Toms Skujins sprint overtuigend naar de zege in spectaculaire Tre Valli Varesine
foto: Sirotti
dinsdag 9 oktober 2018 om 16:52

Toms Skujins sprint overtuigend naar de zege in spectaculaire Tre Valli Varesine

De 98e editie van Tre Valli Varesine is gewonnen door Toms Skujiņš. De Let van Trek-Segafredo won overtuigend de sprint van een klein groepje, na een bijzonder attractieve finale. Thibaut Pinot moest net als vorig jaar genoegen nemen met plaats twee, terwijl Peter Kennaugh naar de derde plek wist te spurten. Wilco Kelderman eindigde in de top-10.

Voor de start van Tre Valli Varesine was er slechts aandacht voor één man: Alejandro Valverde. De Spanjaard maakte in de Italiaanse semiklassieker namelijk zijn (officiële) debuut als wereldkampioen. De renner van Movistar was echter niet de enige blikvanger: met Vincenzo Nibali, Thibaut Pinot en Rigoberto Urán stonden er meerdere toppers aan de start.

Het duurde uiteindelijk meer dan dertig kilometer vooraleer er een kopgroep wegreed. Matteo Bono, Michael Storer, Alessandro Tonelli, Edoardo Zardini en Paolo Totò wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van zes minuten, maar toen begon – niet geheel verrassend – Movistar te rijden. Hierdoor smolt de voorsprong van de kopgroep als sneeuw voor de zon.

Wereldkampioen Alejandro Valverde bij de start – foto: Sirotti

Schaduwfavorieten openen het bal
Op vijftig kilometer van de finish wisten enkele sterke renners de oversteek te maken. Schaduwfavorieten als Luis León Sánchez, Giovanni Visconti en Rafał Majka kwamen vooraan piepen, maar het peloton hield de aanvallers binnen schot. Het verschil was met nog dertig kilometer te gaan een handvol seconden.

Een spervuur aan demarrages was het gevolg: zo waren Wilco Kelderman en George Bennett erg bedrijvig. Het waren echter Toms Skujiņš, Robert Power en Mathias Frank die als eersten de bel van de slotronde hoorden. Zij kregen met nog twintig kilometer te gaan het gezelschap van een achtervolgend groepje met onder meer Kelderman en Antwan Tolhoek.

Kopgroep met Tolhoek en Kelderman voor de winst? 
Konden de topfavorieten niet mee, of werden ze verrast? Hoe dan ook: kleppers als Valverde, Nibali en Urán waren op achtervolgen aangewezen. Ze probeerden wel degelijk om het gat te dichten, maar niemand wilde de kastanjes echt uit het vuur halen. Hierdoor leek de negenkoppige kopgroep voor de zege te strijden.

De volledige samenstelling? Naast Tolhoek en Kelderman waren ook Visconti, Skujiņš, Peter Kennaugh, Robert Power, Emanuel Buchmann, Mathias Frank en Ivan Santaromita mee. Zij hadden met nog zeven kilometer te gaan een voorgift van tien seconden op het achtervolgende duo Sánchez-Guillaume Boivin, terwijl de groep met favorieten op een twintigtal seconden reed.

Skujiņš wint na spectaculaire slotfase 
Op het laatste steile klimmetje probeerde Power van zijn concurrenten weg te rijden. De versnelling van de Australiër bleek de doodsteek voor Tolhoek, terwijl ook Kelderman op de tanden moest bijten om het gat te dichten. Dit lukte de Sunweb-renner niet, waardoor Power leek weg te rijden.

In Tre Valli Varesine is het echter altijd met twee woorden spreken, zo bleek maar weer. Power werd namelijk gecounterd door een sterke Kennaugh, die op én over de Mitchelton-Scott-klimmer ging. Het duurde echter niet lang voordat ook de Brit van BORA-hansgrohe werd voorbijgesneld: het was Urán die met een indrukwekkende versnelling helemaal naar voren wist te rijden.

De Colombiaan sloeg een interessant gat, maar uiteindelijk wist een achtervolgend groepje met Pinot, Frank, Kennaugh, Woods, Skujiņš én Kelderman weer aan te sluiten. Deze groep mocht uiteindelijk om de zege sprinten. Het was Skujiņš die zich veruit de snelste toonde, voor Pinot en Kennaugh.

