Toon Aerts is verrassend Europees kampioen veldrijden
Foto: © Orange Pictures / Sportfoto
Niels Bastiaens zondag 30 oktober 2016 om 16:04

Toon Aerts is verrassend Europees kampioen veldrijden

Toon Aerts heeft zich verrassend tot Europees kampioen gekroond. De 23-jarige Belg rondde na een tactische koers zijn solo succesvol af. Mathieu van der Poel en Wout van Aert mochten mee op het podium.

Verrassende namen in openingsronden
De omloop in Pont-Château lag er zoals verwacht enorm gemakkelijk bij. De renners kregen wel wat hoogteverschillen te verwerken, maar dat volstond in eerste instantie niet om verschillen te creëren. Het was snel duidelijk dat we een tactische cross zouden krijgen en dus kregen renners van de tweede en zelfs de derde lijn, zoals de Zwitser Marcel Wildhaber en de Fransen Francis Mourey en Mathieu Boulo, de kans om zich te tonen aan de kop van de koers.

In ronde drie pakte Lars van der Haar uit met een eerste echte versnelling. Topfavorieten Mathieu van der Poel en Wout van Aert schoven mee, even later nam Van der Poel het van zijn landgenoot over. De Belgen Van Aert en Michael Vanthourenhout hadden net als de Fransman Clément Venturini de slag niet gemist. Van der Haar wel, en dus moest hij achteraan aan de bak. De titelverdediger bracht een vijftiental renners terug naar voren.

Aerts profiteert van Belgisch overwicht
Hierna volgde een eerste moment van windstilte en dus was het aan de Belgen om hun numeriek overwicht uit te spelen. Laurens Sweeck was de eerste die het probeerde. Hij kreeg tien seconden cadeau, tot Van der Poel besloot om de kloof te dichten. Vervolgens waagde Vanthourenhout een poging, maar ook deze keer liet Van der Poel niet begaan. Ook de offensieven van Venturini en Mathieu Boulo kenden geen succes.

Toen Toon Aerts op vijf ronden van het einde het hazenpad koos, werd er achterin wél even geaarzeld. In eerste instantie nam Nederlander Twan van den Brand het werk nog op zich in opdracht van Van der Poel en Van der Haar, maar eens zijn rol uitgespeeld was viel het volledig stil. Tot overmaat van ramp voor de concurrentie zette Van Aert zich op kop en hield vervolgens de benen stil. Voor iedereen goed en wel besefte wat er aan de gang was had Aerts al veertig seconden bij elkaar gereden.

Van der Poel is de beste van de rest
Een slotoffensief van Van der Poel en Van der Haar zat er niet meer in en dus probeerde Van Aert het nog even op twee ronden van het einde. Hij geraakte de Nederlanders en een sterke Venturini echter niet kwijt. Aerts was intussen al lang zegezeker en boekte op die manier relatief makkelijk de eerste grote zege in zijn carrière. Van der Poel was de snelste in de sprint voor plek twee.

Europees kampioenschap veldrijden 2016
Uitslag heren elite

1. flag-be Toon Aerts
2. flag-nl Mathieu van der Poel
3. flag-be Wout van Aert
4. flag-fr Clément Venturini
5. flag-be Jens Adams
6. flag-be Kevin Pauwels
7. flag-nl Lars van der Haar
8. flag-ch Marcel Wildhaber
9. flag-fr Steve Chainel
10. flag-nl Corne van Kessel

11. flag-nl David van der Poel
12. flag-nl Twan van den Brand
DNF flag-nl Thijs van Amerongen

