Tom Dumoulin blikt terug op begin van carrière: “Niet gedacht dat ik klassementsrenner zou worden”
Dumoulin en Kittel anno 2024 - foto: WielerFlits
dinsdag 25 juni 2024 om 21:00

Tom Dumoulin blikt terug op begin van carrière: “Niet gedacht dat ik klassementsrenner zou worden”

Een decennium geleden zorgde Argos-Shimano voor nieuw elan in de wielerwereld. Tom Dumoulin en Marcel Kittel keken tijdens het AD Sportfestival in Rotterdam terug op de memorabele Tour de France van 2013 tijdens een speciale vertoning van de documentaire ‘Nieuwe Helden’, die de ploeggenoten van dat jaar bij elkaar bracht.

De Nederlandse formatie van Iwan Spekenbrink won destijds met talentvolle renners maar liefst vier etappes en liet zien dat succes ook zonder dopinggebruik mogelijk was. “Wij hadden het gezamenlijk doel te laten zien dat het ook anders kon”, zei Dumoulin die samen met Kittel en zijn ploeggenoten van destijds te gast was. De Duitse ex-topsprinter ziet de ploeg van toen als een vriendenteam: “We waren allemaal heel close met elkaar.”

Dumoulin reed in het begin van zijn profcarrière bij Argos-Shimano – foto: Cor Vos

Het begin van Dumoulin zijn carrière
Debutant Dumoulin genoot tijdens zijn loopbaan als wielrenner het meeste van de beginjaren van zijn carrière. Destijds had de Giro-winnaar nog niet de verwachting als klassementsrenner de wereldtop te bereiken. “Ik werkte helemaal niet toe naar het worden van een klassementsrenner. Ik reed wel al goede tijdritten, volgens mij werd ik negende tijdens die Tour in 2013. Dus ik kon aardig tijdrijden en bergop, maar ik zat nog niet bij de beteren.”

“Ik hoopte wel ooit een etappe te kunnen winnen in de Tour”, gaat de voormalig wereldkampioen tijdrijden verder. “Maar dat ik later de Giro d’Italia zou winnen en tweede zou worden in de Tour de France, dat had ik nooit durven vermoeden.”

Met de Trofeo Senza Fine in Milaan – foto: Cor Vos

“Met de snelheden van toen, win je de Tour niet meer”
Volgens Dumoulin is het wielrennen sindsdien flink veranderd. “We waren erg onbevangen destijds. We waren aan een nieuw hoofdstuk in het wielrennen bezig. Eigenlijk moest bijna opnieuw het wiel worden uitgevonden. Het dopingverleden was toen net achter ons, nu is dat veel verder achter ons. Al zal het vast nog niet helemaal weg zijn,” geeft hij aan.

De voormalig wereldkampioen tijdrijden ziet dat de huidige wielerwereld een stuk ‘klinischer’ is dan destijds. “Nu zijn we heel erg doorontwikkeld met data, met voeding, alle puntjes op de i en daardoor gaat het nog sneller dan toen. Met de snelheden van toen win je de Tour niet meer. Tijdens de laatste jaren dat ik nog fietste, vond ik mede hierdoor het wielrennen wel minder leuk.”

Kittel won in de Tour van 2013 – foto: Cor Vos

Ook Kittel onderstreept de onbevangenheid van zijn tijd bij Argos-Shimano. Hij onderschrijft dat de ploeg echt een vriendenclub was. “We waren allemaal heel close. Veel van ons waren net de profwereld aan het ontdekken.” De Duitse sprinter was destijds niet bezig met de druk die op zijn schouders lag. “Ik dacht helemaal niet na over de druk, ik dacht alleen we gaan naar de Tour! Nice!”, zegt hij lachend.

Het is tekenend dat juist Dumoulin en Kittel de tijd bij Argos-Shimano als onbevangen ervaarden. De twee zetten vroegtijdig een einde aan hun carrière vanwege mentale redenen. Dumoulin belde zijn ex-teamgenoot zelfs voor advies. “Ik wilde eigenlijk stoppen, maar ik durfde het niet. Ik wilde weten hoe het was om gestopt te zijn.” Kittel probeerde goed advies te geven. “Maar ik voelde mij verantwoordelijk voor de carrière van de beste Nederlandse klassementsrenner in lange tijd”, geeft hij lachend aan.

Vanwege de Tour de France Femmes-start in Rotterdam, kunnen liefhebbers tijdens het AD Sportfestival Rotterdam genieten van films en documentaires over de wielersport. Op maandag 1 juli draait Johan van der Velde, op maandag 5 augustus wordt Flandrien uitgezonden. Tijdens deze avonden zijn hoofdrolspelers Johan van der Velde en Johan Museeuw aanwezig. De presentatie is in handen van Wilfried de Jong.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.