Toon Aerts: “Benieuwd waar ik kan uitkomen tegen mannen als Van Avermaet”
foto: Cor Vos
maandag 17 augustus 2020 om 12:44

Toon Aerts: “Benieuwd waar ik kan uitkomen tegen mannen als Van Avermaet”

Interview Toon Aerts, de regerende wereldbekerwinnaar in het veldrijden, wisselde in deze periode van het jaar zijn crossfiets in voor een wegexemplaar. Na zijn negende plek in Dwars door het Hageland neemt hij het nu in de Ronde van Wallonië op tegen onder meer Greg Van Avermaet. “Ik ben wel eens benieuwd waar ik kan uitkomen tegen die mannen.”

Door de coronabreak koerste ook Aerts nog niet veel deze zomer en daardoor gaat hij met extra motivatie van start in de wedstrijden die hij wel kan rijden, vertelt hij aan WielerFlits. “Zoals vorige week in de Ronde van Vlaams-Brabant. Dat was een moeilijke koers om te lezen, maar daar heb ik toch echt wel gekoerst al om toch iets proberen te halen. Daar reed ik dan twee keer naar het podium. En Dwars door het Hageland was de eerste èchte test, de eerste UCI-koers. En die was goed met die negende plaats.”

Nu in de Ronde van Wallonië, die gisteren begon, treft de crosser een sterk veld met negen WorldTeams. Met de ploegleiding van Telenet-Baloise dacht hij al na over zijn kansen in het eindklassement. “Het is de eerste keer dat we met zo veel WorldTeams in een peloton koersen, dus dat is niet wat we gewoon zijn. Ook zijn het wel lastige dagen met pittige finales. Dus ik ben wel eens benieuwd waar ik kan uitkomen tegen een Van Avermaet en die mannen allemaal. Maar het is een beetje afwachten van de manier waarop dat ze koersen.”

Tweede hoofdsponsor
Toch sluit Aerts niet uit dat hij in de vierdaagse ronde toch in de vroege vlucht is te bewonderen. “We hebben namelijk nog een tweede hoofdsponsor nodig richting volgend jaar, dus het is wel belangrijk dat we in beeld rijden. We zouden graag iemand in de vroege vlucht hebben en als ik dat ben, ben ik niet verlegen om dan ook mee te gaan.” Bijkomstig gevolg van de vroege vlucht zijn de kansen op een nevenklassement. “In dit deelnemersveld zou het toch wel leuk zijn als we met de ploeg of ikzelf persoonlijk toch in een of andere trui komen.”

Aerts in Dwars door het Hageland – foto: Cor Vos

Ook keek hij vast vooruit naar het crossseizoen, dat toch ook over niet al te lange tijd weer gaat beginnen. “Het is nog een beetje afwachten hoe het allemaal gaat evalueren. Ik heb nu weer opgevangen bijvoorbeeld dat de veldrit van Lokeren waarschijnlijk wèl doorgaat, dus dat zou leuk zijn. Maar de vraag is nog maar of we bijvoorbeeld naar Gieten, in Nederland, kunnen gaan. Zijn we daar welkom? Het is moeilijk in te schatten, maar dat hebben de wegrenners evenzeer als de crossers op dit moment.”

Vanaf begin oktober wil Aerts er weer staan in het veldrijden om zich daarna te focussen op de klassementsproeven. “De kampioenschappen dit jaar, zeker in het EK, zijn niet mijn favoriete omlopen. Daar in Rosmalen is een snelle, technische tour. Dan is het moeilijk voor mij om te winnen. Dus ik ga opnieuw voor de klassementen, de Superprestige en de DVV Trofee. Dat zijn de klassementen die ik ooit nog wil binnenhalen tijdens mijn carrière. En misschien is dat dit jaar al een kans.”

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.