Thibaut Pinot (2e), Toms Skuijņš (1e) en Peter Kennaugh (3e) – foto: Sirotti

RIDE Magazine
29 Reacties
Sorteer op:
9 oktober 2018 16:57
Lekker weekje voor Trek.
9 oktober 2018 17:02
Hele leuke finale!
9 oktober 2018 17:07
Erg leuke, levendige finale, goed gespeeld door de winnaar. Wat zat die Kelderman trouwens lekker fris op de fiets, waarom rijdt die de Chrono des Nations niet a.s. zondag?
9 oktober 2018 17:20
Sterke sprint! Wel straf dat ze op Eurosport niet wisten dat die snel was. Liet mij in de TdF toch een goede indruk na, met sterke tussensprintjes.
9 oktober 2018 17:29
Jammer dat Kelderman nauwelijks probeerde te demarreren. Hij probeerde het wel een keertje maar na een gat van 2 of 3 meter geslagen te hebben gelijk weer omkijken en de fut was er al weer uit. Dat moet toch beter kunnen.
    9 oktober 2018 17:37
    Mannen als Kelderman, Tolhoek, Visconti en Buchmann waren al tal van keren meegeschoven in de aanval en vermoedelijk daardoor wat minder fris dan een aantal anderen. ;)
9 oktober 2018 17:44
Ja, maar hij heeft toch wel wat tijd gehad om te herstellen door de laatste paar kilometers achter in de kopgroep te hangen. Ik zeg niet dat hij niet goed heeft gereden, maar nu liet hij zich toch wel erg makkelijk naar de slachtbank leiden.
    9 oktober 2018 17:49
    Kelderman was een van de aanvallendste renners in de laatste vijfentwintig kilometer. Dat hij in de laatste kilometers tegen die frissere mannen geen poging meer in de benen had was volkomen logisch.
    9 oktober 2018 17:50
    Ja Marcel, als het pro cycling manager was geweest en jij was ploegleider had hij zeker gewonnen. Gewoon demarreren op 5 km en dan op 90 met dit vinkje -> aan! Kat in t bakkie
    9 oktober 2018 17:51
    Het is ook bijna geen moment meer stilgevallen toen Pinot en Woods kwamen aansluiten. Heel eventjes misschien vlak voor de vod, maar toen Skujins het probeerde zat men ook meteen op 't wiel. Uran reed in de slotfase duidelijk voor Woods dus de kans was wel erg klein dat je was weggekomen.
    9 oktober 2018 18:06
    Ja, jullie hebben gelijk zie ik ook net in een nieuwer artikel waarin Kelderman aangeeft last van krampen te hebben gekregen.
    9 oktober 2018 18:18
    De beste stuurlui staan weer aan wal. Hoelang heb jij zelf op de fiets gezeten?????.
    9 oktober 2018 18:33
    @pol

    Een jaar of dertig. Twee keer per jaar een rondje Ijsselmeer in één dag (vergelijk MSR). En jij Pol?
    9 oktober 2018 18:36
    De vraag is eigenlijk of je dagelijkse Kelderman-huilbui al over is of dat er nog wat komt.
    Niet hoeveel imaginary rondjes je avatar maakt rond hele, hele grote regenplassen.
    9 oktober 2018 18:53
    Marcel112
    In 1958 had ik mijn eerste KNWU licentie, en rij nu nog elke week wedstrijden bij de veteranen 50 plus. Ben inmiddels 74 jaar.
    9 oktober 2018 18:57
    @Romāns Vainšteins

    Hou jij je maar liever bezig met je Duitse proza en het ophemelen van de zeer dubieuze Moscon.
    9 oktober 2018 19:02
    @Pol

    Petje af. Alle respect. Ik heb zelf een verrotte knie door een zware valpartij opgelopen waardoor fietsen op een stadsfiets al een hele opgave is.
9 oktober 2018 18:23
Zonder kramp is Kelderman nog langzamer, hij kent zichzelf nog niet zo goed.

Skujins heeft een goede week. Samen met Mollema maken ze er een mooie Italiaanse week van. Genieten deze koersen, de boys gaan helemaal los op fiets.
9 oktober 2018 18:26
Powers, de aankoop van Sunweb rijdt ook goed, mooi voor volgend jaar.
    9 oktober 2018 20:13
    Ik vond het nu al mooi
9 oktober 2018 18:37
Mooie overwinning voor een renner die al het hele seizoen opvalt met zijn positieve en gedreven manier van koersen. Ik zie die gast wel in staat om in de grote rondes ritten te gaan kapen.
9 oktober 2018 19:19
Lotto presteert niet veel in het najaar
    9 oktober 2018 19:28
    Lotto soudal rijdt hier niet hoor...
9 oktober 2018 20:18
Mooie koers weer. Pinot was erg sterk. Die gaat hoge ogen gooien in Lombardije.
9 oktober 2018 21:58
Zijn demmarage was de laatste van een reeks waardoor het uiteindelijk scheurde. De meest indrukwekkende ook. Knalde recht het beeld in. Meteen 3km/u harder op kop gaan rijden om het gat te slaan. Hij moest die superdag echt gaan wegsteken met wat grimassen. Vanaf dan heel slim, heel subtiel en met wat geluk meegereden met de andere vluchters en ze opgevreten in de sprint. Bravo Skujins!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.