Tom-Jelte Slagter: “Een super gevoel!”
foto: Sirotti
zondag 21 februari 2016 om 08:00

Tom-Jelte Slagter: “Een super gevoel!”

Tom-Jelte Slagter schreef vandaag de openingsetappe van de Tour du Haut-Var op zijn naam. De Nederlander sprong in de slotkilometer weg van Arthur Vichot. “Ik gaf alles om hem voor te blijven en dat lukte gelukkig”, jubelt Slagter vanuit Frankrijk tegenover WielerFlits. “Een super gevoel!”

De 26-jarige renner spreekt van een zware dag. Een sterke kopgroep had een grote voorsprong en dus moest er hard worden achtervolgd. “Ik heb de hele etappe niet echt op mijn gemak gezeten.” Hij hield desondanks vertrouwen in zijn conditie en wist dat de rest eveneens moe aan het worden was. Dat bleek ook, toen het peloton in de finale aan een plaatselijk rondje begon. “Die was écht lastig: veel draaien en keren, op en af, maar zo kon ik mij wel goed voorin handhaven. Op vijf kilometer van de finish zat een klein huppie en eigenlijk wilde ik dáár al aanvallen, maar ik kwam een beetje klem te zitten en raakte daarom net niet weg.”

“Ik belandde op plek drie of vier, en dat bleek uiteindelijk perfect. We reden hard dat heuveltje over en gingen daarna vol gas naar beneden op een technische afdaling. Ik was daar de laatste die vooraan bleef, want achter mij brak het. Ik bleef over met twee man van FDJ: Vichot en een ploeggenoot die voor hem op kop reed. Visconti zat daar toen nog voor, daar reden we vol gas achteraan.”

Ik besloot alles of niets te spelen en vol door te trekken

Visconti werd uiteindelijk gegrepen en Slagter zat vervolgens in een uitstekende positie. “Maar toen we die technische afdaling hadden gehad, ging ons groepje natuurlijk wat langzamer dan de achtervolgers. Ik keek een paar keer achterom en op twee kilometer van het einde zaten ze nog maar drie seconden achter ons. Toen dacht ik: als ik nu wacht, komt de hele groep achter mij weer terug, en dus besloot ik met nog een kilometer te gaan – toen het wat omhoog begon te lopen – om alles of niets te spelen en vol door te trekken. Ik wilde zo snel mogelijk een gat slaan en dat proberen vol te houden. Ik wist dat Vichot mee zou proberen te gaan, en dat zag ik ook wel: hij hing een meter of tien achter mij, maar ik hield het vol tot aan de streep. Dat was natuurlijk super!”

Foto: Sirotti

De finishfoto. Arthur Vichot (FDJ) wordt in dezelfde tijd gegeven – foto: Sirotti

Op basis van de finishfoto was het verschil uiteindelijk vrij groot. “Ik had inderdaad ruimte over, maar toch hebben ze de rest dezelfde tijd gegeven. Daar was ik zelf een beetje verbaasd over. Ik heb ook een finishfoto bekeken en daar kon je wel duidelijk een verschil zien. Dus ik weet niet hoe ze dat precies bepaald hebben… Maar het was in ieder geval voldoende voor de winst, dat is het belangrijkste.”

Deze overwinning komt niet helemaal als een verrassing: Slagter eindigde in de Ronde van Valencia al twee keer bij de beste tien in lastige ritten. “Daar hield ik een goed gevoel aan over, maar de laatste tien dagen thuis waren helaas niet ideaal. Ik was verkouden en had daar wat last van. Bovendien was het heel koud bij ons. De omstandigheden waren dus niet super, maar ik wist dat de goede vorm uit Valencia niet zomaar weg zou gaan. Ik wilde er gewoon voor gaan met zo’n aankomst die voor mij gemaakt was, en ik ben blij dat ik dat heb gedaan.”

Ik wilde er gewoon voor gaan met zo’n aankomst die voor mij gemaakt was

Zondag staat de tweede en tevens laatste etappe van de Tour du Haut-Var op het programma. Slagter moet dan in een 206 kilometer lange etappe zes bergen zien te overleven: vijf van tweede categorie en de laatste zelfs van eerste categorie. “Het plan is niet erg ingewikkeld: we moeten gewoon die trui verdedigen. Ik zal mijn mannetje moeten gaan staan op de wat langere klimmen.”

Vorig jaar won Luka Mezgec in een vergelijkbare etappe de sprint van sterk uitgedund peloton. In eerdere edities bleven ook kleine groepjes vooruit. “Het is moeilijk te voorspellen. Vandaag waren de concurrenten niet de rasechte klimmers, maar eerder types zoals ik. Morgen moet je waarschijnlijk meer naar de klimtypes kijken, afhankelijk van het koersverloop natuurlijk. In 2013 werd ik in de eerste etappe tweede achter Hushovd en de dag later ben ik er finaal afgereden. Maar die van vandaag is in ieder geval binnen, dus het vertrouwen is er. Ik ga mijn uiterste best doen.”

RIDE Magazine
8 Reacties
Sorteer op:
20 februari 2016 23:07
Franse koers met Franse kanshebbers... tja dan geef je die Nederlander niet wat extra tijd ;)
20 februari 2016 23:30
Leuk interview!
20 februari 2016 23:42
Het zij hem gegund. Leuke renner.
21 februari 2016 07:35
Dit interview is een mini-editie van 'De renner' van Krabbé. Mooi km te lezen hoe TJS dat beleefd heeft.
21 februari 2016 08:43
Misschien wat off-topic, maar welke World Tour ploegen zitten nog zonder overwinning?
21 februari 2016 08:51
@haroldvc Lampre en Giant-Alpecin :http://www.cqranking.com/men/asp/gen/VictoryRankingTeam.asp?year=2016
21 februari 2016 10:18
Mooi, benieuwd hoe het vandaag uitpakt! Ik kan me herinneren dat TJS in een eerdere editie tweede stond en dat de rit van vandaag vervolgens door Boom gewonnen werd.

Zijn er beelden van gisteren?
21 februari 2016 11:05
Dat lampre is altijd al een vrij middelmatig team geweest he. Maar behoort intussen wel tot een van de oudste worldrourploegen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.