Tom Meeusen juicht in tactische Azencross
Foto: Rudie Ottens
dinsdag 29 december 2015 om 15:57

Tom Meeusen juicht in tactische Azencross

Tom Meeusen heeft de Azencross in Loenhout op zijn naam geschreven. De thuisrijder kwam in de vijfde manche van de Bpost bank trofee met geruime voorsprong over de eindstreep. Het Vastgoedservice-Golden Palace-duo Tim MerlierWout van Aert vervolledigde het podium.

De tweets van Wout van Aert, Lars van der Haar, Rob Peeters en Thijs van Amerongen spraken vooraf boekdelen: de Azencross zou geen ploeterpartij, maar een snelle wedstrijd worden. Dat resulteerde in een samentroeping aan het front. Michael Vanthourenhout nam de openingsronde voor zijn rekening, met onder andere Sven Nys in zijn wiel, terwijl de grote favorieten Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Kevin Pauwels en Wout van Aert minder snel uit de startblokken waren geschoten.

In ronde drie viel het stil op de lange wegstrook in het parcours, en daar profiteerden Mathieu van der Poel en Julien Taramarcaz van om ervandoor te gaan. Het tweetal kreeg een achttal seconden cadeau, totdat Wout van Aert zich in de grote achtervolgende groep op kop zette. De topfavoriet dichtte in een mum van tijd de kloof, met een twintigtal renners in zijn spoor. De vertwijfeling sloeg weer toe op de wegstrook en na vijfentwintig minuten was er een nieuwe renner die daarvan probeerde te profiteren: Tom Meeusen.

Meeusen nam in geen tijd twintig seconden voorsprong, en door de vertwijfeling achteraan werd dat op een bepaald moment zelfs een halve minuut. Pas in de slotronde kwam de achtervolging onder leiding van de renners van Sunweb-Napoleon Games pas echt op gang, maar het bleek veel te laat. Meeusen kon in alle rust en met de nodige juichgebaren naar de aankomst rijden. De strijd om plek twee draaide uit op een ware massasprint, die gewonnen werd door Tim Merlier.

De volgende grote crossafspraak krijgen we op Nieuwjaarsdag in Baal, met de Grote Prijs Sven Nys. Maar ook morgen komen enkele toppers aan de start van de Ereprijs Paul Herygers in Bredene.

Bpost bank trofee 2015-2016
Uitslag manche 5: Loenhout

1. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
2. flag-be Tim Merlier (Vastgoedservice-Golden Palace)
3. flag-be Wout van Aert (Vastgoedservice-Golden Palace)
4. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec)
5. flag-cz Radomir Simunek (ERA-Murprotec)
6. flag-be Gianni Vermeersch (Sunweb-Napoleon Games)
7. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-ch Julien Taramarcaz (ERA-Murprotec)
10. flag-be Sven Nys (Crelan AA Drink)

14. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Shimano)
31. flag-nl Lars Boom (Astana)

RIDE Magazine
40 Reacties
Sorteer op:
29 december 2015 15:59
Tomcat strike
29 december 2015 15:59
goh, de enige die wou koersen heeft gewonnen. terechte winnaar dus.
29 december 2015 16:04
Wow wat een teleurstellende cross. Op een halve ronde van MVDP na hebben we geen topper op kop gezien. Bijz ook dat Van Aert niet Merlier op kop zet om het gat op Meeusen te dichten.
29 december 2015 16:08
Idd wat een draak van een parcours. Niet echt boeiend om naar te kijken! Een gemiste kans denk ik, had niet veel met cross te maken. Snel door naar de volgende cross. Je zag dat de toppers ook dachten: het is wel best zo. Laat maar rijden, hier kom je toch niet zomaar weg.
29 december 2015 16:13
De eerste rondes vond ik het wel een leuke cross, is weer eens wat anders. Het viel echter wel tegen dat geen van de toppers ook maar één keer probeerde om achter Meeusen aan te gaan.
29 december 2015 16:17
Tjah ik herinner me de editie van vorig jaar waar het parcour onder water stond, dat was toen ook iets. Cross wordt vaak bepaald door de weersomstandigheden. Maar Tom heeft het dubbel en dik verdiend.
29 december 2015 16:21
Boom met een goede start en in het interview lijkt hij sowieso te starten op het WK. Hopelijk weet hij zijn vorm nog op te krikken in de Tour Down Under.

Verder was dit een cross om gauw te vergeten, al gun ik Meeusen wel de overwinning. Sympathieke kerel.
29 december 2015 16:30
Iemand die de top-20 genoteerd heeft?
29 december 2015 16:34
Zal vino ook naar de cross naar de cross kijken ik hoop het voor boom van niet.
29 december 2015 17:00
Vino heeft 2 brieven klaarliggen voor Boom. Een crossmotivatiebriefje en een goudgerande brief waarin hij Boom feliciteert met de winst in het superprestigeklassement van Kazachstan.

