Fabio Jakobsen zeker nog tot vrijdag in kunstmatige coma

donderdag 6 augustus 2020 om 15:00
Fabio Jakobsen zeker nog tot vrijdag in kunstmatige coma
Update

Fabio Jakobsen verkeert niet meer in levensgevaar na het heftige incident met Dylan Groenewegen in de Ronde van Polen. De Nederlands kampioen is afgelopen nacht maar liefst vijf uur lang geopereerd. Dat heeft het Poolse ziekenhuis, waar Jakobsen wordt behandeld, donderdagochtend laten weten.

Jakobsen raakte ernstig gewond door een heftig incident in de slotfase van eerste etappe. Hij liep onder meer een verbrijzeld gehemelte en een verbrijzelde luchtpijp op. Volgens de Poolse artsen lijkt er geen schade te zijn aan de hersenen en wervelkolom.

De schade aan het hoofd (craniofaciale trauma) is het ergst. Door een borstwond heeft de 23-jarige Nederlander ook problemen met ademhalen. De renner van Deceuninck-Quick-Step wordt sinds het ongeval in een kunstmatige coma gehouden. Vandaag wordt mogelijk geprobeerd hem daaruit te laten ontwaken. Rond 14.00 uur volgt een nieuwe update over zijn situatie.

Update 10:10: Poging tot ontwaken uit coma

Deceunick-Quick-Step bevestigt in een tweet dat de artsen later vandaag een poging gaan wagen om Jakobsen te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma.

Update 12:12: Familie onderweg naar Polen

Teammanager Patrick Lefevere heeft tegenover Het Laatste Nieuws bevestigd dat de familie van Jakobsen onderweg is naar Polen. “Ik was bezig met zijn familie en hoe hen zo snel mogelijk in Polen krijgen. Gisteren heb ik gebeld met de vader van Fabio. Ze waren al van plan om in de auto te stappen en halsoverkop meer dan 1.000 kilometer te rijden, maar ik heb meteen een privévlucht geregeld voor zijn ouders en zijn vriendin. Zij zijn vanmorgen opstegen in Rotterdam en vliegen naar Polen. Ook onze teampsycholoog vliegt mee. Hij zal onze renners daar bijstaan.”

Update 15.00: Jakobsen tot vrijdag in coma

Fabio Jakobsen wordt zeker tot morgen in coma gehouden, meldt Sporza. Het ziekenhuis in Sosnowiec heeft daarmee besloten om het ontwakingsproces met een dag uit te stellen. Pas als Jakobsen volledig uit zijn coma is ontwaakt, kunnen de doktoren meer zeggen over zijn gezondheid.

“We willen niks overhaasten”, meldt Pawel Gruenpeter, arts van dienst. “We zullen vermoedelijk morgenochtend een poging ondernemen om de renner uit zijn kunstmatige coma te halen. “Ik hoop dat er geen schade is aan zijn zenuwstelsel. We mogen niet vergeten dat de patiënt gisteren ongeveer een uur lang gereanimeerd werd.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair