Toon Aerts is Belgisch kampioen na heerlijk duel met Van Aert
foto: Photopress.be
zondag 13 januari 2019 om 16:09

Toon Aerts is Belgisch kampioen na heerlijk duel met Van Aert

Toon Aerts is de nieuwe Belgische kampioen veldrijden. De Kempenaar neemt de tricolore over van wereldkampioen Wout van Aert, die tot bij het ingaan van de slotronde weerstand bood. Michael Vanthourenhout werd op geruime afstand derde.

Het was een symbolisch beeld vanmiddag in Kruibeke: topfavorieten Wout van Aert en Toon Aerts gingen zij aan zij het modderige veld in, dat er nog een beetje lastiger bijlag dan gisteren. Meer en meer werden de schuine kanten omgetoverd in looppassages.

Toch was het in eerste instantie Michael Vanthourenhout die indruk maakte. De West-Vlaming ging zoals wel vaker razendsnel van start en zette wereldkampioen Wout van Aert, die het wat moeilijker had om in zijn ritme te komen, zo op een aantal seconden. Aerts haakte wél zijn wagonnetje aan en nam in de tweede ronde sterk over. Hij reed de wereldkampioen op een vijftal seconden, maar die gaf niet af en kwam halverwege weer aansluiten. Vanthourenhout moest intussen zijn snelle start bekopen.

Van Aert was niet echt onder de indruk van de snelle start van Aerts en nam meteen over. De wereldkampioen kon op kop de technische passages aanvatten en bleek daarin de betere van Aerts. Op een bepaald moment was het verschil meer dan vijftien seconden. Boeken toe, zou je denken, maar na een valpartij en kort oponthoud van Van Aert kreeg Aerts weer moed. Vijftien seconden werden er vijf, en op twee ronden van het eind maakte de voormalig Europese kampioen zelfs weer de aansluiting vooraan.

Aerts had blijkbaar geen tijd nodig om te herstellen, want vrijwel meteen na zijn aansluiting pakte hij uit met een explosieve versnelling. Aerts greep op zijn beurt een twintigtal seconden op Van Aert, maar die laatste bleef wel lang druk zetten. De wereldkampioen knokte zich bij het ingaan van de slotronde nog terug tot op twaalf seconden, maar dan was het vat af. Toon Aerts was dus voor het eerst in zijn carrière Belgisch kampioen.

foto: Photopress.be

Belgisch kampioenschap veldrijden 2019
Uitslag heren elite

1. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
2. flag-be Wout van Aert (Cibel-Cebon) op 57s
3. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Bingoal) op 2m52s
4. flag-be Eli Iserbyt (Marlux-Bingoal) op 3m55s
5. flag-be Thijs Aerts (Telenet-Fidea) op 4m12s

RIDE Magazine
1 Reacties
Sorteer op:
13 januari 2019 16:17
Wat een race, wat een race. Loodzwaar parkoers.. Geweldig gereden door Aerts. Van Aert het tempo helemaal weg nadat hij in de touwen reed... En wat een verschillen zeg!

Om te reageren moet je ingelogd zijn.