Tom Dumoulin maakt favorietenrol waar op NK tijdrijden
foto: Cor Vos
woensdag 16 juni 2021 om 18:52

Tom Dumoulin maakt favorietenrol waar op NK tijdrijden

Tom Dumoulin is voor de vierde keer in zijn carrière Nederlands kampioen tijdrijden geworden. In Emmen zette de renner van Jumbo-Visma de klok stil na 36:06 minuten en bleef daar Sebastian Langeveld, die tweede werd, bijna een halve minuut mee voor.

Wieger van der Wier mocht even na half vijf vanaf het startpodium bij het sportpark Meerdijk het NK tijdrijden voor elite-mannen aftrappen en deed 41:17 minuten over de twee rondes over de Muur van Emmen. Via Oscar van Wijk, Arne Jacobs, Nils Wolffenbuttel en Lars Quaedvlieg kwam de toptijd onder de veertig minuten terecht, maar in het eerste blokje renners was het vooral naar Thymen Arensman uitkijken. De DSM-renner, winnaar van de jongerentrui in Romandië, deed wat van hem werd verwacht en scherpte de snelste tijd aan naar 38:44 minuten.

In het tweede blokje kwam onder meer Julius van den Berg in actie. De renner van EF Education-Nippo raapte onderweg Bart Vreugdenhil, Martin van de Pol èn Tijs Dekker op en zette na 29,6 kilometer de klok stil op 37:39 minuten. Daarmee was hij beduidend sneller dan Arensman. Maar intussen was ook Koen Bouwman snel onderweg. Aan het eerste tussenpunt had die namelijk al twintig seconden op Van den Berg te pakken. Aan de streep verbeterde de hardrijder van Jumbo-Visma de toptijd naar 37:30 minuten.

foto: Cor Vos

Bouwman was dan weliswaar de snelste in de tussenstand van de elite-renners, maar eerder op de dag gingen Mick van Dijke (37:16) en Tim van Dijke (37:21) nog een stukje harder bij de U23. De snelste tijd hadden we toen waarschijnlijk nog niet gezien. In het derde blok ontspon zich een spannende tweestrijd tussen Sebastian Langeveld en Tom Dumoulin. Beide renners waren aan het tussenpunt respectievelijk zestien en twintig seconden sneller dan Bouwman. Ide Schelling, Nils Sinschek, Elmar Reinders en Brian Megens konden onderweg niet aan de toptijd komen.

Zowel Langeveld als Dumoulin gingen voorbij aan Megens, die uiteindelijk twaalfde werd. In de slotfase kreeg Dumoulin ook Langeveld in het vizier, waarmee de titelstrijd was beslist. Langeveld zette de tijd stil na 36:33 minuten, maar moest het daarmee afleggen tegen Dumoulin die 36:06 minuten op de klokken zette – goed voor 49,1 per uur. Op de erelijst volgt hij zijn ploeggenoot Jos van Emden op, die het NK aan zich voorbij moest laten gaan na zijn val in de Giro. Dumoulin komt hij op gelijke hoogte met recordhouder Stef Clement, die ook viermaal de beste was.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.