Tom Dumoulin: “Had Preidler graag in het roze gezien”
Foto: Sirotti
dinsdag 10 mei 2016 om 17:54

Tom Dumoulin: “Had Preidler graag in het roze gezien”

Na de sprintersetappe in Arnhem moest Tom Dumoulin zondag de leiderstrui afstaan aan Marcel Kittel, maar dat bleek slechts tijdelijk te zijn. Dinsdag in Praia a Mare stond de Nederlander opnieuw te pronken met het roze. Toch had de renner van Giant-Alpecin tijdens de finale eigenlijk een ander scenario in zijn hoofd zitten. “Het was heel leuk geweest als Preidler het roze had gepakt”, vertelde hij in het flash-interview.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Georg Preidler maakte deel uit van het groepje dat met nog tien kilometer te gaan met voorsprong aan de laatste heuvel van de dag begon. “Hij was erg sterk en kon mee in de ontsnapping”, zei Dumoulin over zijn Oostenrijkse ploeggenoot. “Het was leuk geweest als hij het roze had gepakt en de rit had gewonnen, maar helaas was Ulissi daar te sterk voor. Ik had het hem erg gegund.”

Toen Preidler al lang en breed was ingelopen, liet Dumoulin zich in de laatste kilometer zelf nog even zien. Zijn demarrage kwam weliswaar te laat om Ulissi nog te kunnen achterhalen, maar leverde wel bonificatieseconden op. Het was toen al duidelijk dat Kittel het roze zou verliezen. “We besloten onderweg om hem te lozen, maar in de finale was de controle zoek”, analyseert Dumoulin. “We probeerden om het slim te spelen, omdat er niet veel man waren overgebleven.”

Met de vlakke etappe van morgen voor de boeg, verwacht Dumoulin nog wel een dagje langer van het roze te kunnen genieten. “Maar de dag erna krijgen we de eerste finish bergop. Het is geen hele zware berg, maar de renners zullen het vast lastig maken. Pas als we aan het hooggebergte beginnen, is het klassement geen doel meer. Op het tweede deel van deze Giro heb ik me niet voorbereid.”

RIDE Magazine
36 Reacties
Sorteer op:
10 mei 2016 17:59
Ben toch wel benieuwd in hoeverre Tom en Steven hebben afgesproken om samen te gaan. Zou mooi zijn als die twee elkaar in de komende etappes vaker kunnen helpen.
10 mei 2016 18:01
@martbiemans
Dat gebeurd inderdaad helaas nog te weinig.
10 mei 2016 18:04
Dat gebeurde nu volgens mij wel, maar misschien hoop ik dat gewoon.

Ik had het die Preidler best gegund, maar ik zie toch liever onze Tom in het roze :)
10 mei 2016 18:08
Na de tijdrit zie ik Dumoulin zomaar 1.5 minuut voorstaan op de nummer 2. Dan kun je het toch niet laten lopen lijkt mij
10 mei 2016 18:09
Op het tweede deel van de Giro heb ik mij niet voorbereid.
Begrijpelijk met het oog op de spelen, maar in mijn ogen eeuwig zonde voor dit moment.
Ik ben benieuwd of hij ook echt besluit om niet dieper te gaan wanneer ze bij het hooggebergte aankomen en hij nog steeds hoog in het klassement staat.
Ze maken bij Giant Alpecin natuurlijk een jaarplan (of langer) met en voor Tom, maar in hoeverre zullen ze daarvan afwijken wanneer de mogelijkheid zich voordoet om een podium in een grote ronde te kunnen pakken?
Niet voorbereid op het hooggebergte wat betekent dat? Extra kilo's op gedaan voor de RIO tijdritvorm? Geen gerichte hoogtestage gehad?
Speelt de vorm dan niet mee bij een intrinsieke topper voor GC in een grote ronde?
10 mei 2016 18:19
Als Tom de laatste week van de giro boven aan staat. Zie hem op elke klassement renner minimaal 2 en op landa wel 3 min. pakken in de lange tijdrit gaat Tom gewoon meedoen voor het klassement en laat hij waarschijnlijk de tour schieten om weer richting rio te werken
10 mei 2016 18:22
Ik had het ook wel leuker gevonden om Preidler in het roze te zien. Ben benieuwd hoelang Dumoulin dit gaat volhouden.
@TeamNL, waarom moeten er landenteams komen terwijl er ploegen zijn? Je ziet graag Valverde en Landa vs Nibali en Pozzovivo vs Uran en Chaves?
10 mei 2016 18:29
Reken maar dat hij wel voor het klassement gaat.
10 mei 2016 18:31
Tom probeert de druk van zich af te houden door te zeggen dat hij zich niet heeft voorbereid voor de laatste week, na mijn inziens kun je jezelf nog prima in vorm rijden(als de basis groot genoeg is) de komende twee weken. Dus ik hoop dat hij er zal staan in de laatste week
10 mei 2016 18:41
Tom HEEFT zich ook niet voorbereid voor de laatste week (geen hoogtestage). Prima toch? Tegen die tijd ziet ie ook wel waar ie staat. Nu eerst deze dagen doorkomen, en als ie echt goed is kan ie tot na etappe 9 het roze houden.
10 mei 2016 18:44
Preidler maakte een sterke indruk, maar Ludvigsson en Haga konden lang niet mee.
10 mei 2016 18:48
Ik had tot vandaag twijfels bij de uitspraken over de klassementsambities. Interviews met o.a. Timmer en Stamsnijder leken toch iets meer uit te schijnen van de werkelijke doelstellingen.

