Tony Martin: “Geloofwaardigheid staat op het spel”
donderdag 14 december 2017 om 10:00

Tony Martin: “Geloofwaardigheid staat op het spel”

Tony Martin heeft met verontwaardiging gereageerd op de affaire rond Chris Froome. In een open brief op Facebook schrijft hij zich te verbazen over de gang van zaken en uit hij kritiek op de UCI.

“Ik ben erg boos”, schrijft de 32-jarige Duitser. “In de zaak van Chris Froome wordt er met twee maten gemeten. Andere atleten worden na een positieve test onmiddellijk geschorst, maar hij krijgt samen met zijn ploeg van de UCI de tijd om het uit te leggen”, aldus Martin, die voorbijgaat aan het gegeven dat er een verschil is tussen een positieve test en een zogenaamde Adverse Analytical Finding.

Froome werd op 20 september ingelicht, de dag van het WK Tijdrijden. Hij veroverde die dag brons. “Hij had nooit aan het WK deel mogen nemen”, oordeelt Martin. “Bij het publiek heerst er nu de indruk dat er in het geheim afspraken gemaakt worden en manieren worden gezocht om onder deze zaak uit te komen. Hebben Froome en Team Sky een status aparte status?”, vraagt hij zich af.

Martin is kritisch over de rol van de UCI. “Deze aanpak is een zware klap voor de strijd tegen doping, die renners als Marcel Kittel en ik voeren. De geloofwaardigheid van onze sport staat op het spel. Dit vraagt om een consequente en transparante aanpak van de UCI. Wat hier gebeurt is inconsequent, ondoorzichtig, onprofessioneel en oneerlijk”, besluit hij.

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
14 december 2017 10:02
Hulde. Hoop dat meer profs zich zo uitspreken.
14 december 2017 10:05
Helemaal gelijk!!
14 december 2017 10:06
edit wf: aangepast
14 december 2017 10:07
Ben ook blij dat er profs zijn die er zo fel in gaan. Hoe dan ook is dit gewoon heel erg slecht voor het wielrennen.

Als er geen basis is om Froome te schorsen dan is de gehele sport ongeloofwaardig, want je kunt dan schijnbaar 2x de toegestane hoeveelheid van iets in je bloed hebben zonder daarvoor geschorst te worden. Een middel waarvan de toegestane hoeveelheid sowieso al zo enorm hoog is dat je je kunt afvragen of je wel competitief moet kunnen zijn in de sport als je die hoeveelheid nodig hebt.

Als Froome wel geschorst gaat worden, en op basis van andere zaken vind ik ondanks dat het een AAF is dat dat moet, is het wielrennen nog steeds een verliezer, omdat één van haar grootste kampioenen geschorst is.
14 december 2017 10:13
Tsja, je moet tegenwoordig als top wielrenner blijkbaar allerlei aandoeningen hebben om zodoende attesten te kunnen krijgen om legaal die middelen te nemen. Astma, allergien, noem het maar op. Wat dat betreft is het 1 groot circus waar we zitten te kijken: Astmapatienten die de grootste wielerronde ter wereld winnen?

Niks tegen mensen met astma ofzo hoor, harstikke vervelend dat ze dat hebben, maar moeten wij dusdanig veel medicatie toestaan dat ze op topniveau kunnen sporten tegen andere sporters die deze middelen niet mogen gebruiken?

Nog even en we gaan motortjes toestaan voor mensen zonder benen.Kunnen zij ook topwielrenner worden en de Tour winnen..
14 december 2017 10:20
@Pieter Peet tegenwoordig hoef je voor Salbutamol geen attest meer te hebben, iedereen ook als je geen astma hebt mag tot 1000 mg in zijn bloed hebben, als je meer wilt hebben dan moet je een TUE aanvragen, maar daar is in dit geval geen sprake van.
14 december 2017 10:24
Froome is wel vaker een hand boven het hand gehouden. Laat hem gerust een kilometer met de fiets in de hand een berg op rennen (wat tegen alle mogelijke regels is) en nog wint hij de Tour. Er zitten mannen met het grote geld bij Sky. En geloof me, met veel geld is het gemakkelijk flirten bij organisatoren.
14 december 2017 10:26
Ieder mens kun je wel een lichte vorm van Astma toeschrijven. Dat is gewoon voor Sky een excuus om salbutamol te gebruiken.
14 december 2017 10:31
Ik vind al die heisa echt zo overdreven. Want waar gaat het nu over? Een astmamedicijn die bijna iedere (duur)sporter gebruikt wegens de inspanningsastma. Er wordt nu net gedaan alsof hij zware epokuren heeft gebruikt. Een wielrenner mag tegenwoordig echt helemaal niks meer om te herstellen, en dan heeft die kennelijk te veel van het ene toegestane (!) medicijn gebruikt en moet die hangen.
14 december 2017 10:31
Helemaal eens met der Tony en geweldig dat hij durft zich zo uit te spreken. Hopelijk volgen er meer. Het is voor mij in elk geval een belangrijk teken dat er ook binnen het peloton argwaan is richting Sky.

