Tony Gallopin: “Dit was mijn slechtste seizoen als profrenner”
foto: Cor Vos
zaterdag 23 november 2019 om 11:51

Tony Gallopin: “Dit was mijn slechtste seizoen als profrenner”

Voor Tony Gallopin was het afgelopen seizoen er eentje om snel te vergeten. De Fransman was meermaals betrokken bij valpartijen en bleef voor het eerst in zeven jaar zonder overwinning.

“Het was een waardeloos seizoen, mijn slechtste als profrenner”, laat Gallopin weten aan Cyclingnews. “Ik won geen enkele wedstrijd en dat is voor mij echt een probleem, want ik koers om te winnen. Oké, ik viel vaak en had pech. Het was ingewikkeld allemaal.” Het leek wel alsof de pechduivel met de Fransman van AG2R La Mondiale speelde. Parijs-Nice zou hij niet uitrijden na spijsverteringsproblemen en in de slotetappe van de Volta a Catalunya bezeerde hij zijn schouder na een valpartij in de afdaling van Montjuïc.

Daardoor moest hij Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen missen. In de Giro d’Italia keerde hij terug in de koers, maar moest hij al vroeg in de zestiende etappe in de remmen knijpen wegens knieproblemen. Tijdens het Frans kampioenschap kwam hij opnieuw ten val, waardoor de nodige vraagtekens werden gezet bij een Tourdeelname. Uiteindelijk bleek hij fit genoeg om te starten. Ook in de Tour bleef hij niet bespaard van pech en werd hij zelfs gehinderd door een weggewaaide parasol.

Neerwaartse spiraal
“Op dat moment kan je er alleen maar om lachen”, kijkt hij terug. “Voorheen viel ik bijna nooit, maar de afgelopen twee jaar in vrijwel elke wedstrijd. Het werd een neerwaartse spiraal. Het is frustrerend omdat veel werk moet worden verzet om in topvorm te geraken. En op het moment dat ik die eindelijk bereikte, viel ik weer. Natuurlijk is het soms moeilijk, maar wat kun je eraan doen? Ik denk dat nagenoeg alle topsporters zulke periodes meemaken. En je moet dan blijven proberen.”

Met de Volta a Catalunya en de Giro d’Italia probeerde hij afgelopen seizoen een nieuwe weg in te slaan. “Maar ik vond Catalonië niet leuk en de Giro was te lastig. Volgend jaar grijp ik terug naar een meer traditioneel programma, met Parijs-Nice en dan de klassiekers.” Daarin rijdt hij aan de zijde van Oliver Naesen. “Ik maak me geen zorgen over de klassiekers en Oli is een goede leider, dus ik ben blij dat ik weer bij hem ben. Het is een goede groep die we nu hebben voor die wedstrijden.”

Voorlopig programma Tony Gallopin voor 2020

flag-fr Parijs-Nice
flag-it Milaan-San Remo
flag-be E3 BinckBank Classic
flag-be Ronde van Vlaanderen
flag-fr Critérium du Dauphiné
flag-fr Franse kampioenschappen
flag-fr Tour de France

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.