Tom Van Asbroeck wint felbetwiste uitgave Binche-Chimay-Binche
foto: Cor Vos
dinsdag 8 oktober 2019 om 16:56

Tom Van Asbroeck wint felbetwiste uitgave Binche-Chimay-Binche

De Waalse eendagswedstrijd Binche-Chimay-Binche is gewonnen door Tom Van Asbroeck. De renner van Israel Cycling Academy spurtte na een felbetwiste wedstrijd net dat tikkeltje sneller dan zijn landgenoot Oliver Naesen. Jumbo-Visma greep met Jos van Emden (derde) en Timo Roosen (vierde) net naast de overwinning.

Binche-Chimay-Binche is de traditionele afsluiter van het Waalse wielerseizoen. De kerningrediënten van deze wedstrijd? Slecht weer, moegestreden renners, kasseien en een lastige aankomst op de oplopende keitjes van Pépinière. Het was Danny van Poppel die vorig jaar naar de zege wist te vlammen. De Nederlandse sprinter stond ook vandaag aan de start, in een van zijn laatste koersen voor Jumbo-Visma. Kon Van Poppel – die vertrekt naar Wanty-Gobert – zijn ploeg een mooi afscheidscadeau bezorgen?

Hardrijders pakken voorsprong 
De zeven WorldTour-ploegen, tien ProContinentale formaties en vier continentale teams verzamelden zich rond het middaguur op de Grote Markt van Binche, voor een wedstrijd van net geen tweehonderd kilometer tussen de plaatsen Binche en Chimay. De eerste aanval kwam op naam van Damien Gaudin, maar de kasseienvreter van Total Direct Energie was niet mee in de goede vlucht, die bestond uit Connor Dunne, Lasse Norman Hansen, Nils Politt en Gianni Marchand. De voorsprong van deze vier hardrijders liep op tot maximaal vier minuten.

Dunne, Hansen, Politt en Marchand werden echter op tijd ingerekend door de sprintersploegen, maar van een pure sprint was geen sprake in Binche. Daarvoor was het parcours te zwaar en de weersomstandigheden te slecht. Op iets minder dan zestig kilometer van de streep werden de laatste vluchters ingerekend, maar we kregen al snel weer een nieuwe kopgroep. Het begon allemaal met een aanval van Pieter Serry, Jenthe Biermans en Dries De Bondt, maar dit drietal kreeg even later gezelschap van nog eens negen renners, waardoor we verder gingen met een kopgroep van twaalf man.

Nieuwe omvangrijke kopgroep blijft weg 
Van Asbroeck, Naesen, Van Emden, Roosen, Biermans, Jens Keukeleire, Victor Campenaerts Jasper Stuyven, Florian Sénéchal, Damien Touze, Stefan Küng, Kevin Géniets en Dries De Bondt mochten uiteindelijk bepalen wie de 32e editie van Binche-Chimay-Binche zou winnen, aangezien het al flink uitgedunde peloton te weinig mankracht had om de vluchters weer in te rekenen. Het was uiteindelijk Campenaerts die in een bijzonder aantrekkelijke finale een mooie voorsprong wist uit te bouwen op zijn medevluchters.

De werelduurrecordhouder leek heel even op weg naar de zege, maar hij werd op goed zeven kilometer van de meet weer ingerekend door de achtervolgers. Ondanks enkele ultieme versnellingen kregen we ‘gewoon’ een sprint in Binche. Jumbo-Visma zat ideaal geplaatst met Van Emden en Roosen, maar het was Naesen die in de laatste meters door een niet bestaand gaatje wist te duiken. Het leek de winnende move, maar het was zijn landgenoot Van Asbroeck die nét iets eerder over de streep kwam.

foto: Cor Vos

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.