Tom Dumoulin: “Heb Roglic nog altijd vaker verslagen dan hij mij”
foto: Cor Vos
zaterdag 4 mei 2019 om 08:45

Tom Dumoulin: “Heb Roglic nog altijd vaker verslagen dan hij mij”

Tom Dumoulin wacht dit jaar nog op zijn eerste overwinning. Vorig jaar boekte hij zijn eerste tijdens de openingstijdrit van de Giro d’Italia. De Italiaanse rittenkoers start volgende week, met oud-winnaar Dumoulin als een van de topfavorieten.

Terwijl concurrenten Primoz Roglic, Egan Bernal en Simon Yates dit voorjaar imponeerden, wacht Dumoulin nog op zijn eerste zege. “Ik was nog iets te zwaar in het voorjaar,” geeft hij toe in een interview met het AD. Dumoulin woog 71 kilo, terwijl onder de 70 het streven is. “In de Tour was ik 69 kilo. Voor een grote ronde moet ik tussen de 69 en 70 kilo zijn”, legt hij uit. “Verder heeft dit voorjaar mij niet geleerd dat ik aan een bepaald aspect heel erg moet werken. Mijn tijdrit was goed, bergop rijden was goed. Ik was voldoende explosief. Het moet gewoon overal net een stukje scherper.”

De Sloveen Roglic geldt deze Giro als een van zijn voornaamste concurrenten voor het roze. Dumoulin ziet de confrontatie met vertrouwen tegemoet. “Ik heb hem nog altijd vaker verslagen dan hij mij. Alleen dit jaar niet,” stelt hij.

‘Moeilijk kan ook’
Naast Roglic zijn er met onder meer Simon Yates en Bernal meer serieuze concurrenten voor het roze. “Het is een feit dat dit voorjaar heeft geleerd dat er meer kapers op de kust zijn. De concurrentie zal echt heel sterk zijn. Het heeft mij ook wel geleerd dat het heel moeilijk gaat worden. Maar Laurens ten Dam zegt altijd: ‘Moeilijk kan ook’.”

Dumoulin staat te boek als een getalenteerd ronderenner, al is hij van mening dat dit niet enkel fysiologisch is. “Eigenlijk is het winnen van een koers of een grote ronde gewoon een grote puzzel waar heel veel bij komt kijken. Voeding, voorbereiding, training, rusten, weet ik veel wat nog meer. En ik ben verdorie heel goed in het oplossen van die puzzel”, stelt hij.

Hij is van mening dat de grote rondes iets heroïsch hebben. “Elke dag lange ritten, de vermoeidheid. Echt een uitputtingsslag, een avontuur. Dat vind je nergens anders dan in het wielrennen, in geen enkele andere sport. Daarom ben ik ook geen voorstander van het inkorten van grote rondes. Juist dit is onze heilige graal, die we moeten koesteren. Dat wij die grote rondes hebben, is het mythische.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.