Tom Pidcock vecht zich naar winst in heerlijke MTB-wereldbeker in Nové Mesto

Tom Pidcock vecht zich naar winst in heerlijke MTB-wereldbeker in Nové Mesto

Pidcock na zijn zege van vorige week in Albstadt - foto: Cor Vos

zondag 15 mei 2022 om 16:51

Tom Pidcock heeft zijn tweede opeenvolgende Wereldbeker 2022 in het mountainbike gewonnen. De 22-jarige Brit was onderweg de mindere van Vlad Dascălu en een indrukwekkende Nino Schurter, die halverwege de koers lek reed. Toch kon Pidcock in de slotronde bij de Roemeen blijven, die hij vervolgens klopte in een sprint met twee. Vorig jaar was de olympisch kampioen hier de betere van Mathieu van der Poel.

In tegenstelling tot het klimparcours in Albstadt vorige week, is het parcours in Nové Mesto meer voor de explosieve types. Een aantal korte hellingen en dito afdalingen, dus. Naar verluidt leunt dit parcours een beetje aan naar dat van Elancourt, waar in 2024 de Olympische Spelen plaatsvinden. Het was in de beginfase dan ook lastig om een bres te creëren en als dat al lukte, waren de verschillen bijzonder klein. Pas in de derde ronde zagen we een lichte afscheiding van vijf renners.

Onder aanvoering van wereldkampioen Nino Schurter konden alleen olympisch kampioen Tom Pidcock, Roemeens kampioen Vlad Dascălu, Zuid-Afrikaans kampioen Alan Hatherly en Zwitsers kampioen Mathias Flückiger mee. Die vijf zouden amper nog uit de kop van de koers verdwijnen, al waren de eerste achtervolgers nooit meer dan tien seconden achterop. Vooral Schurter maakte indruk, door steeds druk te zetten op het langste klimmetje in het bos. Tot de zesde van acht rondes, toen de Zwitserse legende achter lek reed.

Indrukwekkende Schurter
Wat volgde was een indrukwekkende inhaalrace van de wereldkampioen, die ver was teruggeslagen. Bij het ingaan van de slotronde keerde hij terug vooraan, waar Flückiger en Dascălu de enigen waren die probeerden van de situatie te gebruikmaken. Uiteindelijk moest Schurter zijn inspanningen bekopen toen de Roemeen in de slotfase een allesbeslissende demarrage plaatste op het langste klimmetje. Ook Hatherly en Flückiger moesten er meteen aan de voet af, Schurter capituleerde net onder de top.

In de afdaling zette Dascălu – die er precies een jaar geleden voor zorgde dat Pidcock naar de Olympische Spelen mocht – nog eens flink druk, waarna de Brit enkele fietslengtes moest laten. Eventjes leek het Roemeense toptalent (de beloftenwereldkampioen van 2019) de rekening met Pidcock te vereffenen, maar de renner van INEOS Grenadiers brak niet. In de laatste tweehonderd meter kwam hij met een ultieme krachtsinspanning op en over Dascălu. Schurter werd achter hen derde, voor de opgerukte Anton Cooper.

flag-cz Wereldbeker Nové Mesto 2022 (XCC), mannen
flag-nr1 flag-gb Tom Pidcock (INEOS Grenadiers) in 1u21m
flag-nr2 flag-ro Vlad Dascălu (Trek Factory Racing) +1s
flag-nr3 flag-ch Nino Schurter (Scott-SRAM) +30s
4. flag-nz Anton Cooper (Trek Factory Racing) +33s
5. flag-za Alan Hatherly (Cannondale Factory Racing) z.t.
6. flag-ch Mathias Flückiger (Thömus Maxon) +34s
7. flag-fr Titouan Carod (BMC Racing) +1m01s
8. flag-ch Andri Frischknecht (Scott-SRAM) +1m04s
9. flag-de Luca Schwarzbauer (Canyon-CLLCTV) +1m17s
10. flag-ch Vital Albin (Thömus Maxon) +1m41s
13. flag-be Pierre De Froidmont (KMC-Orbea) +1m57s
42. flag-nl David Nordemann (CST-PostNL-Bafang) +4m46s
Volledig uitslag


Pidcock voelde zich heel de dag crap

“Hier moest ik hard voor werken”, bekent Pidcock. “Dit was een heel moeilijke wedstrijd, ik voelde me de gehele race echt crap. Ik kon genoeg op de pedalen duwen, waardoor ik eenzelfde tempo moest aanhouden. Daardoor kon ik niets forceren. Het tempo dat we vooraan echter reden, kon ik goed aan. Ik wist ook dat Vlad een goede laatste ronde in zijn benen heeft. Daarom moest ik het gat op hem klein houden. Er stond tegenwind in de laatste rechte lijn en daardoor was ik in het sprintje in het voordeel”, legt hij uit.

Naast zijn slechte gevoel had hij ook geen goed woord voor zijn materiaal over. “Daar had ik ook de gehele race problemen mee. De fiets werkte niet zoals het moest, laat ik het daar maar op houden”, sipt hij. “Het was in ieder geval een rare wedstrijd, een heel andere dan vorige week (toen hij met overmacht won in Albstadt, red.). Ik moest echt voor de zege vechten. Wel was het prachtig met dit publiek. Vorige week en nu waren mijn eerste wedstrijden met toeschouwers door corona. Echt mooi. Nu wil ik ook andere Wereldbekers proberen.”

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Wielernieuws

Materiaalzone