Toon Aerts denkt na over carrière als gravelprof: “Voor mij is het de ideale combinatie”
foto: Cor Vos
Zeger Schaeken
vrijdag 7 juni 2024 om 19:35

Toon Aerts denkt na over carrière als gravelprof: “Voor mij is het de ideale combinatie”

Interview Toon Aerts is helemaal terug van weggeweest. De 30-jarige renner was dat al bij zijn deelname aan de laatste drie crossen van het seizoen, maar ook daarna liet Aerts mooie dingen zien. Hij won een hoog aangeschreven gravelwedstrijd, wat naar meer smaakt. “Ik zou eigenlijk wel gravelprof willen worden. Ik vind het echt heel leuk en het past bij mijn kwaliteiten”, vertelt Aerts in gesprek met WielerFlits.

Het was midden februari dat Aerts zijn rentree in het veld maakte na lange afwezigheid. Hij kon zich ondanks een dramatische startpositie mengen in de strijd en greep net naast het podium. De toon was meteen gezet en een dag later trok Aerts het meteen door met een nieuwe vierde plaats. “Voor mij was dat een beetje dubbel. Die uitslagen zelf waren wel goed, maar ik was toch niet helemaal tevreden na Brussel.”

“Ik eindigde wel als vierde, maar mijn achterstand op Eli Iserbyt (de winnaar die dag, red.) was bijna twee minuten. Brussel is een cross die mij moet liggen, zeker met de zware omstandigheden dit jaar. Ik was dus wel wat verschoten van het grote tijdsverschil. Ik merk gewoon dat ik nog werk heb aan een aantal technische zaken. En dan was er in Oostmalle natuurlijk die val (Aerts brak zijn neus, red.). Dat was toch een domper op de feestvreugde, ik heb het niet goed kunnen afsluiten.”

Na een korte pauze door zijn blessure hervatte Aerts al snel weer de wedstrijden. “Dat wilde ik heel graag. Op dit moment kan ik van wedstrijd naar wedstrijd gaan en dan voel ik me echt terug renner worden. Die drie crossen waren zo snel voorbij, ik was precies wat vergeten ervan te genieten.”

Aerts reed dit seizoen ook al tweemaal top-10 op de weg – foto: Cor Vos

Gravelprof?
Eind april kon hij ongetwijfeld wel genieten, want Aerts won voor het eerst weer sinds 6 februari 2022. De renner van Deschacht-Hens-Maes won de Gravel Fondo Limburg, een gravelkoers van hoog niveau. “Mijn gravelavontuur begon dit jaar dus meteen goed. Ik amuseer me ook echt heel hard in die gravelwedstrijden. Het gaat ook gewoon goed, dat maakt het ook leuk. Ik heb twee jaar niet kunnen koersen, dat doet heel veel met een mens.”

“Ik heb heel hard gewerkt en getraind om goed te zijn en daar profiteer ik nu van.” Smaken de successen van Aerts in de gravelkoersen, hij toonde zich bijvoorbeeld ook op het BK met een vierde plaats, niet naar meer? “Gravel past bij mijn profiel. Ik kan er mijn kwaliteiten gebruiken. Je moet niet te veel nadenken, gewoon hard rijden en knotsen. Dat ligt me wel. Maar de vraag is natuurlijk of je daar een profcarrière mee kan uitbouwen?”

“Het is nu wel heel chic en de wedstrijd in Valkenburg winnen is zeker knap. Sponsors hebben dat ook wel graag, gravel. Zeker de fietsenmerken, die staan er wel voor te springen. Maar om er voltijds je job ervan te maken, dat is nog lastig. Ik denk dat de cross voorlopig nog interessanter is. Of ik het wel zou willen? Ja, want ik vind het wel heel leuk. Het is de perfecte combinatie van het technische van het crossen en het hard en lang rijden van de wegkoersen, maar zonder de risico’s.”

Aerts in actie in het veld – foto: Cor Vos

Slechte startpositie 
Voorlopig blijft Aerts dus gewoon voltijds crosser. Zijn programma de komende maanden is dan ook volledig gericht op het veldrijden. “Het plan is om tot op het BK op de weg wegkoersen te rijden. Daarna zal ik de fiets een paar weken aan de kant laten om mijn off-season te hebben. In juli zal ik dan weer opbouwen richting het crossseizoen. Ik zal in oktober sowieso meedoen aan het WK Gravel, dat is de perfecte voorbereiding op het crossen. Al wil ik daar ook wel mezelf tonen.”

De nieuwe veldritkalender heeft op Aerts wel een negatieve invloed. Door zijn lange afwezigheid heeft Aerts weinig UCI-punten, die de startpositie bepalen. “En omdat de Wereldbeker volgend seizoen pas zo laat gaat beginnen (eind november pas, red.), wordt het voor mij moeilijk om veel punten te pakken. Je kan simpelweg veel meer punten verdienen in Wereldbekers dan in andere crossen.”

“Mijn startpositie zal dus nog een tijdje niet goed zijn. In het begin van het seizoen zal iedereen ook nog zeer gemotiveerd aan de start staan, waardoor het niet simpel zal zijn om echt veel plekken goed te maken. Het kan dus zijn dat ik een tijdje ga moeten wachten op mijn eerste zege in het veld. Ik zal echter consistent proberen te presteren en uiteindelijk schuif je dan automatisch wel naar voren”, sloot Aerts af.

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.