Tom Dumoulin: “Ik wil niet de enige kopman zijn bij een ploeg”
foto: Cor Vos (archief)
maandag 23 september 2019 om 19:37

Tom Dumoulin: “Ik wil niet de enige kopman zijn bij een ploeg”

Tom Dumoulin wilde niet naar een ploeg waar hij de enige kopman in de selectie was. Dat heeft de toekomstige renner van Jumbo-Visma verteld tegen Eurosport. Bij zijn nieuwe ploeg voegt hij zich bij Vuelta-winnaar Primoz Roglic en Steven Kruijswijk. “Ik denk dat wij elkaar echt kunnen versterken”, zei Dumoulin.

De Limburger blikt terug op zijn lastige zomer, waarin hij door een knieblessure langs de kant stond en twijfelde over zijn periode bij Team Sunweb. “Het is al een tijdje dat ik het gevoel had”, erkent Dumoulin, die al jarenlang progressie boekte bij de Nederlands-Duitse ploeg. “Alles was in stijgende lijn en ik had een succesjaar in 2017. Daarna vroeg ik mij af: wat wil ik de komende jaren? Daar liep ik al een tijdje mee rond, maar ik had een langdurig contract. Dat probeerde ik vol te maken, maar op deze manier van werken maakten we elkaar niet meer beter.”

‘Met lood in de schoenen naar Iwan’
Dumoulin ging met die twijfels naar ploegbaas Iwan Spekenbrink. “Kunnen we het oplossen en hoe?”, vroeg de kopman. “Iwan had een droom om samen met mij naar iets toe te werken en dan kom ik zeggen dat ik twijfel. Dat is heel vervelend om te vertellen. Ik was er wel van overtuigd dat het ook bij Team Sunweb zou kunnen, maar het gevoel klopte niet meer. Ik ging ook met lood in mijn schoenen naar Iwan.”

Dat Jumbo-Visma interesse toonde in Dumoulin, was niet beslissend om op te stappen bij Team Sunweb. “Ik ben vanaf het begin in mijn carrière altijd verleid door ploegen, maar dat is geen beweegreden geweest om weg te gaan. Ik was er met Iwan wel uit om tot een goede situatie voor beiden te zoeken. Toen kwam Jumbo-Visma voorbij en dat was de omgeving die ik zocht”, aldus Dumoulin.

‘Verdelen en zien wie de beste is’
Het seizoen van de Giro-winnaar van 2017 is al klaar, dus kijkt hij al uit naar het komende seizoen bij Jumbo-Visma. “Mooi hè? Ik heb er zin in”, lacht hij over de aanstaande samenwerking met Roglic en Kruijswijk. “Ik denk dat wij elkaar echt kunnen versterken. Ik wil ook niet de enige kopman zijn bij de ploeg, dus we gaan het verdelen en dan zien we wel wie de beste is. Ik heb ook geen zin dat de hele ploeg voor mij rijdt en dat ik dan zesde word. Dan rijd ik liever voor iemand anders die kan winnen. Ik denk dat het heel erg verlichtend kan zijn.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.