Tom Dumoulin: “Aanvallen voelt lekkerder dan verdedigen”
foto: Sirotti
dinsdag 2 mei 2017 om 08:45

Tom Dumoulin: “Aanvallen voelt lekkerder dan verdedigen”

Tom Dumoulin zou, als hij mocht kiezen, de roze trui pas laat in de Giro d’Italia willen veroveren. Wie aan de leiding rijdt, heeft na afloop van iedere etappe verplichtingen waardoor je pas laat in het hotel arriveert. “Dat is echt slecht voor je herstel. En de druk op je schouders”, zegt Dumoulin in gesprek met het AD.

“Je bent toch degene die aangevallen wordt. Degene die stress moet verdragen in plaats van degene die anderen stress kan geven. Aanvallen voelt lekkerder dan verdedigen”, aldus de kopman van Sunweb. Vorig jaar won Dumoulin de openingstijdrit van de Giro in Apeldoorn. Hij droeg toen in totaal zes dagen de leiderstrui.

Dit jaar start de Limburger in de Giro met uitgesproken klassementsambities, maar het fysiek en mentaal omscholen van tijdrijder naar klassementsman vergt tijd. “Dit gaan we niet één keer proberen en dan meteen een conclusie trekken. Dat lijkt me een beetje snel. Je weet nooit wat je tegen komt. Iedereen heeft up en downs en wat als je net een down hebt in de Giro? Als het slecht gaat, is het zeker niet: eens en nooit meer.”

“Ik kan me wel voorstellen dat als ik het drie keer geprobeerd heb en het gaat drie keer niet, dat ik dan vijf kilo dikker word en Parijs-Roubaix ga rijden. Ik zal sowieso mijn carrière niet afsluiten zonder ‘Roubaix’ te hebben gereden. Het lijkt me heel gaaf om eens een Vlaams voorjaar te doen.”

RIDE Magazine
34 Reacties
Sorteer op:
2 mei 2017 08:53
Heelijke renner , gewoon alles proberen en uitvogelen , mocht het deksel op je neus vallen , pech gehad en een volgende keer weer proberen.
2 mei 2017 09:01
Ik verwacht eerlijk gezegd nog wel wat van Dumoulin. Die jongen blijft me namelijk verbazen, reed dit jaar ook al sterk in de koersen waar hij startte. Lekker eerst eweekje laten inkomen, niet te veel tijd verliezen. En dan de tweede week knallen. Puur op gevoel verwacht ik dat hij hoger eindigt dan Mollema en Kruiswijk, maar dat is op weinig gebasseerd.
2 mei 2017 09:03
Inderdaad, wat een geweldige instelling heeft deze man, en wat een coureur.
2 mei 2017 09:03
Haha... 5 kilo dikker worden en Parijs-Roubaix rijden. Goed idee. Ga ik ook proberen!
2 mei 2017 09:13
Intelligent, karaktervol, gevoel voor humor, goede kop erop, en trapt een shitload aan watts. Forza Tom !
2 mei 2017 09:13
Het lijkt mij ook heel gaaf om Dumoulin het voorjaar te zien rijden.
2 mei 2017 09:14
Nuchter, recht to the point.
Ik denk dat hij ons weer gaat verbazen, voor mij mag het zo zijn als in de Vuelta, wat een prachtige 3 weken, alleen jammer van het resultaat , maar dat
was nog uitstekend.
Alleen te hopen dat hij gespaard blijft van tegenslag in een grote ronde, want
dat heeft hij al genoeg gehad.
Laat het vlug vrijdag worden
2 mei 2017 09:16
Daarom was de jacht op het geel in de eerste Tourweek ook leerzamer geweest voor Tom dit jaar. Maar hij zal wel een plannetje hebben dat hij niet aan ons vertelt.
2 mei 2017 09:17
Als ik dit lees, vraag ik mij toch af of alles wel goed zit tussen de oortjes van Dumoulin
2 mei 2017 09:24
Lijkt me een realistische kijk op de zaak. Als Dumoulin echt goed is, loopt hij natuurlijk wel kans om na de eerste tijdrit in het roze te staan.
2 mei 2017 09:26
Mooi en fantastisch hoe simpel hij het maakt, mooi om te zien.

@ horsm, die 5 kilo erbij is gelukt bij mij, nu Roubaix nog ....;) Ik ben bang dat dat iets lastiger wordt.
2 mei 2017 09:31
Lachen altijd die emmers vol superlatieven waarop Dumoulin mag rekenen met om het even welke uitspraak > als hij voor de gein eens een interview achterstevoren afratelt gaat hij Einstein zo voorbij op de eeuwige ranglijst.

