Toekomst Ronde van Zwitserland voor vrouwen onzeker
Marlen Reusser won vorig jaar voor eigen volk - foto: Cor Vos
donderdag 4 april 2024 om 08:01

Toekomst Ronde van Zwitserland voor vrouwen onzeker

Vindt dit jaar de laatste editie van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen plaats? De WorldTour-rittenkoers, die sinds 2021 weer op de kalender staat, draait jaarlijks verlies en de organisatoren denken erover na om na de editie van 2024 de stekker eruit te trekken.

In maart zijn de organisatoren van de Ronde van Zwitserland voor vrouwen bijeengekomen voor een spoedvergadering. Omdat er ook komend jaar een financieel verlies verwacht wordt, was er zelfs een debat over het annuleren van de volgende editie, die gepland staat van 15 tot en met 18 juni. Zo ver zal het niet komen, want een meerderheid van de aandeelhouders wil dat de koers in ieder geval dit jaar nog doorgaat. Wat er daarna gebeurt, is echter onzeker.

Joko Vogel, van medeorganisator Cycling Unlimited, wil het project graag nog meer tijd geven, maar “de gehoopte sponsorinteresse ontbreekt”, zegt hij in gesprek met NZZ. “Het is nodig om een ​​groot bedrijf te vinden dat het vrouwenwielrennen wil ondersteunen.”

Inkorten?
Een alternatief is dat de Ronde van Zwitserland voor vrouwen wordt ingekort. “Als er niets verandert, moeten we de koers goedkoper maken, bijvoorbeeld door het aantal wedstrijddagen terug te brengen”, aldus Vogel. Het inkorten van de wedstrijd betekent mogelijk wel dat de rittenkoers haar WorldTour-status verliest. Die status kreeg de Ronde van Zwitserland pas in 2023. Thuisfavoriet Marlen Reusser pakte destijds de eindzege. De Zwitserse ligt momenteel overigens in de lappenmand na een zware val in de Ronde van Vlaanderen.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.