Tom Pidcock (20) maakt in het veld overstap naar de elite

Tom Pidcock (20) maakt in het veld overstap naar de elite

foto: Cor Vos

vrijdag 6 september 2019 om 14:36

Vorige winter reed Tom Pidcock al een groot deel van zijn veldritten bij de elite. Alleen in de wereldbekerwedstrijden én de kampioenschappen reed hij nog bij de beloften, zijn eigen leeftijdscategorie. Nu zet hij – op 20-jarige leeftijd – definitief de stap naar naar de hoogste categorie.


Thomas Pidcock is regerend wereldkampioen U23 én won vorig jaar ook de Wereldbeker bij de beloften. Maar als derdejaars U23-renner zet hij dus de stap hogerop. Dat maakt dat hij het ook op het WK in het Zwitserse Dübendorf zal opnemen tegen Mathieu van der Poel en – als hij klaar geraakt – Wout van Aert.

Superprestige en Wereldbeker
Pidcock bereidt zich momenteel volop voor op het WK op de weg in Yorkshire, waar hij bij de beloften als een van de topfavorieten geldt. Door zijn zware val in de Tour de l’Avenir liep hij weliswaar wat achterstand op, maar hij hoopt alsnog op tijd in topvorm te geraken om voor eigen volk met de regenboogtrui aan de haal te gaan.

Na het WK neemt hij een korte rustperiode om daarna een vrij gevuld veldritseizoen af te werken. Dat bestaat uit de volledige Superprestige, alle Wereldbeker-manches en een aantal losse crossen. Als hij een stapje vooruit zet in vergelijking met vorige winter, is hij in staat om stilaan aansluiting te maken met de top. Vorig jaar werd hij tussen de profs overigens al eens vierde in Gavere (Superprestige) en stond hij op het podium in Hulst (Brico -, nu Ethias Cross).

Thomas Pidcock won dit jaar op de weg Parijs-Roubaix U23 en Tour Alsace – foto: Cor Vos

Eigen team, ook op de weg?
Nog nieuws: op 8 oktober zal Tom Pidcock tijdens een persvoorstelling in Londen bekendmaken in welke outfit hij volgend jaar op de weg en het mountainbiken aan de slag gaat. Nu zijn huidige team Wiggins-Le Col ermee ophoudt, gaat het gerucht dat de jonge Brit ook op de weg zijn eigen ploeg op poten wil zetten. Dat doet hij in de winter trouwens al met het TP Racing Team. De kans dat hij dan volgende zomer wél de stap naar de WorldTour zet, is volgens onze bronnen wel degelijk een optie.

En dat zou dan zomaar bij Team Ineos kunnen zijn. Ook Brits, uiteraard. Pidcock werkte de voorbije jaren niet toevallig al een aantal trainingsstages af bij het team van manager Sir David Brailsford. Anderzijds vertelde hij onlangs in een interview ook gecharmeerd te zijn door de manier van koersen van het Belgische Deceuninck-Quick-Step.

Van der Poel
De jonge Brit lijkt daarnaast ook goed op weg om Mathieu van der Poel te imiteren. Nog niet met prestaties, maar wel wat zijn programma betreft. Pidcock wil in 2020 immers de weg combineren met het mountainbiken. Dit jaar proefde hij voor het eerst van deze discipline en deed dat niet onaardig, met onder meer een nationale titel. “Ja, ik vergelijk mezelf wel met Mathieu”, vertelde hij deze week nog aan de Britse website Cyclist. “Had Mathieu de traditie niet veranderd om verschillende disciplines te combineren, was ik wellicht de eerste geweest…”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.