Tom Dumoulin: “Niet verrast als Preidler al tijdens Giro 2017 doping gebruikte”
Georg Preidler (midden) - foto: Cor Vos
donderdag 19 september 2019 om 12:23

Tom Dumoulin: “Niet verrast als Preidler al tijdens Giro 2017 doping gebruikte”

Tom Dumoulin heeft op social media gereageerd op het nieuws dat zijn oud-ploeggenoot Georg Preidler al tijdens de Giro d’Italia 2017 doping zou hebben gebruikt. De Oostenrijker is daarvoor aangeklaagd door het Openbaar Ministerie van Innsbruck. “Ik weet niet of het waar is, natuurlijk hoop ik van niet. Maar om eerlijk te zijn, zou ik niet verrast zijn”, schrijft Dumoulin.

De nieuwe Tourspecial van RIDE Magazine is een must-have voor echte wielerfans! Onze nieuwe 236 pagina’s dikke zomer-editie is de meest complete Tourgids van deze zomer en staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Tadej Pogacar, Remco Evenepoel, Fabio Jakobsen, Gio Lippens, Christian Prudhomme en Charlotte Kool. Verzeker je van een heerlijke sportzomer en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Dumoulin blikt terug op het moment dat hij hoorde van de dopingbekentenis van Preidler. “Hij zei dat hij gebruikte sinds 2018. Ik was boos en ontdaan, zeker omdat ik hem in de eerste jaren als een van mijn beste ploeggenoten beschouwde. We waren ook persoonlijk bevriend. We hadden dezelfde doelen en dezelfde mindset”, aldus Dumoulin. “Achteraf blijkt dat hij een heel ander idee had van ‘mindset’ en ‘hard werken om de top te bereiken’ dan ik. Destijds was ik opgelucht dat hij met doping begon nadat hij Team Sunweb verlaten had.”

‘Hij kwam bitter over, onzeker en afgesloten’
“Helaas lees ik vandaag dat Georg verdacht wordt van dopinggebruik, ook in 2017, ook tijdens de Giro die ik won. Ik ben in shock om dat te lezen”, zegt de Limburger. “Ik ben nog steeds trots op die zege en zal dat altijd zijn. Maar nu weet ik dat ik mogelijk een ploeggenoot had die niet schoon reed. Dat is een bittere pil.”

“Ik weet niet of het waar is, natuurlijk hoop ik van niet. Maar om eerlijk te zijn, zou ik niet verrast zijn. Hij was niet meer de blije Georg die ik kende. Hij kwam bitter over, onzeker en afgesloten. Ik denk dat het heel moeilijk voor hem was om te zien dat hij zo hard mogelijk werkte, en dat het niet genoeg was om hem de betere renner te maken die hij wilde zijn.”

‘Hij zal moeten boeten’
“Ik denk dat dat twijfels zijn waar elke sporter, ook ik, mee om moet gaan zo nu en dan in zijn carrière. Maar hij greep naar doping, terwijl anderen dat niet deden en doen. Dus ben ik boos? Ja!”, zet Dumoulin op papier.

“Hij heeft een vreselijke beslissing genomen, die ook veel mensen om hem heen raakt. En hij kan het niet terugdraaien. Hij heeft een fout gemaakt en zal daarvoor moeten boeten. Maar ik wil niet bitter zijn naar iemand, en zeker niet naar iemand die ik zag als close in het verleden. Ik hoop dat hij zijn leven terug op de rails krijgt en dat hij in staat is om de blije, leuke persoon in hem te vinden. Ik weet dat die er is en ik hoop dat hij dat ook over zichzelf weet.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.