Het wordt heel interessant of die hele ronde-piste overeind blijft staan deze giro, vind het nogal een ambivalent parcours voor hem.
2 mei 2017 09:46
Hij verspeelt het allemaal een beetje.
Als tijdrijder ligt de weg volledig open voor hem. Kijk naar Martin, hoeveel rondjes heeft die ook niet gewonnen dankzij zijn tijdrit, of ritten in grote rondes dankzij zijn grote motor. Als tijdrijder maakt hij zelfs kans in PR.
Nu omscholen. Waarom ? Denkt hij echt dat hij Froome of Quintana de baas kan ? Als hij blij is met een 4de of 5de plaats in het AK ... goed voor hem, maar het blijft amper hangen bij de wielervolgers.
Zo wordt Tom een klassementsrenner van de 2de rij, een goeie tijdrijder die het moet afleggen tegen Dennis, Van Emden, Dowsett en zelfs een Campenaerts ... kortom: een net niet renner.
Toch nog eens kijken naar het palmares van Martin ?
2 mei 2017 09:47
@rv
De relativiteitstheorie van Dumoulin, valt wel iets voor te zeggen. Zou dit jaar zelfs effectiever kunnen zijn dan de relativeringstheorie van Sagan ...
2 mei 2017 09:51
Ik vind het allemaal prima maar net zoals bij Sagan is het weer allemaal bij voorbaat geweldig, ik moet nog maar zien,.
2 mei 2017 09:53
@Silent Hill
Je hebt helemaal gelijk, fijn dat jij de toekomst zo helder ziet! We moeten Tom duidelijk maken dat hij het allemaal voor de wielervolger doet, anders wordt ie zo'n net-niet renner.
2 mei 2017 09:55
@Silent Hill

Tamelijk overdreven, zonder er een doel van te maken reed Dumoulin tot de één na laatste dag in de leiderstrui van de Vuelta. Dat is een wapenfeit waar T. Martin nog nooit mee op de proppen gekomen is.

Dumoulin heeft tevens vanuit de aanval in de Tour in een zware bergrit als een mannen als Majka en Rui Costa geklopt, iets wat ik T. Martin van zijn levensdagen ook niet zie doen.

Het zijn compleet andere renners, die toevallig allebei een gigantisch goede tijdrit hebben. Maar ik vind de keuze van Dumoulin om voor AK's te gaan volledig gerechtvaardigd. En voor mij staat een top-5 in de Giro/Vuelta overigens ook hoger dan een WK-ITT, maar dat terzijde.

Overigens denk ik dat hij bij een parcours wat hem goed ligt hij Quintana in de toekomst wellicht inderdaad kan kloppen. Maar dan hebben we het wel over de laffere uitvoeringen van de Tour, of de uitvoering van de Vuelta waar het vaak een secondenspel is op de korte muurtjes.

Deze Giro? Ik verwacht een super goede Dumoulin in week 1 & 2. Om vervolgens buiten de top-10 te zakken in week 3. Denk dat hij met name een flinke tik gaat krijgen op de Mortirolo.
2 mei 2017 09:57
Hoe kun je als renner je mogelijkheden zoeken als je nooit je grenzen opzoekt? Ik debk dat Dumoulin zich over 10 jaar voor z'n kop zou slaan als hij het nooit geprobeerd zou hebben.
2 mei 2017 09:57
@Silent Hill, @Vainsteins,

Ongelooflijk hoe er op voorhand al negatief gereageerd wordt op de ambities van Dumoulin. Hij heeft notabene bijna een grote ronde gewonnen. Natuurlijk werd er toen anders naar hem gekeken, maar hij was er ook zelf (+ploeg) minder op voorbereid. Geef het op z'n minst een kans en laat die jongen dit lekker uitproberen.

Deze renner heeft ons de afgelopen jaren keer op keer doen verbazen, met ritzeges in alle drie de grote ronden. En niet alleen tijdritten. Laat het hem dit jaar eens proberen in de Giro + Vuelta, volgend jaar in de Tour. En als hij dan nog niet verder komt dan een 8e plaats, laten we dan nog eens evalueren. Kan ook op zijn 29e nog terug leren tijdrijden + etappes pakken. Misschien zelfs beter dan op zijn 25e.
2 mei 2017 10:04
Ik reageer helemaal niet negatief op Dumoulin zelf maar eerder een beetje terughoudend op het 'onvoorwaardelijke' geloof in hem.
2 mei 2017 10:08
@ThykkeThor en Secondant, dit zijn de juiste opmerkingen die jullie geplaatst
hebben.
2 mei 2017 10:12
Sommigen onderschatten Dumoulin nog steeds, maar deze man kan echt hoog eindigen. Hij is afgevallen, dus dat helpt ook in vergelijking met de vuelta van 2015. Dat sommigen hem onderschatten komt denk ik ook omdat hij zichzelf zo indekt.
2 mei 2017 10:14
Onvoorwaardelijk zou ik het zeker niet noemen, want zodra hij z'n mond open trekt om wat te zeggen over de vluchtelingenproblematiek draai ik mij snel om. Zijn koersinstelling en manier van praten over de koers spreekt mij aan, maar als hij straks als een natte krant in de rondte rijdt; branden we hem gewoon af hoor.
2 mei 2017 10:19
Apart dat dit verhaal als AD interview wordt vermeld. Het staat ook in de Procycling en is dus al weken oud.
Edit: nee, ik raaskal, maar waar heb ik het dan eerder gelezen?
2 mei 2017 10:22
Met die tijdrit op het einde zal Dumoulin helemaal niet aan hoeven te vallen, slechts volgen op gepaste afstand. Dat weet de concurrentie ook, die zien hem virtueel in het roze rijden zolang ze hem niet op minstens twee minuten hebben gezet in het AK.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.