"aldus Martin, die voorbijgaat aan het gegeven dat er een verschil is tussen een positieve test en een zogenaamde Adverse Analytical Finding"
Ik vind dit soort opmerkingen niet bijdragen aan het objectieve imago waar jullie naar streven. Gisteren kopte elk medium "Froome test positief op salbutamol" - dat is feitelijk ook juist - maar jullie proberen het al vanaf het begin die "genuanceerde" lading te geven: of beter gezegd, jullie volgen kritiekloos de redeneringen van Sky.

Ik zie ook semantisch gezien weinig verschil tussen een adverse analytical finding en een positieve test, zeker als je teksten uit het buitenland moet vertalen. Martin duidt bovendien overduidelijk op Petacchi en Ulissi, waarbij de omstandigheden gelijk waren - ook daar was dan sprake van een "adverse analytical finding". Sterker nog, ze zijn betrapt op misbruik van precies hetzelfde stofje. En Froome zit 3 keer verder boven de limiet dan Petacchi, en Froome had er bijzonder veel baat bij om dit stofje te misbruiken nadat hij de dag ervoor keihard eraf geknald werd op de Muchachos. Tenslotte vind ik het jammer dat er geprobeerd wordt deze discussie te spinnen richting een algehele discussie over TUE's die al zo vaak gevoerd is. Froome had namelijk helemaal geen TUE en de standaard toegelaten hoeveelheid salbutamol is genoeg om een kettingroker in een brandend huis nog lekker door te laten ademen alsof er niks aan het handje is.

Tegen zo'n waslijst aan argumenten kan je toch niet op als Froome zijnde, lijkt me, maargoed, als de media jouw kant kiezen...
14 december 2017 10:36
@Molovin Met zulke reacties krijg je zeker de doping de wereld uit.
14 december 2017 10:38
@emergo. Zal ik je een geheimpje verklappen? Je krijgt doping de wereld niet uit.
14 december 2017 10:40
edit wf: dergelijke generaliserende bijdragen mag je voor jezelf houden

Enige terughoudendheid lijkt mij toch wel gepast. Zo hypocriet om te roepen dat de geloofwaardigheid op het spel staat. Hij bedoelt zijn eigen geloofwaardigheid zeker. Wielrennen en geloofwaardigheid passen al lang niet meer bij mekaar.
14 december 2017 10:42
Gewoon terechte kritiek niet vanwege het vergrijp an sich maar puur dat er kennelijk een voorkeurshandeling bestaat voor die griezelige SKY-organisatie.
14 december 2017 10:49
Feitelijk zegt Tony wat iedere schone renner in het peloton denkt maar niet hardop durft uit te spreken. Dat het een groot politiek steekspel is waarin Sky een smerig spelletje speelt.
14 december 2017 10:50
@molovin

je snapt het niet helemaal. de norm ligt al super hoog. hij overschrijdt die gevoelig. hij zou hiervoor 32 pufjes moeten genomen hebben. ik ken niet veel astma lijders die meer dan een handvol pufjes nodig hebben, en die zijn echt ziek.

32 pufjes is onwaarschijnlijk via een puffertje. dus mogelijks via pil of injectie, beiden zijn niet toegestaan. mogelijks na slechte dag in de vuelta een zakje bloed laten aanrukken, werd ook gevolgd door een veel betere dag in de bergen. en dan vergeten het geneesmiddel in het nieuwe bloed mee te rekenen.
14 december 2017 10:58
@t731
Wielerflits bericht hier juist heel evenwichtig over, gelukkig maar. Het is niet de taak van nieuwsmedia om te speculeren en voor de feiten uit te lopen.

Ulissi heeft in de zomer van 2014 ook de tijd gehad om met allerlei testen zijn onschuld aan te tonen, maar dat is niet voldoende gelukt (nabootsten van race en vervolgens kijken hoeveel salbutamol er in je urine zit etc). Het lijkt me normaal dat Froome die mogelijkheid ook krijgt.

Overigens vind ik het gebrek aan transparantie, en de veel te lange periode die dit soort dingen doorgaans in beslag nemen, ook een erg slechte zaak. Wat mij betreft maken ze het meteen bekend na analyse van de B-staal, en heb je vervolgens bijvoorbeeld 3 maanden om je onschuld aan te tonen.
14 december 2017 10:58
Goed dat andere renners het veroordelen. Sky zoekt constant de grens van wat mag op. 'Marginal gains' blijkt dus elk mogelijk prestatie verhogend medicijn tot de maximale grens gebruiken en elke mogelijkheid tot het aanvragen van een TUE benutten te zijn. Legaal doping gebruiken. In het grijze gebied opereren. Totaal niet in de geest van wat zuivere sport is.

Nibali heeft zich ook al uitgesproken over dat Froome positief testte op een regenachtige dag. Volgens Nibali heb je dan geen last van astma.
14 december 2017 11:03
@moa
Veel te kort door de bocht. Er is niemand die met enige betrouwbaarheid dat getal van 32 kan geven, het kan net zo goed de helft zijn als je bijvoorbeeld uitgedroogd bent.
En dan nog, ik zie Froome makkelijk 32 pufjes nemen als hij denkt dat het goed voor hem is.

Dan blijft natuurlijk nog steeds staan dat hij teveel in zijn bloed had, en dat dat waarschijnlijk betekent dat hij teveel heeft genomen. 100% zekerheid is daar echter nog niet over, vandaar dat er bij dit soort zaken niet onmiddelijk een schorsing volgt.
14 december 2017 11:09
Het is onmogelijk om als echte astmapatiënt een wielerwedstrijd langer dan 1 week te winnen , met of zonder salbutamol ,clenbuterol of fenoterol .
Ik ben vanaf geboorte astma patient en kan volledig sporten dankzij medicijnen ,maar in tegenstelling wat door de de topsporters gesuggereerd wordt is het onmogelijk om de constant wisselende omstandigheden als astma patient met medicijnen te ondervangen.

Denk aan regen ,hoogteverschillen ,pollen , benauwdheid ,luchtvochtigheid ,luchtvervuiling et cetera .Een echte astmapatiënt kan hooguit onder ideale omstandigheden en door gebruik van langwerkende medicijnen maximaal 3 to 4 dagen presteren onder gelijk omstandigenheden en wanneer het langer duurd door constant wisselende landstreken zal hij niet meer optimaal kennen presteren. Daarbij is salbutamol is echt een spierversterkend middel onomstotelijk bewezen ,het zet vetten om in spiermassa .
Het is in de vleessector een verboden middel als spierversterker ,daar werd het veelvuldig gebruikt in poeder vorm.
14 december 2017 11:11
Sommige reacties hier boven gaan de uitspraak van Martin voorbij. Die heeft gewoon gelijk dat er met twee maten wordt gemeten. Daar doelt hij op. Niet op het vergrijp.
Hier wordt door sommigen weer een discussie gevoerd wat op een ander nieuwsoverzicht van gisteren gevoerd moet worden.
14 december 2017 11:12
Al die mensen hier die er niks van kennen die doen alsof ze er alles van kennen. Kunnen we niet beter wachten tot na de onderzoeken om te veroordelen.
Velen hadden Froome zelfs al veroordeelt voor er dergelijk nieuws naar buiten kwam
14 december 2017 11:13
http://forum.cyclingnews.com/viewtopic.php?f=20&t=33768

Wat onderzoek resultaten betreft salbutamol(ofzoiets).

Nu ben ik nog niet in de bronnen gedoken, maar als dit waar is dan is er eigenlijk geen twijfel.
14 december 2017 11:17
'Velen hadden Froome zelfs al veroordeelt'

Het is eerder dat SKY allang onder de loep ligt. Die Froome accepteert gewoon met een glazige blik alles wat die gekke mannetjes in witte jassen met hem uitvreten.
14 december 2017 11:18
Er wordt weer veel recht gepraat wat krom is (en met twee maten gemeten). Waar heb je die gigantische hoeveelheid voor nodig als je niet ernstig ziek bent?

Om te reageren moet je ingelogd zijn.