Vandaag gingen ze echter heel vroeg vol voor het lossen van Kittel. Preidler moest zelf al kopwerk doen. Volgens mij doe je dat niet wanneer je over drie weken op het podium wil staan, maar wel wanneer je nu zoveel mogelijk dagen in het roze mee wil pakken.
10 mei 2016 18:49
Of Tom heeft zich wel voorbereid onder bepaalde voorwaarde om voor de eind overwinning te kunnen gaan. Als de lange tijdrit het desgewenst tijdverschil op levert zal dumoulin echt wel voor het klassement gaan. Levert het niet genoeg tijd op om in de bergen te compenseren gaat hij zich niet leeg rijden met het oog op het najaar. Bergop volgen kan hij, maar ik ben bang dat hij,net als in de vuelta kapot gereden wordt met te weinig voorsprong in tijd.
10 mei 2016 18:51
Had Tom zich voor de Vuelta vorig jaar dan wél voorbereid op het hooggebergte? Zijn hoogtestage heeft hij vóór de Tour gedaan vorig jaar dacht ik.
10 mei 2016 18:53
Wat een weelde, geweldig geweldig. Niet alleen hopen op ' een keertje een goede uitslag', maar gewoon een wereldtopper met resultaten, super.
Natuurlijk gaat hij naar deze Giro om zo goed mogelijk als GC-rijder te presteren, dat zie je aan alles, en hoor je aan de korte termijn doelen. Niet: ' Ach, trui kwijt aan Kittel, nu ga ik vol voor de tijdrit van volgende week', maar gewoon de dag erna al op 50km voor de streep de boel op stelten zetten en in de laatste km vol gas ertegenaan.
10 mei 2016 18:55
@Opheij: nee hij is na zijn val nog alleen op hoogtestage geweest
10 mei 2016 19:03
Het broze voorjaar wordt dezer dagen volledig goed gemaakt door Tom & Co.
10 mei 2016 19:08
Waarom zo'n uitval plaatsen als je het roze al binnen hebt? Dat doe je naar mijn idee als je ambities op de lange termijn hebt.
10 mei 2016 19:08
@Turtlehead; waarom duidt het willen lossen van Kittel volgens jou op klassementsambities? Ik zag die actie juist als een teken van het tegendeel.
10 mei 2016 19:26
"We besloten onderweg om hem te lozen", onaardige opmerking over een ex-ploegmaat.
10 mei 2016 19:28
Eerst maar eens kijken of ie etappe 6 bij de besten overleeft. Dat is niet een héle moeilijke klim ofzo, maar die laatste kilometer(s?) zijn wel aan 7.7% ofzo, dus daar kan je zonder klimmersbenen makkelijk lossen na al die klim kilometers ervoor. Als ie daar met de besten mee kan moet ik het nog zien, maar voor het podium gaat ie sowieso niet meedoen. Maar hey, wat weet ik ervan! Ik vond het bij de Vuelta ook gelul dat ie mee zou doen voor de ereplaatsen :D
10 mei 2016 19:55
Je zag Dumoulin duidelijk twijfelen voor de camera toen 'm gevraagd werd of het AK geen doel was. Waarna hij antwoordde met 'ik hem me daar niet op voorbereid, dus het zal lastig worden'. Hij ontkende niet direct dat hij voor een AK zal gaan als ie er goed voor staat. Wat me eigenlijk gewoon logisch lijkt. Je gaat geen podium Giro zomaar weggeven als je pas over 2,5 maand je andere hoofddoel hebt.
10 mei 2016 20:04
@heuvelcolombia
Waar zeg ik dat er landenteams moeten komen?

Het zou mooi zijn als Preidler eens een goede stap kan maken.
10 mei 2016 20:12
Dumoulin heeft ook nooit gezegd dat hij een klassement laat lopen, enkel dat het geen hoofddoel is. Het is dus niet een zaak van wel of niet voor het klassement gaan, maar van kijken waar het schip strand.
10 mei 2016 20:20
Ik kan niet anders dan mijn vermoeden beetje bij beetje bevestigd zien worden dat Dumoulin gewoon all-in gaat deze giro. "Rio!' is dan ook een hoofddoel van niks voor een normale wielrenner, tenzij je kickt op hossenpolonaise met Terpstra, Ankie van Overbite en de polderholbewoonster.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.