mullen (Red Bull-BORA-hansgrohe), Robert Stannard (Bahrain-Victorious) en Hugo Aznar (Equipo Kern Pharma).

De vijf aanvallers kregen enkele minuten ruimte, maar op de beklimming van de Poklon kwam het peloton snel dichterbij. Uiteindelijk konden Leknessund, Stannard en Aznar de kop wel nog bereiken voor een aanstormende groepje, maar het was nipt. In het peloton kwam er namelijk een heuse versnelling, wat te danken was aan de mannen van UAE Emirates. Zo moesten er heel wat renners lossen, waardoor een favorietengroep van acht samen de top bereikten.

Marsman in tweede positie – foto: Cor Vos

Ganna valt
In die groep van acht zat leider Brandon McNulty, maar ook onder anderen Filippo Ganna, Pablo Castrillo en Frederik Wandahl. Ganna zat dus goed mee bergop, maar de Italiaanse tempobeul ging hard onderuit in de afdaling. De groep met favorieten werkte na de crash van Ganna niet al te goed samen. Heel wat renners konden op die manier terugkeren, waarna er gezamenlijk werd achtervolgd op de laatste twee overgebleven vluchters.

Dat waren Leknessund en Stannard, die uiteindelijk gegrepen werden op een goede 20 kilometer van de streep. Daarna was het wachten op de beklimming van Labin (1,8 km aan 5,7%). Die heuvel lag aan het einde van de lokale ronde, die tweemaal moest afgelegd worden. Het uitgedunde peloton bleef bij elkaar op de eerste beklimming van Labin, waardoor het nog even wachten was op vuurwerk.

McNulty verdedigde zijn rode leiderstrui met succes – foto: Cor Vos

Strijd op kasseien 
Ben Turner probeerde nog weg te glippen in de laatste tien kilometer. De sterke Brit had door dat hij het niet zou gaan halen op de slotklim, dus gooide hij het over een andere boeg. UAE Emirates en dsm-firmenich PostNL zagen het gevaar en zetten de achtervolging in. Zo werd Turner ingerekend op een kleine twee kilometer van de streep. Het uitgedunde peloton draaide zo gezamenlijk de slotklim op.

Het was leider McNulty zelf die als eerste aanging in de slotkilometer. De Amerikaan reed echter niet weg van zijn concurrenten, iets wat Wright wel kon. Het zag er zelfs een tijdje goed uit voor Wright, maar in de laatste honderden meters viel hij stil. Zijn ploeggenoot Edoardo Zambanini kwam er – vreemd genoeg – als eerste over, maar Tobias Lund Andresen had nog een extra versnelling in de benen. De jonge renner van dsm-firmenich PostNL snelde op indrukwekkende wijze naar de zege.  

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.