54 Reacties
Sorteer op:
Vd Haar rijdt al voor zijn nieuwe ploeg. Jammer eigenlijk dat dat in het oranje shirt gebeurt.
@HENNIEK Of het is van niet beter kunnen momenteel bij LvdH.
Belgie slim gereden. Jammer dat VdH zo laf gekoerst heeft.
30 okt
Die Fransen deden ook geen ruk, man man man trieste koers. Dit is denk ik het gevolg als 2 landen er boven uit steken.
Saaiste cross uit de geschiedenis van het veldrijden. En wat een laf gedoe van de Nederlanders, hopelijk is vdp blij met de tweede plaats. Jongens toch..
Mooie stunt. De Belgen in de breedte gewoon het sterkst. En daar hebben ze mooi gebruik van gemaakt.
@BasBelgie: dan had hij toch enig tempo kunnen onderhouden toen de wedstrijd stil gelegd werd. Toen hij voelde geen kans te hebben heeft hij voor zijn merkenteam gekozen ipv voor NL. Misschien logisch, maar als ik bondscoach was zou dit consequenties hebben.
30 okt
Mooie winnaar, kwam in de vorige crossen nog niet helemaal tot zijn recht. Hopelijk kan hij dit niveau vasthouden. WvA weer niet, te laat en niet goed genoeg. MvdP kan niet alleen alles dicht rijden. LvdH heeft zijn vorm nog niet, en hamstring probleem, die rijdt alleen voor Nederland.
Van der Poel had er duidelijk geen zin meer in. Zat een beetje truukjes te doen tijdens de jumps. Van der Haar duidelijk niet goed genoeg, zakte er bij de aanzet van van Aert finaal doorheen.
Ik begrijp MvdP wel, heeft 4-5x geprobeerd weg te rijden maar dat kan op dit parcours alleen als ze je laten rijden. In een tactisch steekspel zijn de Belgen het aan hun stand verplicht te winnen, zeker als LvdH nog niet topfit is, en dan is 2e het hoogst haalbare als de Belgen het slim spelen.
30 okt
Vd Poel reed geen laffe koers itt wat Quintenri zegt. Heeft het meerdere keren geprobeerd en meerdere keren dichtgereden. Alleen kan je dat niet blijven doen. Hij moest gokken. Helaas was de opofferingsgezindheid bij Nederland op Twan van den Brand na niet bestaand. Van der Haar, D. Van der Poel en Van Kessel reden liever voor de kans op een verre ereplaats blijkbaar
Poel wilde maar 1 ding, voor Aerts eindigen en dat is gelukt; verder niet meer dan een veredelde training. Het leek qua parcours en wedstrijd echt nergens op! Een kampioenschap onwaardig.
@raleigh Voor Aerts eindigen is nou net niet gelukt ;)
Prima overwinning van Toon Aerts. Ze lieten hem weliswaar rijden maar hij noteerde steeds goede rondetijden. Mathieu van der Poel leek de sterkste maar kon op dit parcours moeilijk wegkomen, vooral ook omdat Van Aert vanaf het begin niet koerste om te winnen maar om Mathieu van der Poel te doen verliezen. Ik heb het nog niet opnieuw gezien maar het leek alsof Van Aert in het stuk naar de laatste bocht met een elleboog de deur dicht wilde doen. Het leek er onsportief uit te zien maar hopelijk zag ik het verkeerd. De kritiek op Van der Haar vind ik onterecht. Die leek niet goed genoeg en op het moment dat Aerts de meeste voorsprong kreeg, hadden Van Kessel en David van der Poel ook tempo kunnen rijden. Van den Brand deed goed zijn werk.
@Ruben_ Nja daar heb je wel gelijk in, heeft het inderdaad een paar keer geprobeerd in het begin. En de opofferingsgezindheid was idd 0.. Vond het gewoon wat laf dat vdp de hele tijd rond de laatste plaats hangt en niets doet en dan toch nog even onverwachts iedereen opzij duwt en nog tweede wilt worden. Maar goed, in de hitte van het moment reageerde ik iets te hevig. Het is zijn goed recht zeker.
30 okt
Wat een saaie wedstrijd en parcours. Echt niks technisch aan, lijkt wel op een wegwedstrijd maar dan op gras en zand. Wel mooi dat van Aert of Van der Poel niet heeft gewonnen.
30 okt
@kaunertal Heb jij de koers gezien? Van der Poel deed ellebogen bij Venturini de laatste bocht, Van Aert heeft geen vinger uitgestoken. We knap dat sommigen hier VdP de sterkste vonden, waaruit leiden we dat af? Uit het feit dat hij, in tegenstelling tot Van Aert, niet weg wist te komen? Van Aert raakte wel weg, maar Pauwels was ook sterk... Gewoon beetje, sorry, dom gereden van Nederland. Waarom springt een Van Kessel niet mee met Aerts? Die heeft helemaal niets gedaan. En VdP, ja, de eerste 15min, maar daarna ook niets gedaan...
30 okt
Saaie cross, België reed om mvp te doen verliezen en dat hebben ze goed gedaan. Hopelijk is dit geen voorbode voor andere kampioenschappen...
30 okt
@vdv Haha, je kan het niet laten, lekker Nederlanders trollen... ik heb alleen de laatste 2 rondes gezien, maar op zo'n makkelijk parcours moet er toch altijd een Belg winnen? Numeriek overwicht, weetjewel.
@VdV heb je het Herr weggehaald?
@Tendam: dus als de Fransen met 10 startten, moest er een Fransman winnen ? Numeriek overwicht, weetjewel. Het heeft ook met kwaliteit te maken.
Geen EK-waardig parcours, is toch van de zotten dat zo een belangrijke (weg) wedstrijd door tactiek cq ploegen (landen) spel bepaald kan worden i.p.v. de sterkste renner(s). Met alle respect voor Toon, goede renner en de gelukkige winnaar van het spelletje i.p.v. op waarde de tegenstand kloppen.
Al dat gedoe rond het parcours: tegen het weer doe je niks. Te lange droogte maakt van elk parcours n wegkoers. En wat mij betreft een verdiende winnaar. Toen van aert er een Lap op gaf kwamen ze nauwelijks dichterbij dus was hij ook ijzersterk. In 2000 werd er door de tactiek van Nys ook te weinig aandacht besteed aan hoe sterk groenendaal wel was
Wel trouwens een (voor zijn doen) wereldkoers van Twan van den Brand.
De Belgen met hun brede selectie waren het aan hun stand verplicht om op zo'n parcours te winnen. De tactiek leek me duidelijk: Van Aert zorgt ervoor dat MVDP (en daardoor hijzelf) in ieder geval niet wint, in de hoop daarmee de wedstrijd lam te leggen zodat een andere Belg weg kan rijden. Beetje zoals de Azencross vorig jaar.

Geef een reactie