Toon Aerts klopt Piotr Havik in Gravel Fondo Limburg, solozege Tessa Neefjes
Toon Aerts - foto: Cor Vos
zondag 28 april 2024 om 12:59

Toon Aerts klopt Piotr Havik in Gravel Fondo Limburg, solozege Tessa Neefjes

Toon Aerts weet eindelijk weer wat winnen is. De Belg van Deschacht-Hens-Maes boekte zondag met de Gravel Fondo Limburg zijn eerste zege sinds 6 februari 2022. In Valkenburg rekende hij af met Piotr Havik en Adne Koster. Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Nederlandse Tessa Neefjes.

Vandaag werd in de omgeving van Valkenburg de eerste UCI Gravel Series-wedstrijd van dit jaar in Nederland verreden. Voor veel Nederlandse gravelers was het de eerste mogelijkheid om zich te plaatsen voor het WK later dit jaar. Het was te zien aan het deelnemersveld, want met Niki Terpstra, Laurens ten Dam (tevens de bondscoach), Ivar Slik, Jasper Ockeloen, Johnny Hoogerland stonden er enkele klinkende namen aan de start.

Ook gaven heel wat buitenlandse toppers acte de présence, met Eli Iserbyt, Toon Aerts, Cameron Mason, Tom Meeusen, Jan Bakelants en Greg Van Avermaet. Die laatste kwam het beste uit de startblokken, maar de olympisch kampioen van Rio de Janeiro zag een landgenoot er met de zege vandoor gaan.

Na een wedstrijd van bijna drie uur kwam Toon Aerts namelijk als eerste over de streep, na een sprint-à-deux met Piotr Havik. Met Adne Koster eindigde er nog een Nederlander op het podium. Verder in de top-10 komen we met Jasper Ockeloen (4e) Johnny Hoogerland (5e) en Mathijs Loman (10e) nog drie Nederlanders tegen. Met Aerts, Van Avermaet (6e), Bakelants (8e) en Kevin Panhuyzen (9e) waren de Belgen ook goed vertegenwoordigd.

Deze renners hebben zich ook allemaal geplaatst voor het komende WK gravel (5 en 6 oktober) in en rond Leuven. “De eerste 25% van de uitslag in het vak waarin je rijdt, plaatst zich voor het WK. Stel dat er dus 160 gravelers starten in jouw leeftijdsgroep in Valkenburg, dan plaatst de top-40 zich voor het WK”, liet Ten Dam in zijn hoedanigheid als bondscoach weten in een interview met WielerFlits.

Bij de vrouwen was Tessa Neefjes veruit de beste. Zij kwam solo over de finish in de Gravel Fondo Limburg en zag Irina Lützelschwab en Wendy Oosterwoud naast haar staan op het podium. “De wind maakte de race loodzwaar, ik had niet echt een overzicht waar ik reed en heb gewoon geen risico genomen en vol gas doorgereden”, aldus Neefjes na afloop.

UCI Gravel Series, Gravel Fondo Limburg 2024
Mannen
1. flag-be Toon Aerts in 2u57m10s
2. flag-nl Piotr Havik – op 1s
3. flag-nl Adne Koster – op 21s
4. flag-nl Jasper Ockeloen – op 2m45s
5. flag-nl Johnny Hoogerland – op 2m46s
6. flag-be Greg Van Avermaet – op 3m35s
7. flag-de Sascha Weber – op 3m36s
8. flag-be Jan Bakelants – op 3m36s
9. flag-be Kevin Panhuyzen – op 3m37s
10. flag-nl Mathijs Loman – op op 3m37s

11. flag-nl Thijs Zonneveld – op 3m56s
12. flag-gb Cameron Mason – op 4m08s
13. flag-nl Niki Terpstra – op 5m18s
16. flag-nl Ivar Slik – op 6m48s
20. flag-nl Laurens ten Dam – op 7m43s

UCI Gravel Series, Gravel Fondo Limburg 2024
Vrouwen
1. flag-nl Tessa Neefjes in 3u21m48s
2. flag-ch Irina Lützelschwab – op 2m02s
3. flag-nl Wendy Oosterwoud – op 3m26s
4. flag-nl Femke de Vries – op 4m13s
5. flag-nl Marjet Groen – 4m37s

Klik hier voor alle uitslagen Gravel Fondo Limburg 2024

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.