Tom Dumoulin vreesde voor dood na crash in Vuelta 2012: “Daarna altijd bang in afdalingen”
foto: Cor Vos
donderdag 30 mei 2024 om 23:07

Tom Dumoulin vreesde voor dood na crash in Vuelta 2012: “Daarna altijd bang in afdalingen”

Tom Dumoulin keek in de Vuelta a España van 2012 de dood in de ogen. Dat vertelde de inmiddels gestopte wielrenner geëmotioneerd toen zijn valpartij uit die ronde ter sprake kwam in de RTL-talkshow Renze. “Daar heb ik de ergste valpartij uit mijn carrière meegemaakt”, aldus Dumoulin.

Voor het nieuwe boek ‘Op gevoel’ ging Dumoulin samen met schrijver Nando Boers naar plaatsen die een bijzondere geschiedenis hebben voor de Limburger. “Nando kwam met het voorstel om naar een aantal plekken te reizen, omdat hij dacht dat er zo meer te halen viel”, vertelt hij. Andorra was een van die plekken, vanwege de Tour-etappe die hij daar in 2016 won. “Maar in een eerdere Vuelta heb ik daar een heel nare valpartij meegemaakt.”

“Onderweg naar Andorra kwamen we over de klim, of eigenlijk de afdaling (van de Alto de la Comella, red.) waar ik heel hard ben gevallen. Ik ben als eerstejaars prof, op mijn twintigste, tegen de vangrail geklapt en daarbij heb ik mijn buik opengehaald. Ik ben over de vangrail naar beneden gevallen en weer opgeklommen. En toen was het rood, en hing mijn buik open…”, herinnert Dumoulin zich. “En ik vind het nog altijd een beetje lastig, merk ik.”

“Dat heeft heel veel indruk op mij gemaakt, dat moment zelf”, zegt de toenmalige renner van Argos-Shimano met een brok in de keel. “Omdat ik daar dacht dat ik dood ging. Dus ja… Ik ben mijn hele carrière daarna bang geweest. Ik ben altijd bang geweest in een afdaling.”

Tom Dumoulin (links) tijdens de Vuelta a España 2012 – foto: Cor Vos

‘Ik voelde daarna, gedurende mijn carrière, altijd wel angst’
Dumoulin haalt het moment uit de achtste etappe van de Vuelta 2012 vervolgens nog eens voor de geest. “Ik reed achter een andere jongen aan (Frederik Kessiakof van Astana, red.) en hij schatte de bocht verkeerd in. Hij hield zijn eigen bocht net, maar ik kwam met meer snelheid achter hem aan en ik had geen kans. En gedurende mijn carrière ben ik altijd bang geweest in het wiel bij iemand. Als ik op kop reed of in een tijdrit, kon ik naar beneden als een kanon. Maar zodra ik in het wiel zat, voelde ik altijd wel angst.”

“Blijkbaar is dat een soort trauma, want anders zou ik er nu niet emotioneel van worden. Er zit nog een flinke ‘jaap’ in mijn buik, maar ik heb toen wel heel veel geluk gehad. Mijn buik stond open en er kwam heel veel bloed uit, maar het was een kwestie van nieten. Ik had heel veel geluk dat er inwendig niets geraakt was. Maar ik heb mij daar heel eenzaam gevoeld, toen ik daar zat. Ik kan nu nog altijd moeilijk kijken naar valpartijen, en ik hoop ook niet dat mijn kindje wielrenner wordt.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.