Tom Dumoulin over terugkeer: “Bij Amstel Gold Race begon het weer écht te kriebelen”
foto: Raymond Kerckhoffs
maandag 17 mei 2021 om 14:28

Tom Dumoulin over terugkeer: “Bij Amstel Gold Race begon het weer écht te kriebelen”

Tom Dumoulin heeft voor het eerst gereageerd op zijn terugkeer in het profpeloton. Tijdens een persbijeenkomst blikte hij terug op zijn tijdelijke carrièreonderbreking én keek hij vooruit op zijn grote doel deze zomer: de Olympische Spelen.

Dumoulin besloot in januari tijdelijk te stoppen met wielrennen. De Limburger gaf aan te worstelen met de hoge verwachtingen en zijn bestaan als profwielrenner. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat hij na een rustperiode periode van vier maanden besloten heeft weer terug te keren in het wielerpeloton.

“De afgelopen jaren ben ik sluipenderwijs kwijtgeraakt wat ik mooi vond en wat wil ik. Er is zoveel gebeurd dat ik het nog niet echt een plekje had gegeven”, blikt hij terug op die moeilijke periode uit zijn carrière. “Het leven als topsporter gaat op volle kracht vooruit. Dat begon zodanig te wringen dat ik fysiek slecht en vermoeid werd. Ik reed niet meer goed en had weinig lol meer op de fiets. Ik wist niet waar dat vandaan kwam. Daarom heb ik eind januari die beslissing genomen om even te stoppen.”

Uitgerust
Het bleek de beste beslissing die hij kon nemen. De rustperiode heeft hem goed gedaan, zegt hij. “Ik heb eerst heel veel uitgerust. Veel gewandeld met de hond, de tuin omgespit, veel gewandeld met vrienden en bekenden. En veel gepraat, niet perse met het doel om tot een oplossing te komen. In de eerste periode heb ik de fiets niet meer aangeraakt, maar na een paar weken kreeg ik weer zin en begon ik het langzamerhand weer leuker te vinden.”

Zijn onaangekondigde bezoek aan de Amstel Gold Race gaf uiteindelijk de doorslag. “In de Amstel Gold Race begon het weer echt te kriebelen. Ik vond het daar wel heel gaaf, en ontdekte dat ik het profwielrennen een hele gave wereld vond. Een paar dagen na de Amstel heb ik een verkennend gesprek met Richard Plugge gehad en aangegeven dat de Olympische Spelen nog in mijn achterhoofd zaten.”

Olympische Spelen
“Ook heb ik met Koos Moerenhout (bondscoach, red.) gebeld. Hij gaf aan: ‘De deur staat nog altijd open, maar de selectie komt wel dichterbij.’ Dat was de trigger voor mij om er écht serieus werk van te maken. Toen heb ik snel de beslissing genomen: ik wil ervoor gaan. Ik zit nog graag op de fiets, ik rijd nog hard en heb de Olympische Spelen al vijf jaar als een droom in mijn achterhoofd zitten. Die drie zaken hebben mij overgehaald om terug te keren. Daarna heb ik met Richard, Merijn Zeeman en Mathieu Heijboer gezeten. We waren er snel uit.”

Dumoulin focust zich voorlopig op de Olympische Spelen. Wat hij daarna gaat doen besluit hij in samenspraak met Jumbo-Visma op een later moment.

Wedstrijdprogramma Tom Dumoulin
flag-ch Ronde van Zwitserland (6 juni-13 juni)
flag-nl NK tijdrijden (16 juni)
flag-nl NK wegwielrennen (20 juni)
flag-jp Olympische wegwedstrijd (24 juli)
flag-jp Olympische tijdrit (28 juli)

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.