De prijsuitreiking is in goede handen bij Borat.
29 december 2015 17:05
Beetje teleurstellend dat Boom op een wegparcours niet in de top-30 rijdt.
Volgens mij is er toch iets mis, in normale vorm zou hij dit makkelijk aan moeten kunnen...
29 december 2015 17:06
Boom bewijst het nog technisch in zich te hebben en ook korte inspanningsversnellingen heeft-ie nog. Geweldig hem te zien versnellen, bracht toch mooi Van der Poel naarvoren. Daarna was het wel echt op. Van der Poel probeerde weg te komen maar kreeg niet de ruimte. Meeusen profiteerde serieus van het stilvallen. Bart Aernouts zou jaloers zijn... :)
29 december 2015 17:12
Een wedstrijd van niets waar bij wijze van spreken nog 10 andere coureurs hadden kunnen winnen. Meeuwsen de overwinning min of meer cadeau gekregen, want wie ging erachter aan?
Wieltjeszuiger Pauwels zat voorin die had initiatief moeten tonen maar zoals gebruikelijk deed hij weer niets en wil het werk aan andere over laten.
29 december 2015 17:49
Ik heb ook het idee dat Tom in dit 'criterium' de winst 'gegund' is. Prima, dit was er het juiste crossje voor.
29 december 2015 17:51
Ik ben net terug uit Loenhout. De pintjes en de fritten deden me meer genoegen dan de cross. Wel een prima sfeertje langs het parkoers en bovendien voortreffelijk georganiseerd. Maar met cross had dit van middag inderdaad weinig te maken. Over het "wasbord" wordt op een overdreven manier enthousiast gedaan, maar verder is het parkoers een racecircuit met lange rechte stukken op een harde ondergrond. Natuurlijk was het ook geen crossweer. Met de winnaar had ik geen enkele moeite. Hij was de enige die echt wilde koersen vandaag. Het was zeker geen cadeautje, maar de echte toppers hadden blijkbaar geen enkele behoefte om achter sympathieke Tom aan te gaan. Dus misschien toch een klein cadeautje ?
29 december 2015 18:00
Overigens is Meeusen geen "thuisrijder" in Loenhout. Hij woont in Essen en dat is toch nog een flink eindje van Loenhout verwijderd. Zeker te ver om hem als "thuisrijder" te betitelen.
29 december 2015 18:38
Ook Quentin Jauregui van Ag2r deed mee vandaag en eindigde keurig binnen een ronde.
29 december 2015 19:40
Ook ik was vandaag in Loenhout en heb mij vermaakt. Ik ga niet alleen voor de dames (13:45) en de heren Elites (15:00).
Ben er al vanaf de nieuwelingen (10:00) bij. Mooi om te zien hoe Thijs Wolsink zegeviert bij de junioren.
Dat een parcours er droog bijligt en de ondergrond hard is, daar heeft een organisatie weinig invloed op.
Een parcoursbouwer wel. Dat wasbord hoeft voor mij echt niet.
Dat Tom Meeusen wint is logisch, want er werd niet echt op hem gejaagd. Waarom? Krachten sparen!
29 december 2015 20:07
Nys heeft op twitter gemeld dat ie morgen voor de cross in bredene nog eerst het gras thuis gaat maaien. Lijkt me al een "goed" excuus om niet kunnen winnen.
29 december 2015 20:17
@steo
Denk dat het een opmerking van Nijs was over het weer en geen feitelijke opmerking over zijn botanische avonturen.
29 december 2015 20:23
@ steo:
en van Aert gaat nog een schilderij ophangen, en vd Poel de goot ontstoppen. maar wat heeft dat te maken met de koers? (buiten het feit dat je in een normale koude winter het gras niet hoeft te maaien)
29 december 2015 20:24
Nys zal vrijdag nog wel 's uithalen in z'n GP.
29 december 2015 20:31
@8.6. Dat is precies het punt van Nys; het is hem te warm en te droog.
29 december 2015 23:44
@Erkanermaar1dewinnaarzijn

Ik zat er om half tien al aan de koffie. Nederlandse winnaars bij de nieuwelingen en de junioren. Hoop voor de toekomst dus. Verder was het natuurlijk, ongeacht de uitslagen, weer een prachtige crossdag, zoals dat alleen maar in Vlaanderen kan ! En lekker dicht bij huis ook nog !
30 december 2015 00:00
Johan Lammerts wil Lars Boom graag mee naar het WK!

Lars Boom werd in Zolder op 7:15 minuten gereden.
Op het wegparcours in Loenhout finishte hij op 4:07.
Weet iemand waarom Lammerts zo enthousiast is over Lars Boom?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.