Tom Dumoulin vindt dat er grenzen zijn overschreden bij NOS-docu tijdens Tour 2020: “Als mens was ik het slachtoffer”
foto: Cor Vos
vrijdag 31 mei 2024 om 19:28

Tom Dumoulin vindt dat er grenzen zijn overschreden bij NOS-docu tijdens Tour 2020: “Als mens was ik het slachtoffer”

Tom Dumoulin en Jumbo-Visma, dat was geen geslaagd huwelijk. Inmiddels weten we dat de Nederlander zich niet goed voelde in die periode, maar in gesprek met het magazine Mezza gaat hij dieper in op die moeilijke tijd. “Het is de ergste periode uit mijn leven”, aldus Dumoulin.

In 2020 maakte Dumoulin de overstap van Sunweb naar Jumbo-Visma. Een jaar eerder kende lastig seizoen waarin hij niet alleen fysiek, maar mentaal op zijn limieten botste. “Ik stak mijn kop in het zand toen ik binnenkwam bij Jumbo-Visma. Ik durfde het niet aan mezelf toe te geven. Maar ik voelde me vreselijk. Die hele ploeg was aan het doordenderen naar de top, en dat deden ze geweldig. Ik was de enige die helemaal niet goed in zijn vel zat, die constant aan het sukkelen was.”

“In zo’n omgeving is er geen ruimte om je slecht te voelen. Ze probeerden heus mee te denken. Maar op momenten dat je het echt moeilijk hebt, wil je eigenlijk gewoon een knuffel”, gaat Dumoulin verder. “Mensen die zeggen: gossie Tom, laten we samen kijken hoe we jou er weer bovenop kunnen krijgen. Ik had eerder het gevoel dat ze een houding aannamen van: ja jongen, je rijdt hier voor veel geld in de rondte, daar horen bepaalde prestaties bij. Terecht natuurlijk, maar voor mij werkte dat totaal niet.”

“Of ik in paniek raakte? Natuurlijk. Toen in 2020 corona uitbrak, zat ik maandenlang thuis. Ik voelde me zó slecht. Ik poepte alleen maar slijm en bloed, er kwam geen normale ontlasting meer uit. Ik kon niet goed trainen. Tegelijk werd ik door de ploeg naar voren geschoven als een van de kopmannen voor de Tour. Het was vreselijk. De ergste periode uit mijn leven.”

NOS-documentaire: “Ik vind dat er dan grenzen worden overschreden”
Dumoulin vertelt dat hij in die periode niet goed om kon met alle aandacht. “Dat was verschrikkelijk. De documentaire die de NOS toen over Jumbo-Visma heeft gemaakt, Code Geel, zal ik nooit terugkijken. Dat is een verfilming van mij op mijn absolute dieptepunt. Natuurlijk, de NOS had alle rechten om te filmen, dat was keurig afgesproken. Maar op zo’n moment ben jij als mens het slachtoffer.”

“Ja, ik vind echt dat er dan grenzen worden overschreden. Kijk, in het normale leven maken ook heel veel mensen mee dat dingen niet lekker gaan op hun werk. Maar dan staan er niet overal camera’s bij, zijn er geen journalisten, fans en sponsoren die allemaal meekijken en een verklaring eisen als je minder presteert. Al die andere gasten waren gewoon bezig met presteren. Daar kon ik mijn gevoel echt niet aan kwijt. Ik voelde me heel eenzaam.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.