Ploeg bevestigt: wegen Sunweb en Tom Dumoulin scheiden

maandag 19 augustus 2019 om 08:06
Ploeg bevestigt: wegen Sunweb en Tom Dumoulin scheiden

Tom Dumoulin - foto: Cor Vos

De wegen van Tom Dumoulin en Sunweb gaan scheiden na een achtjarige samenwerking. Het vertrek hing al langer in de lucht, maar is nu via de ploeg ook officieel bekendgemaakt. Daarmee sluit de Nederlander een vruchtbaar hoofdstuk in zijn carrière, dat hem onder meer winst in de Giro d’Italia opleverde. Tegelijk opent dit de deur voor een mogelijke transfer naar Jumbo-Visma.

“Als renner zoek je altijd naar het hoogst haalbare en je vraagt jezelf constant af of je nog steeds op de juiste plaats zit, wat het beste team voor jou is en waar de beste opties en kansen liggen. Er is altijd interesse geweest van andere teams, dat is normaal. Maar vanwege de faciliteiten hier sprak ik niet met andere ploegen. Na de teleurstelling van het missen van de Tour de France en het feit dat ik thuis zat, begon ik me te bedenken dat een nieuwe omgeving verfrissend kon zijn. Daarom besloot ik me te concentreren op de interesse van sommige teams. Er lagen geweldige aanbiedingen en deze fase van mijn carrière voelde als het juiste moment om die aan te nemen”, lichtte Dumoulin zijn besluit toe in een persrelaas van de ploeg.

“Het doet echt pijn om te vertrekken. Mijn hart ligt hier en samen bereikten we geweldige dingen, waarop ik erg trots ben. Ik heb met Team Sunweb bewezen dat het winnen van een grote ronde mogelijk is met deze ploeg, en ik twijfel er niet aan dat ik dat opnieuw met ze zou kunnen doen. Ik weet dat het gras niet altijd groener zal zijn dan bij Team Sunweb en ik wil benadrukken dat ik zonder hen nooit had kunnen bereiken waar ik nu sta. Ik zal altijd dankbaar blijven voor de kansen die ik heb gehad en de kans die het team me nu biedt om mijn opties binnen een nieuw team te verkennen”, aldus de Nederlander, die in zijn periode bij de Duitse ploeg niet alleen de Giro d’Italia won in 2017, maar ook wereldkampioen tijdrijden werd.

Iwan Spekenbrink – foto: Cor Vos

‘Tom is een echte kampioen’
Teammanager Iwan Spekenbrink voegde daaraan toe dat de ploeg trots is op alles wat ze samen in de loop der jaren heeft bereikt. “Tom is met het team uitgegroeid tot een van de beste renners ter wereld en is een echte kampioen. Dat die ontwikkeling is mogelijk was binnen de omgeving die wij onze renners bieden, is iets waar we heel trots op zijn en waar we ons altijd aan vast blijven houden. Onze visie is renners zo ver mogelijk te brengen en het maximale uit ze te halen – dit is wat we hier hebben gedaan.”

Ook ging Spekenbrink in op het moeilijke jaar van Dumoulin, waarin hij door een val op zijn knie de Giro vroegtijdig moest verlaten en ook deelname aan de Tour de France niet haalbaar bleek. “Het is normaal dat iemand van zijn leeftijd een stapje terug doet en zijn situatie opnieuw bekijkt. Bij Tom kwam het besef dat een nieuwe omgeving verfrissend zou kunnen zijn en we besloten zijn verzoek te respecteren en samen een transfer mogelijk te maken. Tom betekent veel voor de organisatie en de organisatie betekent veel voor hem.”

“We hebben samen veel bereikt. We zijn natuurlijk verdrietig om hem te zien vertrekken, maar uiteindelijk is dit topsport: atleten gaan en de volgende generatie veelbelovende atleten komt. We kiezen er echter voor om positief en met trots terug te kijken op onze geweldige jaren met een werkelijk fantastische atleet, Tom Dumoulin. We zijn dankbaar voor de jaren met Tom en wensen hem het beste voor de toekomst”, aldus de teambaas, onder wiens vleugels Dumoulin het peloton binnenkwam in 2012.

Tom Dumoulin – foto: Cor Vos

‘Op een aantal vlakken zaten we zover van elkaar af’
Later vandaag vertelde Dumoulin aan de NOS dat hij al een hele tijd rondliep met het gevoel dat het niet meer zo lekker liep. “Ik was heel erg op zoek naar een nieuwe uitdaging”, vertelde hij in het interview. “Uiteindelijk heb ik dat aangegeven bij Iwan en zijn we gaan praten: hoe kan dat en kunnen we er niet iets aan doen? Toen zijn we eraan gaan werken.” Uiteindelijk merkte hij dat hij niet meer het uiterste uit zichzelf kon halen, waarop hij, zoals hij zelf het zelf verwoordde, met ‘lood in de schoenen’ naar manager Spekenbrink stapte. “Op een aantal vlakken zaten we zover van elkaar af, dat ik dacht: dit wordt moeilijk.”

Welke vlakken dat betrof, daar wilde Dumoulin niet op ingaan. “Feit is dat we op een aantal vlakken wel meningsverschillen hebben. Mijn manager heeft een gezegde: zonder wrijving geen warmte. We hebben acht jaar lang gewreven met elkaar, maar ook superveel warmte gecreëerd. We hebben heel veel aan elkaar te danken, maar de laatste tijd was er wel wrijving, maar weinig warmte. Of je gaat nog twee jaar met elkaar door met het risico dat je niet meer het onderste uit de kan haalt, of je kunt samen naar een oplossing zoeken. En die hebben we gevonden.”

Om de paden van elkaar te scheiden, moest wel een tweejarig doorlopend contract worden verbroken. “Als ik naar Iwan toestap, hem vertel dat het moeilijk wordt het uiterste uit mezelf te halen en hem de vraag stel of we tot een oplossing kunnen komen, dan zijn dat niet altijd leuke gesprekken geweest. En dat het dan een heel zakelijk verhaal wordt. Mijn manager zegt ook wel: als je allebei ontevreden bent over een deal, is het een goede deal. En daar wil ik het bij laten”, aldus de Nederlander.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair