Tony Martin ziet kansen in Vlaamse voorjaarsklassiekers
foto: Sirotti
dinsdag 6 december 2016 om 10:50

Tony Martin ziet kansen in Vlaamse voorjaarsklassiekers

De Vlaamse voorjaarsklassiekers zijn voor Tony Martin een nieuw jachtterrein naar succes. Voor de Duitser was het een belangrijke reden om van Etixx-Quick-Step over te stappen naar Katusha-Alpecin. Bij zijn nieuwe ploeg krijgt hij de ruimte om zich in deze wedstrijden verder te ontwikkelen.

Martin rekent in 2017 op drie ankerpunten in het seizoen; de voorjaarsklassiekers, de openingstrijdrit in de Tour de France en het wereldkampioenschap in Bergen, Noorwegen. In de Vlaamse voorjaarswedstrijden hoopt hij voor het eerst voor eigen kansen te strijden.

Ervaring
“Ik heb genoten van de klassiekers, dus die weg wil ik verder zetten”, zei Martin tijdens de persdag van zijn nieuwe ploeg, waarbij WielerFlits aanwezig was. “Ik mis weliswaar nog veel ervaring in de klassiekers. Het koersverloop en de dynamiek van zulke lange wedstrijden zijn niet te vergelijken met andere eendaagses of een etappe in een grote ronde.”

Namens Etixx-Quick-Step reed de 31-jarige Duitser dit jaar voor het eerst bijna alle belangrijke kasseienwedstrijden (Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, E3 Harelbeke, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix). “Aan de zijde van onder andere Tom Boonen en Niki Terpstra heb ik dit jaar wijze lessen geleerd en ik denk dat ik nog kan verbeteren. Mijn nieuwe team steunt mij daarin.”

Katusha-Alpecin heeft met Alexander Kristoff al een vaste waarde in het voorjaar. De Noor ziet zijn nieuwe Duitse ploegmaat niet direct als bedreiging, omdat hij een ander type renner is. Martin is een meer offensieve renner terwijl Kristoff meer afwachtend koerst vanwege zijn sterke eindsprint.

Tony Martin opvolger van Fabian Cancellara?
Een tijdrijder die zich toelegt op het Vlaamse voorjaar. Fabian Cancellara ging Martin daarin voor, maar de Duitser wil uit zelfbescherming die vergelijking liever niet maken. “Daarmee worden grote verwachtingen geschept. Fabian is een icoon in de klassiekers. Ik sta op dat terrein pas op het startpunt en wil mijn eigen weg gaan. Ik zie kansen, ook om er eentje te winnen, anders zou ik hier niet aan beginnen. Maar ik wil nu nog niet te veel druk op mijn schouders leggen.”
[poll id=”375″]

RIDE Magazine
25 Reacties
Sorteer op:
6 december 2016 11:21
Mooi nieuws! Logische stap, tijd voor nieuwe doelen voor Tony. Vorig al wat meer kunnen proeven eraan. Moet nog wel wat beter leren sturen, maar kijk hem er naar uit hem te zien stoempen over de kasseien
6 december 2016 11:44
Als het hem lukt om de finale te halen, is het wel een dodelijke combinatie met Kristoff natuurlijk. Een beetje Terpstra/Boonen.
6 december 2016 11:45
Kristoff is net als Sagan ondanks hun powerfinish juist niet afwachtend. Zie de overwinning van Kristoff in de RVV
6 december 2016 11:52
Ik geef hem meer kans een Vlaamse klassieker te winnen dan het WK tijdrijden. Da's best gek, met een zo'n veelvoudig kampioen tijdrijden, maar dat parcours ligt hem niet en hard beuken op de kasseien wel. Hij ziet er wat log en bijna slungelig uit, maar kan natuurlijk ook erg goed sturen.

Interessante ploeg dat Katusha volgend jaar, al zal ik Rodriguez daar wel missen.
6 december 2016 12:41
Martin heeft het zeker in zich om een rol te spelen in de voorjaarsklassiekers en het is leuk dat hij zich hierop meer gaat toeleggen. Elke vergelijking met Cancellara is natuurlijk belachelijk.
6 december 2016 12:44
Ik loop hier wel warm voor. Krijg een beetje hetzelfde euforische gevoel hierbij als Wiggins die Parijs-Roubaix ging rijden. Kijk er naar uit en acht hem zeker niet kansloos voor een mooie klassering!
6 december 2016 12:54
Martin is het type renner dat om te kunnen winnen moet wegrijden en wegblijven, beetje zoals Terpstra...en de kansen van zo'n renners stijgen natuurlijk met een mannetje minder per ploeg, dus, ja, Tony heeft zeker kans...
6 december 2016 13:36
En hij won vorig jaar die kasseienetappe in de tour, dus why not!
6 december 2016 13:48
Heeft wel de kracht maar souplesse van een dood paard, komt nooit weg op de hellingen.
6 december 2016 14:08
Outsider voor Paris Roubaix, geef de man iets teveel ruimte en twijfel iets te veel en weg issie.
6 december 2016 14:14
Heb mij altijd afgevraagd waarom hij het niet serieus zou proberen. Bij dezen dus.

Moet wel een beetje aan de techniek werken. Maar verder is de Pantzerwagen niet iemand die je een stukje moet laten wegrijden.
6 december 2016 15:38
Prima nieuws. Cancellara en, in 2018, Boonen gaan toch een hele leegte achterlaten in het kasseienvoorjaar. Dan zijn nieuwe toppers meer dan welkom. Want voorlopig lijken die er nog niet echt te zijn.
6 december 2016 16:31
@Delgado
Lol? Leukste thuis toevallig? Sagan, van avermaet etc wel eens gezien?
6 december 2016 16:40
@illu

Zijn dat "nieuwe" toppers dan? Dat zijn gevestigde waarden in mijn woordenboek (ook al is Sagan nog maar 26).

En ik ben zelf een grote fan van Greg, een geweldige coureur maar natuurlijk niet van uitzonderlijke klasse zoals Cancellara of Boonen.
6 december 2016 17:49
Maar er is dus geen leegte aan toppers... meer is altijd beter, maar er zijn er genoeg
6 december 2016 18:20
In de Vlaamse voorjaarsklassiekers zal het toch lastig zijn. Voor de Ronde moet je met de besten mee de hellinkjes op kunnen, en dat lijkt me toch niets voor hem. Parijs-Roubaix is zeker een optie voor een hardrijder die niet vies is van kasseien, daar acht ik hem niet kansloos.
6 december 2016 18:46
Ik ben vooral benieuwd wie het aandurft achter Tony aan te rijden met Kristoff in het wiel. Dat kan tactisch leuk uitgespeeld worden op pakweg 80 km van de meet.
6 december 2016 18:58
Bij Quickstep had ik hem een grotere kans gegeven om een voorjaarsklassieker te winnen dan bij Katusha. Terpstra en Knaven schreven Parijs Roubaix ook op hun naam door een overmacht van Quickstep in de kopgroep.
6 december 2016 19:48
@illu

In de Ronde wel, daar is Sagan buitencategorie, Van Avermaet een beest, Kristoff ook als die zn vorm van 2015 terug vindt,...

Maar in Parijs-Roubaix? Nee, niet mee eens. Het zegt toch wel wat dat Hayman de groten nog kon volgen in de finale en ze vervolgens kloppen. Sagan en Greg waren dan afwezig, maar op het vlakke/vlakke kasseien zijn ze sowieso beduidend minder dan op de Vlaamse hellingen. Blijft Degenkolb over, ja, als die zn vorm van 2015 kan halen, maar dat valt nog af te wachten.
6 december 2016 20:13
Een Duitser met als bijnaam der Pantzerwagen, wat zou ik die graag samen met Ian Stannard en la Machine zien wegrijden op de onverharde stroken van Ploegsteert voor een loopgravenoorlog richting Wevelgem!
6 december 2016 20:50
@ Delgado > Vanmarcke vind ik eigenlijk wel een echte, het zou toch mooi zijn als dat er eens dubbel en dwars uitkomt. Ik hoop overigens dat Kristoff en Degenkolb hun vorm van 2015 lekker thuislaten, dat was echt het vervelendste tweeluik dat ik mee heb gemaakt.
6 december 2016 21:04
Toen liep de adel nog gewoon mee.
6 december 2016 21:06
@RV

Ja inderdaad, Sep zit mogelijk nog niet aan zijn top. Hoop ook dat hij die laatste stap kan maken om een echte grote te worden.

Qua entertainment was dat niet veel soeps, heb je gelijk in, maar dat kwam niet alleen door deze heren. En ik hoop gewoon op het sterkst mogelijke deelnemersveld. Des te waardiger de winnaar...
7 december 2016 02:31
Martin is inderdaad niet de meest begaafde klimmer voor die Vlaamse kasseienklimmetjes. Aan de andere kant, sturen kan hij als de beste en met zijn motor kunnen de kleine verschillen tussen de heuveltjes vrij snel worden weggepoetst. Je moet wel echt een grote antiklimmer zijn om minuten te verschillen op die heuveltjes, wat Tony natuurlijk ook weer niet is.
8 december 2016 17:07
Perfecte combi natuurlijk met Kristoff, een wereldklasse tijdrijder en een wereldklasse sprinter na 250 kilometer.

Martin proberen weg te rijden of iedere vlucht terug halen en zo Kristoff in een zetel naar de finish brengen.

Enige probleem is dat ze Sagan onderweg nog ergens moeten lossen..

Om te reageren moet je ingelogd zijn.